Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fågel, fisk eller mittemellan i Europa League

Peter Hyllman

De engelska klubbarna har satt sig i lite olika situationer inför returmötet i Europa Leagues kvartsfinaler. Enkelt uttryckt kan man säga att det är lite fågel, fisk och mittemellan över det hela.

Med tre engelska klubbar i Europa Leagues kvartsfinaler så såg det ut som om de engelska lagen skulle ha goda möjligheter att dominera den här upplagan av turneringen. Men inför kvällen får vi förlika oss med förhållandet att bara ett av lagen har oddsen helt och hållet på sin sida när det gäller att gå vidare till semifinalerna.

Tre av åtta riskerar alltså bli en av fyra. Vilket inte låter fullt lika imponerande.

:::

Fågel för Chelsea

Chelsea återvänder till Luzhnikistadion i Moskva där Rubin Kazan har tvingats att spela sina europeiska hemmamatcher. Men om inte det medför mentala spöken för Chelsea så borde de rimligen ha goda chanser att den här gången få med sig ett för dem lyckligare resultat.

Annons

Sett till Chelseas tuffa spelprogram och Rafa Benitez möjliga idéer om rotation så är kvällens bortamatch mot Rubin Kazan den kanske om inte svåraste så i alla fall mest kluriga. Insprängd som den ju är mellan en viktig ligamatch och helgens semifinal i FA-cupen mot Man City.

Men Chelsea gjorde en habil insats i det första mötet på Stamford Bridge, och även om 3-1 inte är något tvärsäkert resultat så bör det rimligtvis vara ett bra resultat nog att spela på ikväll. Rubin Kazan hade inte mycket att sätta emot på bortaplan och måste göra en betydligt bättre match ikväll för att kunna rubba Chelsea.

Rubin Kazans bortamål gör matchen mer svårbedömd. Vi kan förmodligen räkna med en mer reservbetonad Chelseauppställning inledningsvis, samtidigt som några av lagets nyckelspelare finns på bänken för den händelse att matchen är på väg att gå sidledes.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2013/apr/10/chelsea-rubin-kazan-europa-league

Chelsea till semi: 85%

:::

Fisk för Newcastle

Den rimliga ambitionen för Newcastle i det första mötet på bortaplan var att hålla Benfica inom ett mål. Den ambitionen misslyckades trots att Newcastle tog ledningen i matchen.

Att hämta upp ett tvåmålsunderläge mot Benfica blir svårt. Benfica är ett lag som är väldigt bekvämt med att hålla bollen inom laget och låta motståndarna jaga, vilket tröttar ut och frustrerar. Lyckas Benfica dessutom göra ett mål så måste Newcastle leverera minst tre.

Molnets silverlinje för Newcastle är trots allt att de lyckades göra ett mål på bortaplan. Det betyder i praktiken att de faktiskt bara behöver vinna med 2-0 mot Benfica hemma på St James’ Park för att gå vidare, vilket inte är ett resultat som kan ses som ouppnåeligt. Om än svårt.

Annons

Om Newcastle lyckas med uppgiften så måste det betraktas som en av de absolut största europeiska cupkvällarna i klubbens historia. De kan lyftas fram av ett kokande St James’ Park.

https://www.guardian.co.uk/football/2013/apr/10/hatem-ben-arfa-newcastle-benfica

Newcastle till semi: 10%

:::

Mittemellan för Tottenham

Det första mötet på White Hart Lane gick sannerligen inte enligt det manuskript som Tottenham hoppats på. Gareth Bale skadad samt ett tvåmålsunderläge tidigt i matchen. Tottenham öste i och för sig på, men 2-2 var inte resultatet de önskade att få med sig till returmötet på bortaplan.

I praktiken måste Tottenham med all sannolikhet vinna ikväll. Vare sig oavgjort med 0-0 eller 1-1 räcker utan gör att Basel går vidare. Det är så klart ingen omöjlig uppgift för Tottenham, i grund och botten ett bättre fotbollslag, men som saknar två av sina viktiga offensiva genombrottsspelare i Gareth Bale och Aaron Lennon. Dessutom saknas Jermain Defoe.

Annons

Basel är en svår motståndare, inte minst på St Jakob-Park där de vunnit sina fyra senaste europeiska cupmatcher. Båda lagen kommer troligtvis spela offensivt ikväll. Tottenham för att de måste, Basel för att det förväntas av dem inför hemmapubliken. Det kan bli en väldigt underhållande fotbollsmatch.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2013/apr/10/tottenham-basel-europa-league

Tottenham till semi: 50%

:::

Portsmouths lidanden och umbäranden har varit svåra och utdragna över flera år. Ägartrassel har gått hand i hand med ekonomisk krissanering och klubben har rasat i divisionerna som en följd.

Igår kom dock till sist ett för klubben ytterst positivt besked i och med att det till sist blev klart att Portsmouth Supporters’ Trust (PST) tar över som klubbens nya ägare, vilket gör Portsmouth till Englands största supporterägda klubb.

Annons

PST har jobbat hårt och länge för att uppnå detta och har varit i förarsätet ända sedan The Football League gjorde klart att det var det enda bud som de kunde tänka sig att acceptera. Samtidigt har Portsmouths tidigare ägare hållit klubben som gisslan genom sina fordringar på klubben, vilket har dragit ut på tiden och mer eller mindre garanterat att Portsmouth inleder nästa säsong i League Two.

Men det är en säsong som Portsmouth nu ändå kan inleda med tillförsikt, för första gången på länge.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-11 09:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto