Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Brighton på tio minuter

Arena: Falmer Stadium (”The Amex”), 30,750. Brighton huserar på sin alldeles nybyggda arena som slog upp sina dörrar för ligaspel så sent som 2010. Med en nyss utbyggd kapacitet om drygt 30,000 åskådare, och en allt som oftast utsåld arena, så skapas det ofta en intensiv Football League-stämning på Brightons matcher.

Manager: Gus Poyet (2009-). Under sina snart fyra år som Brightons manager så har Poyet haft stora framgångar. Först tog han laget upp från League One och den fjärdeplats i The Championship han nu fört Brighton till är klubbens bästa placering på 30 år. Poyet har under sin tid i klubben moderniserat Brightons fotboll och integrerat utländsk talang på ett konstruktivt sätt. Hans ambitioner att leda klubben vidare är dock ett frågetecken.

:::

Styrkor. Den allmänna bilden av Brighton är ett lag som spelar en flödande passningsfotboll. Något stereotypt kanske, om än inte felaktigt, givet att laget har en sydamerikansk manager. En framträdande egenskap i laget är emellertid också att de är svåra att slå. Laget har en god defensiv organisation, ledda av Tomasz Kuszczak i målet, och är tuffa att bryta ned. Det är en väldigt god egenskap att ha i ett playoff-spel av det slag som Brighton nu står inför.

Svagheter. Ironiskt nog är det offensivt som Brighton kanske har sina största svagheter. I lagets bästa stunder så har de all kapacitet att såra sina motståndare men det händer lite för ofta att lagets anfallare blir isolerade på planen och därmed mindre effektiva. Rent taktiskt kan Brighton bli bättre på att utnyttja sina offensiva kanter för att på så vis skapa en bredare hotbild. Rent mentalt är en svaghet att Brighton är orutinerade i sådana här sammanhang.

Möjligheter. Med fjärdeplatsen i praktiken säkrad så kommer Brighton få fördelen att spela den andra semifinalen på hemmaplan. Givet att playoff-spelet ofta är väldigt jämnt, och att Brighton är förhållandevis ovana vid situationen och den press ett kvalspel medför, så kan det visa sig vara en avgörande fördel. Då det är troligt att semifinalen spelas mot heta rivalerna Crystal Palace så är det en fördel som inte ska underskattas.

Hot. Det kan finnas en risk att Brighton kort och gott är lite nöjda med sin säsong. Gus Poyet har balanserat en slak lina när han påstått att jobbet är utfört och givet att det är Brightons bästa ligaplacering på decennier så kan en smula nöjdhet ha smugit sig in, om inte annat så på läktarna. Samtidigt finns där naturligtvis en hunger och önskan att ta sig till Premier League nu när chansen trots allt finns där.

:::

Nyckelspelare: Leonardo Ulloa. Den argentinske anfallaren värvades till Brighton i januari och har varit en veritabel målspruta. Med tio mål på 17 matcher har han placerat lagets Craig Mackail-Smith i skuggan. Ett fynd för £2m och det är väl osäkert om han blir kvar i Brighton ifall laget misslyckas med att ta sig till Premier League. I ett lag med sådan betoning på defensiv organisation är det nödvändigt med effektiva anfallare.

Skador. Wayne Bridge och Liam Bridcutt dras med småskador men bör vara spelklara i playoff-spelet. Högerbacken Bruno dras dock med en skada som han drog på sig i den näst sista matchen mot Leeds, där hans landsman David Lopez kan få täcka upp.

:::

Brighton i Premier League. Med en nybyggd och vanligtvis fullsatt arena som främsta tillgång, med en kapacitet over 30,000 åskådare och potential till fortsatt utbyggnad, så har Brighton ekonomiskt sett en god grund för att anta utmaningen att etablera sig i Premier League. Spelartruppens kvalitet och mångsidighet imponerar också. Tomasz Kuszczak, Wayne Bridge, Matthew Upson, Andrew Crofts, Dean Hammond, David Lopez, Andrea Orlandi och Leonardo Ulloa ger laget en bra bredd och spets.

Sun Tzu om Brighton: “Hence that general is skillful in attack whose opponent does not know what to defend; and he is skillful in defense whose opponent does not know what to attack.”

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-05 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons