Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Crystal Palace på tio minuter

Arena: Selhurst Park, 26,309. En gammal, klassisk brittisk arena. Att den är klassisk är naturligtvis en bonus. Att den är gammal är måhända inte något plus. Planer på att bygga en ny arena fick skrinläggas och klubbledningen valde istället att satsa på att modernisera Selhurst Park. I längden är detta troligtvis en klok väg då Crystal Palace normalt sett fyller endast halva arenan. Spel i Premier League kan dock förändra detta.

Manager: Ian Holloway (2012-). Den karismatiske Holloway fortsätter att skörda framgångar i The Championship. Det här är tredje gången i rad som Holloway leder sin klubb till playoff-spel, och hittills är alltså hans facit i dessa playoff 50%. Holloway har en tydlig spelidé och, kanske ännu mer värdefullt, är bra på att kommunicera och motivera sina spelare att följa denna. Och med Holloway vid mikrofonen kan det bli ett såväl spännande som underhållande playoff.

:::

Styrkor. Lagets förre manager Dougie Freedman byggde upp ett stabilt försvar i Crystal Palace, och detta utgör fortfarande ett av lagets starka kort. Även om anfallet klickar så finns där ändå potentialen till poäng, eller till att inte förlora matchen. En annan styrka är lagets bredd offensivt. De allra flesta känner så klart till Wilfried Zaha, men spelare som Andre Moritz, Glenn Murray och Yannick Bolasie gör att Crystal Palace är farliga även när en av dessa spelare är skadad eller tappar formen.

Svagheter. Ett offensivt mittfältsspel är ofta charmigt men har också sina klara och tydliga risker. Mål produceras framåt men mål släpps också in bakåt, om motståndarna lyckas hitta utrymmet bakom Crystal Palaces mittfält så är laget mycket sårbart. Offensivt har laget haft svårt att skapa vettiga målchanser för anfallaren Glenn Murray, som gjort flest mål i The Championship den här säsongen, även om det till sist lossnade mot Peterborough i helgen. Har Crystal Palace hittat rätt i sin spelidé?

Möjligheter. Under 1980-talet gjorde sig Crystal Palace kända för den engelska fotbollspubliken med ett ungt och framgångsrikt lag som var bland sin generations främsta. Detta är en tradition till vilken Crystal Palace under de senaste åren har återvänt. Baserat på en utvecklad och produktiv akademi har Crystal Palace byggt upp ett ungt och starkt lag som stadigt fått växa sig starkare i The Championship. Crystal Palace har alltså en väldigt stabil grund i klubben för tillväxt.

Hot. Crystal Palaces form under slutet av säsongen har varit bedrövlig. I nio raka matcher inför den sista omgången misslyckades laget med att vinna, och fyra av dessa slutade med förlust. Endast konkurrenternas motsvarande brist på stabilitet höll Palace ovanför playoff-strecket. I den sista matchen tvingades Palace vid två tillfällen vända underlägen mot Peterborough innan segern och playoff till sist bärgades. Har Crystal Palaces unga lagbygge fått nervfrossa när de börjat sikta mållinjen?

:::

Nyckelspelare: Wilfried Zaha. Valet av Zaha kan möjligen ses som det latmansalternativet, spelaren som alla redan känner till eftersom han har skrivit på för Man Utd inför nästa säsong. Men det finns så klart en anledning att just han skrivit på för Man Utd. Dels är Zaha som spelare väldigt betydelsefull för Crystal Palaces offensiv, samarbetet med Glenn Murray har burit frukt. Men framför allt spelar Crystal Palace med Zaha på planen med ett större självförtroende än annars.

Skador. Crystal Palace har inga större nya skadebekymmer för tillfället. Mittfältaren Owen Garvan är nyligen tillbaka från skada. Defensivt finns dock vissa bekymmer givet att både vänsterbacken Jonathan Parr och lagets kapten, mittbacken Paddy McCarthy, är fortsatt frånvarande.

:::

Crystal Palace i Premier League. Crystal Palace vore onekligen ett intressant tillskott till Premier League, i ungefär samma anda som Blackpool, Swansea och Southampton fore dem. De representerar en ny typ av nykomlingar som bygger mer långsiktigt på egna ungdomar än vad exempelvis lag som QPR, Reading och Hull valt att göra. Det är en strategi som medför hög risk, men med potentiellt hög avkastning. Ska de ta sig till Premier League så måste de dock först vinna över värsta rivalerna Brighton i playoff-semifinalen.

Sun Tzu om Crystal Palace: “Regard your soldiers as your children, and they will follow you into the deepest valleys. Look on them as your own beloved sons, and they will stand by you even unto death.”

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-06 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons