Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Cirkeln sluts ikväll för Roberto Martinez

Alla som följer Premier League de senaste säsongerna har inte kunnat undgå att förundras över vad förra säsongen Brendan Rodgers lade grunden för och vad Michael Laudrup den här säsongen har förfinat.

Swansea är den fula ankungen som blev en av ligans skönaste svanar.

Vi vill så klart tro att det är ett projekt som kommer att fortsätta utvecklas och växa till sig. Vi vill tro att Michael Laudrup kommer att jobba kvar i klubben och ta den så långt som är möjligt. Hur långt nu det än är.

Tyvärr är det kanske inte fullt så enkelt och okomplicerat. För så mycket av det beror ju på vad Michael Laudrup själv vill. Och han lär inte sakna intresserade alternativ.

Så här långt är Michael Laudrup halvvägs in i ett tvåårskontrakt med Swansea, och han har sagt sig villig att fullfölja kontraktet. Vad han däremot också har sagt är att han har svårt att se sig själv i klubben i mer än två år.

Det antyder att Michael Laudrup fullt naturligt är en manager med ambitioner, och att han söker större uppdrag. Givet att han har goda kontakter med såväl Barcelona som Real Madrid så är inte det så märkligt.

Ett tvåårskontrakt är knappast heller någon garanti för något. Om Barcelona eller Real Madrid, eller för den delen vilken som helst annan klubb av större format, i sommar skulle sondera terrängen med Laudrup så är kontraktet i praktiken inte ett vitten värt.

Risken för Swansea är alltså att de den här sommaren står inför samma situation som förra säsongen med Brendan Rodgers. Honom lyckades de på ett ytterst klokt sätt hitta en ersättare till. Men är det en bravad de klarar av att upprepa?

För medelstora klubbar är det här vad som kan ses som framgångens förbannelse. All framgång innehåller också fröet till klubbens framtida svårigheter.

:::

Få vet kanske det här bättre än Roberto Martinez.

Martinez själv har ju en bakgrund i Swansea. Han är en av dem som först gjorde sig ett namn som manager i Swansea för att därefter få möjlighet att hoppa på ett större Premier League-tåg.

Nu tvingas han kämpa för allt han har för att hålla tåget på rälsen och Wigan kvar i Premier League. Och för att lyckas med det så måste han troligtvis se till att Wigan ikväll besegrar just hans gamla klubb Swansea.

Som jag ser det var det Roberto Martinez som inledde den ”revolution”, stort ord förvisso, i Swansea som på drygt fem år har fört klubben från League One till etablerade i Premier League, vinnare av Ligacupen och från och med nästa säsong ett europeiskt cuplag.

Varje manager sedan dess, först Paulo Sousa, därefter Brendan Rodgers och Michael Laudrup, har naturligtvis byggt vidare och lagt till saker till detta murverk. Men det var med Martinez som Swanseas fotbollsfilosofi så att säga sattes.

Det måste vara lite bitterljuvt för honom att nu se Swansea. Klubben han lämnade för ett större uppdrag i Wigan. Å ena sidan en bekräftelse för hans idéer. Å andra sidan en påminnelse om vad som hade kunnat vara.

Om Michael Laudrup lämnar Swansea så lär han inte behöva bekymra sig med sådana känslor. Frågan är då vad som händer med Swansea om Laudrup lämnar, vem hittar de då som ersättare?

Om Wigan åker ur Premier League, återvänder då Roberto Martinez till Swansea?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons