Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tre frågor om The Football League

Peter Hyllman

Förr i tiden kunde man hävda att Långfredagen kallades det av en mycket bestämd anledning. Den kändes nämligen onaturligt lång såsom i långtråkig, av det enkla skälet att allt sådant roligt som normalt fanns att göra mer eller mindre helt och hållet stängde ner. Tiderna är lite annorlunda nu för tiden, men jag konstaterar att i Sundsvall så har tiden i vissa avseenden stått helt och hållet stilla.

Nu ska man förvisso inte klaga. För just den här Långfredagen så händer något som väl förmodligen inte hänt på riktigt länge. TV10 sänder nämligen en double feature av fotbollsmatcher från The Championship. Först ut är Crystal Palace vs Birmingham och därefter går ridån upp för Leicester vs Millwall.

Jag är förvisso fullt medveten om att det är Premier League som tilldrar sig det största intresset. Men just en sådan här dag, när det spelas nästan fulla omgångar i The Football League, samtidigt som det inte är någon Premier League-fotboll alls på gång, och svensk TV dessutom sänder matcherna, så kan jag bara rekommendera alla som inte har väldigt mycket bättre eller mer tvingande saker för sig att ratta in kvällens matcher.

Annons

Kamrat Linhem skriver betydligt mer detaljerat om kvällens TV-sända matcher på sin Football League-blogg.

:::

Säsongen i The Football League börjar även den närma sig sitt slut. Det är i och för sig något haltande tabeller vi har att göra med, men det återstår i runda slängar åtta-nio omgångar innan böckerna stängs, det bestäms vilka som flyttas upp respektive ned, och det därefter ska inledas playoff-spel.

Orkar Watford med i uppflyttningsstridens slutspurt?

Det ser onekligen ut som om Cardiff kommer att knipa inte bara en av uppflyttningsplatserna utan även ligatiteln i The Championship. Det skulle i så fall betyda två walesiska klubbar i Premier League och därmed ännu ett laddat derby i den engelska högstadivisionen. Det är ju roligt tycker jag, även om det fick någon att tycka att jag var en dålig människa förra gången jag vädrade den uppfattningen.

Annons

Efter Cardiff är det däremot desto tuffare om den andra automatiska uppflyttningsplatsen. Hull leder för närvarande med två poäng före Watford, men Watford kommer vid vinst ikväll Burnley på hemmaplan att åtminstone tillfälligtvis gå förbi dem upp på andra plats.

En anledning till att Watford befinner sig så högt upp i tabellen är deras snabbe anfallare Matej Vydra, som nyligen utsågs till årets spelare i The Championship, vilket inte är så illa sett till vilka spelare som ändå finns i divisionen. Om Vydra ska spela kvar i Watford också nästa säsong så förutsätter nog det troligtvis att Watford då spelar i Premier League.

Watford har blivit ännu ett av Gianfranco Zolas spännande lagbyggen, men deras position i The Championship är inte helt oomtvistad. Skälet är att de genom sina ägarkontakter med framför allt Udinese har kunnat kringgå The Football Leagues regler om antal inlånade spelare och på så vis kunna bredda sin spelartrupp. En annan och lite udda form av ägardopning, skulle troligtvis kritikerna hävda.

Annons

Hull ligger två poäng före Watford i tabellen, och bakom dem jagar framför allt Crystal Palace som också har en stark och talangfull spelartrupp att tillgå. Efter dagens match mot Burnley så har Watford inom den närmaste veckan två enormt viktiga och tuffa matcher mot i tur och ordning Hull borta och Cardiff hemma. Där kan mycket avgöras.

Watford är inne i en liten svacka för tillfället under vilken de har förlorat sina två senaste ligamatcher. Det enda ljusa i den tillvaron är att också Hull och Crystal Palace är inne i liknande svagare perioder. Det är en inte orimlig gissning att det lag som först får formkurvan att återigen vända uppåt kommer att vara det lag som drar det längsta strået.

Jag tror Crystal Palace blir Watfords tuffaste motståndare i det avseendet.

Är två matcher i handen en fördel för Sheffield United?

Annons

Sheffield United ligger på sjätte plats i League One-tabellen, med Yeovil Town nosandes dem i hälarna om den sista playoff-platsen. Ändå jagar The Blades både ligatitel och automatisk uppflyttning till The Championship för fullt. Att det har blivit så beror på att Sheffield United har spelat färre matcher än alla sina konkurrenter i toppen av tabellen. Allt från en till tre matcher, och två matcher upp på Swindon som för tillfället ligger på andra plats.

Redan ikväll spelar Sheffield United en otroligt viktig ligamatch på bortaplan mot Tranmere som ligger strax ovanför dem, men med tre matcher mer spelade. Därefter kommer matcherna att avlösa varandra på löpande band fram till dess att de möter Swindon hemma på Bramall Lane i en oerhört viktig match den 13 april.

Normalt sett brukar man ju betrakta matcher i handen som en fördel. Det innebär ju att man har fler chanser kvar att plocka poäng på än sina direkta konkurrenter. Men med ett intensivt och närmast förstoppat spelschema, på grund av cupspel och väderförhållanden, så kan det också bli till ett problem. Frågan är ju kort och gott om Sheffield Uniteds spelartrupp kommer att klara av slitaget, eller det större antalet återstående matcher snarare riskerar bli till en belastning.

Annons

Risken är naturligtvis att det större antalet chanser att plocka poäng kvitteras mot att lagets förutsättningar att uppnå resultat och vinna poäng i respektive match försämras. Det blir en tuff uppgift för Danny Wilson, Sheffield Uniteds manager, att balansera spelartruppen under återstoden av säsongen.

Kan Gillingham räkna hem uppflyttningen till League One?

Det har varit en bra säsong på de flesta sätt och vis för Gillingham. Klubben har uppnått ett högt publisnitt på sina hemmamatcher vilket alldeles säkert hänger ihop med att laget har lyckats spela till sig ett försprång om åtta poäng i toppen av tabellen, om än med en match mer spelad, och hela tio poängs marginal ned till Northampton på fjärde plats. Förutsättningarna för uppflyttning ser alltså mycket ljusa ut.

Ett tiopoängsförsprång med sex-sju matcher kvar att spela är naturligtvis ett alldeles lysande läge. Särskilt som Gillingham nyligen har haft en svacka men till synes har hittat tillbaka till normal form igen. Kan Gillingham undvika inte bara ännu en svacka utan en full tilt meltdown under säsongens slutskede så spelar de i League One nästa säsong.

Annons

Återstår gör då att försöka vinna League Two den här säsongen.

:::

West Ham firar naturligtvis beslutet att tilldela dem Londons OS-stadion, men Luke Edwards skriver fantastiskt bra om ett perspektiv som till stor del glömts bort i hävdandet av många mäktiga intressen. Och om Barry Hearn, den tragiske hjälten som förgäves kämpade mot dessa intressen i sina försök att göra det möjligt för Leyton Orient att leva vidare.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/leyton-orient/9956997/If-West-Ham-move-into-the-Olympic-Stadium-Leyton-Orient-will-surely-suffer-a-slow-and-painful-death.html

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto