Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem främsta succéer

Peter Hyllman

Det är ju alltid lite kinkigt att utse floppar. Det tenderar ju att överösa olika försvarsmekanismer hos de vars lag underpresterar kontinuerligt men som för den sakens skull inte vill kännas vid någon kritik mot det egna lagets spelare, som om det skulle finnas något värde för laget med blind lojalitet.

Hur som helst, att utse floppar är så klart en negativ övning. Att utse succéer å andra sidan borde vara helt och hållet positivt. Kort och gott handlar det ju om att utse den eller de som har lyckats med något utöver vad som är normala förväntningar.

Begreppet succcéer kan ju leda tankarna åt lite olika håll. Precis som vad gäller floppar så har det ju med förväntningarpå spelaren att göra. Men det får ju inte göras för enkelriktat heller, för i så fall kan ju bara de spelare bli succéer som man inför säsongen hade i princip inga förväntningar alls på men som ändå har lyckats utföra något av värde. Minst lika mycket succé är det för mig med en spelare på vilken det fanns väldigt höga förväntningar, och som också till fullo har infriat dem. Inte minst för att det ofta kan vara svårare.

Annons

Det här är mitt urval av säsongens fem främsta succéer:

:::

(5) Robin van Persie, Man Utd

Det var en av sommarens största och mest kontroversiella övergångar. Det var väldigt många som ville se van Persie misslyckas i Man Utd. Likaså var det många som märkligt nog tvivlade på om han och Wayne Rooney över huvud taget skulle kunna spela ihop. Det blev dock omedelbar framgång i sådan utsträckning att Roberto Mancini vill förklara ett helt 15-poängsförsprång i tabellen på att Man City inte lyckades värva honom. Dock skulle förmodligen någon behöva förklara för van Persie att Man Utds titelstrider inte tar slut i februari.

(4) Steven Pienaar, Everton

Det finns flera spelare i Everton som verkligen har presterat på en hög nivå den här säsongen, bland dem Leon Osman, Marouane Fellaini och Darron Gibson. Men den spelare som har stått för mycket av den individuella spetskvaliteten i Evertons kollektiva lagbygge, och tillsammans med Leighton Baines gjort Evertons vänsterkant till ett av Premier Leagues främsta anfallsvapen, är Pienaar. Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att Pienaar är för Everton vad David Silva är för Man City.

Annons

(3) Gareth Bale, Tottenham

Förväntningarna var och är naturligtvis skyhöga på Bale. I ett par säsonger nu har han genomgående presterat på en nivå som varit bland Premier Leagues allra högsta, och mycket av Tottenhams anfallsspel har varit baserat på den före detta vänsterbacken. Ändå måste man nog säga att Bale har överträffat också dessa förväntningar den här säsongen, när han stundtals har framstått som lika dominerande på fotbollsplanen som Cristiano Ronaldo var under sin höjdpunkt i Premier League. Med hjälp av Andre Villas-Boas har Bale hittat en ny nivå på fotbollsplanen den här säsongen.

(2) Michu, Swansea

En stor del av Swanseas framsteg och framgångar den här säsongen, en plats på tabellens övre halva och vinst i Ligacupen, med ett spel som lovar mer inför framtiden, kan tillskrivas Michu. Värvad av Michael Laudrup för småpengar från La Liga så var det inte många som förväntade sig mycket av Michu, men hjälpta och stärkta av efterklokhetens visshet så används nu Michus enastående succé för att häckla toppklubbarnas för deras misslyckande att värva honom. Och det bästa man kan säga om Michu är att flera klubbar förmodligen ångrar detta själva.

Annons

(1) Luis Suarez, Liverpool

Trots en väldigt jobbig fjolårssäsong så var det alltid tydligt att Luis Suarez besatt en alldeles speciell fotbollstalang. Många befarade dock att hans personlighet skulle tvinga honom bort från Premier League i somras. Istället har han den här säsongen växt både som person och som fotbollsspelare, utvecklat de sidor av sitt spel som tidigare varit hans svagheter, och gått från att vara stundtals briljant till att konsekvent leverera prestationer i världsklass för ett lag i omvälvning. Suarez utgör för tillfället Liverpools bästa hopp för framgång inom en överskådlig framtid.

Bubblare:

»  Ashley Williams, Swansea
»  Jan Vertonghen, Tottenham
»  Dimitar Berbatov, Fulham

:::

Succé har det emellertid inte blivit den här säsongen för Michael Owen i Stoke, och man undrar ju onekligen vad Tony Pulis egentligen hade för idé med den värvningen, för den idén har i så fall varit genuint osynlig under hela den här säsongen.

Annons

Michael Owen meddelar nu hur som helst att han slutar med fotbollen efter den här säsongen. Och därmed så avslutas ju ännu en betydelsefullt kapitel i Premier League-historien.

:::

Michael Appleton får sparken av Venkys som manager för Blackburn Rovers, varmed han blir den tredje managern som får sparken. Under blott den här säsongen. Vilket onekligen börjar kännas som ett smått absurt rekord av något slag.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-19 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto