Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dortmunds framgångar en förebild för Aston Villa

Peter Hyllman

Det har så här långt varit en hård säsong för Aston Villa. De har ständigt befunnit sig i botten av tabellen, i varierande grader av kris, och nu med blott fyra matcher kvar på säsongen så befinner de sig indragna i en ångestfylld kamp mot inte minst Wigan om att faktiskt lyckas hålla sig kvar i Premier League. Det första steget i denna kamp sker idag på hemmaplan mot Sunderland, en match där den enda rimliga målsättningen är seger.

Men givet att Aston Villa skulle klara sig kvar i Premier League, så ser framtiden därefter tämligen ljus ut för klubben. Det unga lag som Paul Lambert den här säsongen mer eller mindre har tvingats att ställa på benen har då växt till sig, med värdefull erfarenhet, och kan på lite sikt bli till en etablerad kraft i Premier League.

Ett skäl till optimism för Aston Villa kan härledas från den gångna veckans semifinaler i Champions League, där Dortmund utgör ett bra exempel på en klubb som gått igenom ett motsvarande stålbad som Aston Villa nu gör för att därifrån bygga nytt och bygga vidare och uppnå en ytterst konkurrenskraftig position inom såväl europeisk som inhemsk fotboll.

Annons

Det kan synas som om Aston Villa och Dortmund har väldigt lite gemensamt, den ena klubben befinner sig i botten av Premier League och den andra klubben i toppen av Bundesliga och Champions League. Men där finns trots allt en hel del gemensamma faktorer, vid sidan då av Paul Lambert på managerposten i Aston Villa, med spelarförflutet i just Dortmund. Men båda klubbarna har också tvingats genomgå liknande ekonomiska saneringar från hyfsat höga tidigare positioner.

Likt Dortmund så har Aston Villa också medvetet valt att satsa mycket på egna talanger och unga spelare. Dortmund har skapat ett imponerande lagbygge på det fundamentet, Aston Villa har nu möjlighet att göra detsamma. Återigen under förutsättning att de lyckas hålla sig kvar i Premier League. Vad som möjligen skiljer Aston Villas situation från Dortmunds är att ”glastaket” i Premier League är lägre placerat, att som i Tyskland slå sig in bland de tre-fyra bästa klubbarna möts med avsevärt större inträdesbarriärer.

Annons

Båda klubbarna är resursmässigt underlägsna sina respektive ligors stora drakklubbar. Aston Villa har fått sälja flera av sina bästa spelare till Premier Leagues storklubbar. På motsvarande sätt har Dortmund nu, trots sina sentida framgångar, tvingats acceptera att några av klubbens största stjärnor lämnar i sommar för Bayern München. Konststycket för båda klubbarna handlar om att acceptera den positionen och vända den till något positivt.

:::

Men, som sagt, det som är av allt överhängande vikt i nuläget för Aston Villa är att hålla sig kvar i Premier League. Med matcher mot Sunderland (h), ikväll, Norwich (a), Chelsea (h), och till sist i sista omgången mot Wigan (a), så ser det ut att vara i alla fall mycket möjligt för Aston Villa.

Och i så fall börjar det ljusna i slutet av tunneln. Finansiellt så börjar Aston Villa ta sig ut ur den nedstramning som ägaren Randy Lerner genomfört. Försäljning av spelare har reducerat lönebudgeten, och till sommaren så går de sista av spelarkontrakten ut från Martin O’Neills tid som manager, en tid under vilken klubbens lönebudget steg till svårhanterliga nivåer.

Annons

Sett till spelartruppen har Aston Villas en av Premier Leagues allra yngsta spelartrupper och har därmed mycket att bygga vidare på. Laget består av en mängd egna produkter och unga talanger och påfyllnaden underifrån ser mycket ljus ut med tanke på att Aston Villa för bara några veckor sedan vann den prestigefyllda ungdomsturneringen NextGen Series. Aston Villa har en av Englands främsta och mest produktiva ungdomsakademier.

:::

Jämförelserna mellan Dortmund och Aston Villa ska naturligtvis inte dras för långt. Framför allt ska de inte förleda någon till att förvänta sig att Aston Villa inom något år eller två ska konkurrera i toppen av Premier League och spela i Champions League. Det är inte realistiskt, i Tyskland finns bara ett Bayern men i England finns det fyra-fem.

Däremot kan Aston Villa följa en liknande strategi som Dortmund och därmed uppnå framgång och framsteg. Båda klubbarna har flirtat med nedflyttning, båda klubbarna har haft ekonomiska problem. Båda klubbarna har valt att satsa på unga spelare och en ung och dynamisk manager. Följer Aston Villa samma spår så bör en mittenplacering i Premier League nästa säsong inte vara någon omöjlighet.

Annons

Och därifrån kan det börja bli aktuellt att titta uppåt mot de europeiska cupplatserna. Sund utveckling sker nästan alltid i små steg snarare än stora hopp framåt. Först måste dock Aston Villa ta de nödvändiga stegen den här säsongen. Och det första av dessa steg måste tas ikväll hemma mot Sunderland.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-29 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto