Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En säsong brännmärkt av skandaler

Valborgsmässoafton är en högtid som piggt och friskt blandar gammalt hedniskt med mindre gammalt kristet tillsammans med några matskedar vanlig hederlig bondepraktikan. Vad det kanske mest av allt symboliserar nu för tiden, i alla fall underförstått, är firandet av vårens och ljusets ankomst, man bränner så att säga bort den mörka vintern.

Om vi ser till engelsk fotboll så finns det i år kanske fler goda skäl än någonsin tidigare att elda igång majbrasorna. För det har varit ett år osedvanligt fyllt av skandaler och kontroverser som man mest av allt önskar att man kunde slänga på elden och låta minnena av dem brinna bort. Majbrasorna har gott med bränsle i år.

ANNONS

Så varför inte samla ihop bränslet som finns där i en hög, hälla på tändvätskan och därefter tänka på annat under återstoden av våren och sommaren. Trots allt, imorgon är en annan dag.

:::

Det dubbla rasismproblemet

England är knappast ensamt med problemen. Den svenska rasismdebatten inom fotbollen tog fart i och med att Bosse Hansson gjorde sig själv olycklig i radio. Men debatten har varit som allra mest intensiv i England.

Möjligen var startskottet bråket mellan Luis Suarez och Patrice Evra förra säsongen. Tätt i följd på den skandalen uppstod även bråket mellan John Terry och Anton Ferdinand som spred sig in i den här säsongen.

I domstol friades John Terry i och med att hans avsikter inte kunde bevisas enligt en straffrättslig skala. FA:s senare utredning tillämpar dock en civilrättslig och där fälldes han. Något som ledde till John Terrys beslut att hoppa av det engelska landslaget, ett beslut han nu verkar ha omvärderat.

Rasismanklagelserna mot Chelseas spelare verkar dock ha satt sig. Efter en kontroversiell match på Stamford Bridge mellan Chelsea och Man Utd så får spelare i Chelsea för sig att anklaga domare Mark Clattenburg för rasism, något som visar sig fullständigt ogrundat.

ANNONS

Dessa högprofilerade incidenter har gjort att rasism har varit ett granskat och återkommande tema i medias granskning av engelsk fotboll.

Därför var det särskilt märkligt när FA förhöll sig så märkligt passiva och undflyende då engelska fans i samband med en match mot San Marino stod för rasistiska ramsor, och utförde en version av en gammal Wengerklassiker: ”We did not hear that!”

:::

När lammen tystnar

Vad exakt som låg bakom Luis Suarez beslut att mitt under brinnande match bita Branislav Ivanovic vet vi inte och kommer aldrig få veta. Om det ens var ett beslut i någon betydelsefull mening är väl oklart.

Ett beslut betraktade FA:s oberoende panel emellertid det som och dunkade till med ett av de mer saftiga straffen de lyckats utdela. Mest intressant var det uttalade medgivandet att högprofilerade spelare har ett större ansvar än andra spelare.

I Luis Suarez fat låg naturligtvis hans personliga historik av tidigare kontroverser och hans oförmåga att visa på något genuin ånger. Den mest betydelsefulla konsekvensen av Suarez hjärnsläpp kan vara att vi sett honom göra sin sista match i England, åtminstone i Liverpooltröjan.

ANNONS

:::

Upprättelsen från Hillsborough

Den rättsliga och mänskliga skandal som följde på Hillsboroughkatastrofen har legat som en våt filt över engelsk fotboll i 24 år. Den här säsongen kom dock till sist upprättelsen.

Myndigheter i försök att dölja sina egna misslyckanden, likt professionella byråkrater så ofta gör, valde att istället skuldbelägga supportrarna. Ivrigt behjälpta av nyttiga idioter i media och därefter politiker som gömde de faktiska bevisen bakom hemligstämplar.

Allt detta var möjligt att göra i en tid när engelska fotbollssupportrar mest sågs som våldsbenägna flockdjur. Men sanningen vill fram.

I helgen begravdes Anne Williams. Som mor till ett av offren lade hon mer än två decennier i sin kamp för rättvisa. Glädjen mitt i sorgen är att hon inte behövde dö utan upprättelse.

:::

Strålande match av Aston Villa igår. Samtidigt ett uselt resultat för Wigan och man undrar om det där var matchbollen i nedflyttningsstriden. Känns just nu som dödsstöten för Wigan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-30 kl 10:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto