Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Leeds måste ha ambitioner som motsvarar förväntningarna på dem

Peter Hyllman

Den vita rosens fotboll befinner sig på i ett svagare läge än vad den kanske gjort någonsin. Yorkshire var för bara något årtionde sedan en stormakt inom den engelska fotbollen, med klubbar som Leeds, Sheffield United och Sheffield Wednesday och även Bradford uppe i Premier League.

Nu härjar samtliga dessa klubbar i divisionerna nedanför Premier League. I Bradfords fall har de fortsatt svårt att hitta vägen upp ur League Two. Sheffield United å andra sidan har goda chanser att den här säsongen flyttas upp till The Championship från League One. Klubben befinner sig nu på playoff-plats och hoppas på en förbättring efter att ha sparkat managern Danny Wilson.

För kombatanterna i dagens Yorkshirederby så ser det dock mörkare ut. Leeds och Sheffield Wednesday befinner sig båda i botten av The Championship, teoretiskt indragna i dess nedflyttningsstrid. Sheffield Wednesday har med tio poäng på fyra matcher lyckats skapa några poängs marginal nedåt. Leeds befinner sig i en formsvacka som gör att fem poängs försprång ned till strecket inte kan ses som en säker marginal.

Annons

Det är med andra ord en väldigt viktig match för både Leeds och Sheffield Wednesday. En seger för något av lagen garanterar förmodligen den klubben att de håller sig kvar i The Championship.

:::

Leeds problem består av tre kompententer. För det första är de Leeds med allt vad de innebär på och vid sidan av planen. För det andra så befinner sig lagets försvarsspel i spillror. Och för det andra så har klubben fortfarande inte tillsatt någon efterträdare till Neil Warnock som lämnade posten för någon dryg vecka sedan.

Det har inte varit några muntra miner från vare sig Warnock eller hans ställföreträdande efterträdare Neil Redfearn. Warnock menade sardoniskt att Leeds ju kunde anställa Mark Hughes så att denne kunde få förstöra ännu ett av hans lagbyggen. Redfearn valde att på frågan om han kände någon press för att Leeds befann sig i farozonen för nedflyttning syrligt svara att nej, det gjorde han absolut inte, eftersom ju Warnock varit manager för Leeds i 40 av säsongens 46 matcher.

Annons

Vilket ju bara är ett annat sätt att peka finger och säga att det är ”hans fel”. En talande bild av allt strul och alla konflikter inom Leeds.

Kanske var detta vad klubbikonen Norman Hunter syftade på när han påstod att manager för Leeds inte var något för en ung manager. Å andra sidan så var inte Neil Warnock direkt någon rookie till manager, han är tvärtom en av Englands allra mest erfarna, och inte heller han lyckades.

Nu verkar det som om den från Reading sparkade Brian McDermott blir mannen som tar över Leeds. Det är en manager förmodligen väl lämpad att hålla Leeds kvar i The Championship, men det är också en manager som andas en viss brist på ambition hos klubben.

Med managers som Owen Coyle och Martin O’Neill direkt tillgängliga. Och med managers som Gus Poyet och troligtvis även Harry Redknapp inte fullständigt off the market, så känns det som om Leeds, givet storleken på klubben och uppdragets status, hade kunnat sikta högre än så.

Annons

Eller varför inte en joker – David O’Leary?!

En klubb som saknar ambitioner kommer också ha svårt att uppnå något. We do what is hard to achieve what is great. Problem uppstår när en klubbs ambitioner inte motsvarar de förväntningar som stalls på dem av omvärlden och dess egna supportrar.

Det är Leeds blott ett av flera exempel på inom engelsk fotboll.

:::

Sist Leeds och Sheffield Wednesday möttes, i oktober på Hillsborough, så var det mycket bråk mellan olika supportergrupper, fansen trängde sig in på planen och Sheffield Wednesdays målvakt Chris Kirkland attackerades.

Oron är därför påtaglig att något liknande kan hända i samband med dagens match på Elland Road, en arena där det kan byggas upp en väldigt intensiv atmosfär. Särskilt som dagens derby ju betyder så mycket för både Leeds och Sheffield Wednesday.

Annons

Klockan halvtvå är det avspark.

:::

Dagens matcher: Arsenal vs Norwich, Aston Villa vs Fulham, Everton vs QPR, Reading vs Liverpool, samt Southampton vs West Ham.

Aston Villa bör ha en god chans att plocka tre för dem mycket viktiga poäng I nedflyttningsstriden. Arsenal ska naturligtvis bara vinna för att behålla trycket på Chelsea och Tottenham. I övrigt är det mest frågan om QPR och Reading har förlikat sig med sina öden eller om vi får bevittna någon form av dödsryckning från dem.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-13 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto