Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Omöjligt uppdrag för Nigel Adkins i Reading

Peter Hyllman

”Vi måste vinna mot Southampton för att kunna hålla oss kvar i Premier League” sade Readings nye manager Nigel Adkins under veckan. Ett lika korrekt som surrealistiskt påstående så klart, av vad som för bara några månader sedan var Southamptons manager.

Nigel Adkins är naturligtvis bara en i mängden. En undersökning genomförd av League Managers’ Association avslöjade nyligen att över en tredjedel, mer precist 34%, av samtliga managers i vad jag tror var det professionella ligasystemet i England, det vill säga Premier League och The Football League, har fått lämna sina poster under säsongen.

Men vid det tillfälle i januari då Nigel Adkins fick sparken som manager i Southampton så kändes det som ett av de märkligare besluten. Southampton hade haft en tragglig säsongsinledning, men var klart och tydligt också ett lag på uppgång.

Det här skulle då vara en möjlighet till ”hämnd” för Nigel Adkins. Normalt sett talar kanske den allmänna psykologin runt dagens match mellan Reading och Southampton för att Reading ska vinna den. En ny manager-effekt för Reading, därtill första hemmamatchen för Adkins. Spelarna i Southampton kanske lite extra spända när de ska möta sin tidigare och därtill uppskattade manager.

Annons

Dessutom är Southampton under deras nye manager Mauricio Pochettino rätt svårbedömda. Laget har tre rejäla skalper sedan han tog över laget, vinster mot i tur och ordning Man City, Liverpool och Chelsea. Det är sådant som väcker uppmärksamhet. Men mot de mindre lagen i Premier League har Southampton å andra sidan haft märkligt svårt att nå några bättre resultat.

Det positiva med bytet till Mauricio Pochettino är att han olikt vad många och bland dem jag befarade har lyckats undvika försämrad prestation för laget under övergångsperioden. I vilken utsträckning han faktiskt har lyckats göra Southampton bättre emellertid, och vad som snarare redan var grundlagt med Nigel Adkins som manager, är en mer öppen fråga.

Adkins hur som helst befinner sig nu i den något märkliga situationen att hans gamla klubb i praktiken kan skicka hans nya klubb tillbaka till The Championship samtidigt som han bättre än någon annan borde ha en idé om hur Southampton rent taktiskt ska kunna kontrolleras.

Annons

Southampton och Reading kom upp tillsammans till Premier League inför den här säsongen. Det råder ingen tvekan alls om att Southampton är den klubb som allra bäst har klarat av den uppflyttningen och som har goda chanser att bli till en etablerad Premier League-klubb under en överskådlig framtid.

Det kan inte heller råda någon tvekan om att Nigel Adkins har en stor del i den framgången. Men lyckas han från det här läget rädda Reading kvar i Premier League så måste det betraktas som den här ligasäsongens största bragd alla kategorier.

:::

Mycket intressant statistik från Opta i Daily Mail gällande olika lags och spelares kvalitet och skicklighet på inlägg och krossbollar. Intressant statistik för framför allt två klubbar.

Arsenal har hittills producerat 558 inlägg den här säsongen. Med det är det bara fyra andra klubbar – West Ham, Newcastle, Reading och Man Utd – som producerar fler inlägg. Samtidigt är det blott en enda klubb, Liverpool, som har ett sämre facit när det gäller att hitta rätt med dessa inlägg, Arsenal hittar rätt med 15,77%.

Annons

Förklaringen återfinns kanske på topptio-listan över Premier Leagues sämsta inläggsspelare. Där återfinns tre Arsenalspelare: Alex Oxlade-Chamberlain (11,32%), Carl Jenkinson (11,86%) samt Theo Walcott (12,82%).

Sunderland producerar även de många inlägg, 544 hittills under säsongen, men träffar med blott 16,73% vilket gör dem till det fjärde sämsta laget i Premier League.

Nedbrutet på spelare ser vi att Sunderlands ytter Adam Johnson har Premier Leagues sämsta inläggsstatistik (9,28%) samtidigt som Sebastian Larsson är på topptio-listan över Premier Leagues bästa inläggsspelare med 28,07% till rätt spelare. Martin O’Neill valde konsekvent att spela Larsson som central mittfältare.

En intressant statistik gäller också Gareth Bale som alltså med 12,5% också han är en av Premier Leagues sämre inläggsspelare. Vilket kanske skulle kunna vara en förklaring till att han har getts en alltmer central utgångspunkt i Tottenhams spel.

Annons

:::

Mycket viktig match idag för Arsenal som möter ett West Brom med föga kvar att spela för, och vars formkurva förmodligen speglar just detta enkla faktum. Men Arsenal har däremot allt kvar att spela för och tre poäng idag vore bra för att sätta press på Chelsea och Tottenham inför morgondagen.

Och om nu inläggsspelet borde vara en huvudvärk för Arsenal så finns det dock skäl att glädjas åt lagets mångsidighet just nu.

Arsenals 4-1-seger mot Reading förra helgen innehöll fyra olika målskyttar i Santi Cazorla, Olivier Giroud, Mikel Arteta och Gervinho. Viktigt för Arsenal att många spelare verkar ha hittat form och självförtroende inför avslutningen på ligan.

Arsenals passningsstatistik på motståndarnas planhalva under förra omgången imponerar också där Arsenal hade den omgångens fyra spelare med flest antal passningar: Santi Cazorla (55), Aaron Ramsey (54), Tomas Rosicky (54) och Mikel Arteta (52).

Annons

Kvalitet är förvisso viktigare än kvantitet, vilket Arsenal borde känna väl till, men det sänder ändå en signal om att laget är på tårna. Dessutom vittnar det om en mångsidighet som kan vara till deras fördel i kampen om Champions League-platserna.

Inte helt oapropå att Gareth Bale nu är borta för Tottenham några veckor på grund av skada.

:::

Dagens matcher: Reading vs Southampton (13:45), Norwich vs Swansea, Stoke vs Aston Villa, samt West Brom vs Arsenal.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto