Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Årets spelare i Premier League - Om spelarna själva får välja

Peter Hyllman

Häromdagen presenterades så spelarföreningens (PFA:s) kortlista av vilka de anser är värda att nomineras till årets spelare. Sex stycken spelare befann sig på denna kortlista: Gareth Bale, Michael Carrick, Eden Hazard, Juan Mata, Luis Suarez och Robin van Persie.

Jag vågade för ett tag sedan ifrågasätta värdet i spelarnas egen nominering av årets spelare och menade att det hade egentligen rätt lite att göra med vad spelarna faktiskt presterat och desto mer med medial hype att göra. Jag fick viss kritik för den ståndpunkten utifrån uppfattningen att ingen ju kan veta bättre än spelarna själva vilka spelare som varit bäst, allra minst några ohängda sportjournalister.

Om jag möjligen led brist på ammunition i den diskussionen så valde nu turligt nog spelarna själva att fylla på mitt förråd genom att nominera Eden Hazard till årets spelare. Missförstå mig nu inte, det är en väldigt duktig spelare, men någon årets spelare har han den här gången inte varit. Däremot är det ett nytt och stort namn som ofta befinner sig i det mediala strålkastarljuset.

Annons

Skulle vi istället fundera över de spelare som borde varit med men inte kom med så dyker tre namn upp rätt snabbt: Leighton Baines, Michu och Santi Cazorla. Inte minst Michu borde ju kunna sig rätt rejält förbisedd efter den strålande säsong han har haft, som dessutom har hjälpt Swansea att avancera uppåt till tabellens övre halva.

Sedan har vi ju det där ständiga abret om att det nästan hela tiden bara är anfallare eller möjligen väldigt offensiva mittfältare som kan nomineras till det här priset. Och om någon undrar varför jag inte tillmäter individuella utmärkelser inom fotbollen något större värde så är detta blott ett av många skäl.

Men om vi nu ändå ska utgå från de sex spelare som faktiskt är nominerade så landar jag på följande:

:::

(6) Eden Hazard, Chelsea

Borde som sagt inte varit med i det här sammanhanget, flera spelare förtjänar nomineringen mer än han. Han har ändå gjort en bra säsong för Chelsea och varit en av lagets främsta kreativa spelare, kapabel att dyrka upp ett försvar även när spelet i övrigt kan ha gått i baklås.

Annons

(5) Robin van Persie, Man Utd

Om den fantastiska höstsäsongen hade hållit i sig så hade van Persie varit en mycket het kandidat till förstaplatsen på den här listan. Tyvärr så verkade han av någon anledning få för sig att säsongen tog slut i februari. Lite elakt så klart, alla spelare kan ha svackor, men van Persies svacka just när säsongen gick in i skarpt läge gör att han blir den här listans sjunkbomb.

(4) Michael Carrick, Man Utd

Man Utds främste speldirigent på mittfältet. Han står för en ohemul mängd passningar och är därtill synnerligen effektiv i det avseendet med en passningsprocent om 88%. Fördelar spelet utmärkt, och visar ett större självförtroende på planen än tidigare, men jag skulle vilja se ännu mer av egna offensiva utflykter när tillfälle ges, som ett alternativ.

(3) Juan Mata, Chelsea

Annons

Chelseas mest betydelsefulla spelare, främsta spelfördelare och offensiva kraft. Ett Chelsea med Mata på planen är ett helt annat Chelsea än utan Mata på planen. Rent kvalitetsmässigt är Juan Mata förmodligen Premier Leagues just nu bäste spelare, en av dem definitivt, men han likt Chelsea i helhet hade under senhösten en svacka som stod dem dyrt.

(2) Gareth Bale, Tottenham

Förmodligen spelaren som till sist vinner det här priset, framröstat av spelarna som det ju är. Och visst har Bale haft en fantastisk säsong, en spelare som ger samma vibbar av onåbarhet som en gång Cristiano Ronaldo gav i Premier League. Många viktiga mål har han gjort för Tottenham, samtidigt hade han själv likt laget en trög start på säsongen.

(1) Luis Suarez, Liverpool

Har i stor utsträckning burit Liverpool på sina axlar den här säsongen. Har växt personligt och mentalt. Att Suarez har varit en spelare med lysande individuella kvaliteter har länge varit uppenbart, och den här säsongen har han också kompletterat detta med att bli en effektiv målskytt. Imponerande med tanke på att han under halva säsongen var Liverpools ende anfallare.

Annons

:::

På den unga spelar-listan kan man ju undra över att inte Matija Nastasic samt Luke Shaw finns med, de är försvarare så klart, och möjligen anse att Danny Welbeck är något malplacé. De nominerade är hur som helst Gareth Bale, Christian Benteke, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Danny Welbeck och Jack Wilshere.

Förvisso tycker jag också att man efter ett visst antal säsonger i Premier League inte ska kunna vara aktuell för en sådan här utmärkelse oavsett ålder. Oavsett vilket så menar jag att Christian Benteke är den som är mest förtjänt av det här priset. Det är en fantastisk säsong han har haft i en klubb som haft allt annat än en fantastisk säsong.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-20 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto