Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Årets manager i Premier League

Nu ladder vi för stormatch ikväll på Stamford Bridge. Chelsea mot Gareth Bale om vi vill skrocka till det lite. Chelsea mot Tottenham om vi vill förhålla oss lite mer seriösa till spektaklet.

För ett spektakel kommer det ju så klart att bli. Chelsea har så klart möjlighet att säkra spel i Champions League nästa säsong om de vinner. Tottenham kan vid vinst ta sig förbi Arsenal i tabellen upp på fjärde plats. Förlust, och Champions League-platsen börjar se ut som ett långskott.

Det är naturligtvis också en tämligen märklig match för de båda klubbarnas managers.

Rafa Benitez kommer inte vara Chelseas manager nästa säsong. Och ingen mer än möjligen han själv är ledsen över det. Ändå är det ju svårt att komma ifrån att han faktiskt gjort ett mycket bra jobb med Chelsea. Laget är i final i Europa League, och på tröskeln till att klara spel i Champions League. Rätt okej givet förutsättningarna.

Andre Villas-Boas återvänder till Stamford Bridge. Om Chelseafansen absolut inte vill ha Benitez som manager så ville de desto hellre ha Villas-Boas, men han gjorde sig ovän med för många på för kort tid. Nu är Tottenham en av Chelseas rivaler om en Champions League-plats, och Villas-Boas söker en vinst på sin gamla hemmaplan.

I en annan värld och under andra omständigheter så kunde båda dessa managers vara kandidater till utmärkelsen Årets manager i Premier League den här säsongen. Frågan är då vilka jag ser som de främsta och vem jag ser som den främste.

:::

(5) Rafa Benitez, Chelsea

Har i grund och botten gjort allt vad som var rimligt att förvänta sig av honom när han tog över Chelsea i mitten av hösten. Han gick långt i FA-cupen, har tagit Chelsea till final i Europa League, och står alltså på tröskeln till att kvalificera laget till Champions League. Samtidigt har han arbetat vidare på en nödvändig förnyelse av Chelseas lag. Den enda invändningen man egentligen kan ha är att han fick en trög inledning i ligaspelet.

(4) David Moyes, Everton

Kritikerna pekar på att Moyes fortfarande inte har vunnit en enda titel med Everton, men tittar man närmare på den kritiken så finner man rätt snart att den inte är helt rimlig. Vad Moyes däremot har gjort är med förhållandevis mycket små resurser etablera Everton som ett lag på tabellens övre halva, ett stenkast från att kunna utmana på allvar om Champions League-platserna. Det Everton vi ser nu är förmodligen det bästa sedan 1980-talet.

(3) Arsene Wenger, Arsenal

En trög inledning på säsongen fick fansens femtekolonnare att ropa på Wengers avgång. Än en gång befinner sig dock Arsenal i slutet av säsongen med matchboll och smashläge för att återigen kvalificera sig till Champions League. Man måste beundra Wengers förmåga att ständigt kräma ut i alla fall en dräglig miniminivå ur sitt lagbygge, jag tror ytterst få om någon annan manager hade mäktat med den prestationen.

(2) Michael Laudrup, Swansea

Det brukar sägas att den andra säsongen är den svåra säsongen för en nykomling i Premier League. Av det har vi sett intet i Swansea. Laudrup har utvecklat Swansea och gett laget en mer offensiv prägel. Att etablera sig i Premier League är stort nog, men den här säsongens stora triumf är segern i Ligacupen och det faktum att Swansea nästa säsong spelar europeisk cupfotboll.

(1) Alex Ferguson, Man Utd

Det är nästan osportsligt att ha med Ferguson i en sådan här kategori. Inte heller säger man därmed heller något nytt. Men Fergusons prestation den här säsongen måste beundras. Han lyfter alltså sitt lag från de mentala spillror som borde varit resultatet av den förra säsongen och vinner klubbens 20:e ligatitel med en månad kvar på säsongen och med vad som ser ut som en dubbelsiffrig poängmarginal. Med en med Man Utd-mått mätt medelmåttig (tungvrickare…) spelartrupp slår han rekord i antal vinster och utmanar ligans poängrekord.

:::

Årets Cliff Barnes: Mark Hughes

QPR:s ägare Tony Fernandes undslapp sig nyligen att han kände sig rätt besviken över det resultat som hans spenderade miljoner på klubben hade lett fram till. Det kan man förstå. Mark Hughes lovade inför den här säsongen att QPR aldrig mer skulle vara inblandade i en nedflyttningsstrid, använde detta som hävstång för att köpa in en lavin av nya spelare, och lyckades efter det inte vinna en enda ligamatch innan han fick sparken. Harry Redknapp lyckades inte reda ut den smörja som Hughes skapat.

:::

Trovärdiga engelska tidningar går ut rätt hårt med att det inför eller under helgen kan komma ett besked att Alex Ferguson slutar som manager. Exakt vad de har för grund för dessa rena spekulationer klargörs inte, men om det skulle visa sig stämma, självklart inte omöjligt, så öppnar det naturligtvis dörren till det mest spännande som hänt sedan den dubbeldäckade bandspelaren.

Undrar om det kommer att surras om detta till dess att Ferguson själv behagar kommentera.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons