Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

David Moyes har petat ned Liverpool från stadens täppa

Oavsett vem man egentligen pratar med inom engelsk fotboll så kommer denna närmast undantagslöst ösa beröm över David Moyes. Väldigt få har något negativt att säga, oavsett om det är journalister, gamla spelare eller managerkollegor som yttrar sig. Hans prestationer med Everton väcker beundran, särskilt som de kommit med så små resurser till hans förfogande.

Den mer existentiella frågan blir i det läget hur det då kommer sig att David Moyes inte har fått möjligheten att gå till någon annan klubb med mer resurser och bättre förutsättningar.

En rimligtvis rätt god anledning till detta kan så klart vara att David Moyes inte själv har velat, att han helt enkelt har känt sig nöjd med sitt jobb i Everton och inte sett någon anledning att lämna klubben och sitt eget lagbygge för att ta över en klubb som Sunderland, Aston Villa eller Newcastle – för att ta några möjliga exempel.

En annan anledning är den feghet och brist på vidsynthet som klubbledningar kontinuerligt ger prov på. Stora klubbar som Man City, Tottenham och Chelsea är inte benägna att chansa i sina managertillsättningar. Istället tillsätter de någon ur den ansamling av ”stora namn” som cirkulerar runt i fotbollsvärlden, först sparkade från en klubb för att därefter anställas av nästa klubb som söker en i första hand trygg lösning.

En invändning mot David Moyes är normalt sett att han inte har vunnit någon titel och att detta då ligger honom i fatet. Detta påstående måste vi granska utifrån det givna förhållandet att Everton inte har någon reell chans att vinna vare sig ligan eller Champions League. Vad kritiken mot honom alltså måste gå ut på är att han under sina tio år med Everton inte vunnit vare sig FA-cupen eller Ligacupen.

Det känns ju lite snävt. Att vinna en cup innebär ofta att inget så att säga får gå fel på vägen, det är väldigt små marginaler som avgör. Att avfärda Moyes på de grunderna känns märkligt, särskilt som andra managers som Alex Ferguson och Arsene Wenger, med avsevärt mer resurser och starkare spelartrupper till förfogande, har misslyckats under i stort sett lika lång tid.

:::

Everton möter idag Liverpool på Anfield i ett Merseysidederby som har liten betydelse för någon av klubbarnas allmänna tabellambitioner. Båda klubbarnas förhoppningar om Champions League-spel nästa säsong är grusade och nu är det mest stolthet kvar att spela om.

En sådan stolthet handlar naturligtvis om vilken av de båda klubbarna som ska sluta högst upp i tabellen. Förra säsongen slutade Everton sexa, en placering före Liverpool i tabellen, blott den andra gången i ordningen som Everton under David Moyes slutade före Liverpool.

Med tre matcher kvar av den här säsongen så ligger Everton ännu en gång före Liverpool, med en marginal om fem poäng. En gång kan alltid hävdas vara ingen gång, eller som mest en olycklig tillfällighet eller lycklig omständighet. Inträffar det två gånger så börjar dock ett mönster att anas. Och det eftermälet vore nog David Moyes synnerligen nöjd med att lämna.

Att ha gjort Everton till den bästa klubben i Liverpool.

:::

Everton och Liverpool är två klubbar som i grund och botten lider utav samma problem. Det är två klubbar med varsin stor och trogen supporterbas, och goda möjligheter till utveckling och tillväxt, men som hämmas av antingen omoderna eller alltför små arenor.

Kulturen och traditionen kopplade till Goodison Park och Anfield är självfallet enorm, påträngande och ovärderlig. Båda klubbarna har dock ägnat åratal åt att utreda och analysera olika arenaalternativ. För båda klubbarna är det helt och hållet nödvändigt, om de återigen hoppas på att kunna utmana de stora klubbarna i England.

I det avseendet kan båda klubbarna titta närmare på hur Juventus har lyckats med uppdraget att omforma och återskapa sig själva. Detta efter att på ett högst abrupt sätt ha fallit från toppen i Serie A.

Juventus är ju därtill en klubb till vilken både Liverpool och Everton har en historisk koppling. Det var på Heyselstadion mot Juventus som början på slutet av Liverpools storhetstid inleddes. Det var samma händelse som garanterade att Evertons storhetstid aldrig riktigt fick ta fart.

Det var i mitten av 1980-talet. Liverpool var då med bred marginal Englands fotbollshuvudstad. Nu, 25 år senare, är det Manchester som har tagit över den rollen.

På lång sikt är det med all sannolikhet Liverpool som har den bästa möjligheten att göra något åt detta förhållande, såvida inte Everton får hjälp av externa investeringar. Men fotboll spelas i nutid, och David Moyes huvudsakliga uppgift består i att bevara Evertons överläge gentemot sina lokala rivaler.

Brendan Rodgers uppgift å andra sidan är att återigen göra Liverpool till en engelsk stormakt inom fotboll. Men ett steg i taget, och Rodgers måste i just det här läget blott visa att han gör framsteg. Och ett tydligt tecken på sådana framsteg är att inte ligga bakom Everton i tabellen.

Brendan Rodgers gör sin första säsong som Liverpools manager. Det sägs att David Moyes gör sin sista. Fem poäng skiljer klubbarna åt. Det ligger krut i luften över Anfield idag.

:::

Dagens matcher: Liverpool vs Everton, samt Man Utd vs Chelsea

Matchen mellan Man Utd och Chelsea hade naturligtvis varit enorm om den gällt något i både titelstriden som i Champions League-kampen, men som det är nu så är det mest utav ett prestigemöte. Rimligtvis bör Chelsea vara mer hungriga till den här matchen, samtidigt som Man Utd alldeles säkert vill göra sitt bästa framför publiken på hemmaplan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons