Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fyra faktorer som vann 20:e ligatiteln åt Man Utd

Peter Hyllman

Det hela var naturligtvis väldigt förutsägbart.

Aston Villa befann sig mitt inne i en perfekt storm under den första halvleken på Old Trafford igår kväll. De mötte ett avslappnat, motiverat, titeljagande Man Utd. Till sist fick Aston Villa vara glada att Man Utd slog av på takten, och spelade av matchen, så att deras målskillnad höll sig inom det anständiga.

Man Utd var hungriga igår kväll. Och hungrigast av dem alla var Robin van Persie, som aldrig vunnit en ligatitel förut men som nu vann sin första efter en match där han gjorde ett äkta hattrick och en säsong i vilken han hittills leder skytteligan. Hans andra mål var fullständig världsklass.

Annons

Nästan lika hungrig var planens äldste spelare. Det tog Ryan Giggs blott en dryg minut att hitta den första målgivande passningen till van Persie. Resten av halvleken var en orgie i löpningar, centrala instick, öppnande passningar och vändandes ut och in på Aston Villas försvarare. Ryan Giggs spelade för sin 13:e ligatitel. Mycket vill ha mer.

Så varför vinner Man Utd Premier League den här säsongen? Det går att gräva fram anledningar hur länge som helst, men de kan enkelt sammanfattas i några specifika punkter.

:::

Hunger och spöken

Om vi ska förstå den här säsongen så går det inte att bortse från den förra säsongen. I all synnerhet inte hur den slutade. Det var där det började, med förra säsongens spöken.

Det finns förmodligen inget grymmare sätt att förlora en ligatitel än det sätt som Man Utd förlorade den förra säsongen. Vad som gjorde upplevelsen ännu värre var att förlora ligatiteln så många gånger om.

Annons

”Aldrig mer” var budskapet som Alex Ferguson präntade in i sina spelare, ”se till att aldrig mer behöva känna på det här viset!”

Det var där hungern grundlades som resulterat i vinstrekord och motståndare som uppgivet beskriver laget som ”mördarmaskiner”. En stor motgång omvandlad till bränsle för framgång.

Alex Ferguson

Det finns de som på fullt allvar menar att det enda skälet att Man Utd vinner ligan nu för tiden är klubbens manager. Det vore i min mening att grovt överskatta hans förmåga. Till och med Ferguson är mänsklig.

Men visst finns det aspekter med Alex Fergusons managerskap som är av avgörande betydelse för Man Utd.

Hans sätt att motivera sina spelare, att ingjuta hunger och självförtroende hos dem, är speciellt. Likaså hans krav på koncentration och prestation. Men till skillnad från Roberto Mancini så inser Ferguson att dessa båda aspekter, krav och förtroende, måste hänga ihop.

Annons

Fergusons auktoritet är därtill orubblig. Så säker är hans position och beslutfähighet i klubben att ingen spelare någonsin kan bli mer betydelsefull än han. Det här vet varenda spelare, och rättar därför in sig i ledet. Det skapar lugn och trygghet.

Ligans starkaste spelartrupp

Det finns en underlig benägenhet att underskatta kvaliteten på Man Utds spelare. Möjligen beror detta på att de stora namnen normalt sett inte hör hemma på Old Trafford. Sant är även att sett till en startelva så finns flera klubbar som kan matcha Man Utd i individuell spelarkvalitet.

Men kvaliteten och bredden på Man Utds spelartrupp är oöverträffad i Premier League. Den har skapats på två sätt. Ett effektivt utnyttjande av akademin, tillsammans med en tålmodig och långsiktig värvningspolitik.

Den rätta balansen mellan yngre och äldre spelare, mellan squad players och individuella spetsspelare. En balans som konkurrerande klubbar har haft mycket svårt att hitta, som istället har överinvesterat på individuell spets. I det avseendet har Man Utd en viktig fördel i ligaspelet.

Annons

Defensiven

Under hösten menade många att om Man Utd skulle vinna ligan så berodde det på den fantastiska anfallslinjen. En uppfattning som var mycket väl motiverad då.

Men när Man Utd under säsongens andra halva ryckte i tabellen, och öppnade upp ett ointagligt försprång, så var skälet till det först och främst att laget slutade släppa in mål.

Under säsongens första halva släppte Man Utd in 28 mål. Sedan dess har Man Utd släppt in sju mål.

Delvis har laget blivit tätare i sitt positionsspel. Delvis har David De Gea utvecklats till en storspelare i målet. Anmärkningsvärt är också att det följer en trend för Man Utd, att vara frisläppta under hösten men täta till sig under våren.

:::

20 ligatitlar. En mäktig prestation.

Gladast är kanske de som tryckte upp material för detta med sex matcher kvar av föregående säsong. ”Tempting the wrath from high atop the thing.” Om de nu inte var så dumma att de samtidigt tryckte in årtal det vill säga.

Annons

:::

Jag bad på twitter bloggens läsare att ge sina personliga favoritminnen från Man Utds säsong, där laget alltså vinner klubbens 20:e ligatitel. Några av svaren blev:

”Giggs mål mot Everton, mål i ligan för 23:e säsongen i rad.”
”Chicharito borta mot Aston Villa.”
”Rafaels mål mot antingen QPR eller Liverpool.”
”Robin van Persie mot Southampton på bortaplan.”
”Shinji Kagawas hattrick mot Norwich.”
”David De Gea muckandes gräl med Andy Carroll.”
”Robin van Persies björnkram med Alex Ferguson efter målet mot Stoke.”
”Vinsten på Etihad.”

Många olika minnen. Jag tror kanske ändå att mitt bästa minne anlände igår kväll. Wayne Rooneys passning och Robin van Persies volley. Det perfekta målet, på alla sätt och vis.

:::

En sak är ändå rätt speciell med Premier League.

Nämligen att även om Man Utd den här säsongen avgör ligan med fyra omgångar tillgodo, och vid det tillfället leder ligan med 13-16 poäng, så vet vi därmed egentligen väldigt lite om vad som kommer att hända nästa säsong.

Annons

I det avseendet, och endast i det avseendet, ger jag Roberto Mancini rätt, att Man Utd vinner ligan med så stor marginal betyder egentligen inte så värst mycket.

Att jämföras med till exempel Bundesliga där trovärdiga rykten nu gör gällande att Bayern har köpt Mario Götze från främsta rivalen Dortmund.

Och om någon undrar vad jag menar med att det i Tyskland på lång sikt finns blott en enda globalt konkurrenskraftig klubb så är detta ett bra exempel på det.

Vilken klubb i Premier League skulle få för sig att sälja sina stjärnspelare till sina direkta konkurrenter? (Obs: Varning för retoriska frågor.)

:::

Titelstriden är avgjord för den här gången. Nu återstår fyra-fem omgångar när resten av ligan ska avgöras. Det ser vi fram emot.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-23 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto