Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roberto Mancini har fått sparken

Han kom från Italien för att managera Man City. Från och med ikväll vet vi med säkerhet att han inte längre gör det. Man Citys klubbledning har precis gått ut med ett officiellt statement där de förklarar att de valt att säga upp kontraktet med Mancini samt varför de valt att göra det.

Och i en fullständig antologi av dylika offentliga uttalanden som onekligen har innehållit sina pärlor av rent och skärt vansinne, så gör Man Citys klubbledning ett gott försök att i det avseendet slå ett högst tvivelaktigt rekord. För det tillhör onekligen bland det mest hjärndöda jag någonsin läst.

Jag går och fiskar.

:::

“It is with regret that Manchester City Football Club announces that Roberto Mancini has been relieved of his duties as Manchester City Manager.”

Redan i rubriken sätts nivån. Klubbledningen uttrycker här ånger över något som de helt och hållet självständigt beslutat sig för att göra. Om de verkligen ångrade sig så skulle de naturligtvis inte fatta beslutet. Istället ges vi intrycket av tonårsrelationen där flickan försöker förklara för pojken att egentligen borde han vara glad att hon inte längre vill vara tillsammans med honom, för han förtjänar ju såå mycket bättre.

“This has been a difficult decision for the owner, Chairman and Board to make and it is the outcome of a planned end of season review process that  has been brought forward in light of recent speculation and out of respect for Roberto and his extensive contributions to the Football Club.”

Jaha. Beslutet har alltså fattats tidigare på grund av spekulationerna. De kan inte ha något att göra med att klubbledningen själva har valt att iscensätta processen bakom ryggen på Roberto Mancini för tre-fyra månader sedan, med inte direkt de mest subtila metoderna. Och sedan försöker man framstå som förvånade när journalister får korn på sanningen.

“Despite everyone’s best efforts, the Club has failed to achieve any of its stated targets this year, with the exception of qualification for next season’s UEFA Champions League. This, combined with an identified need to develop a holistic approach to all aspects of football at the Club, has meant that the decision has been taken to find a new manager for the 2013/14 season and beyond.”

Alla har gjort så bra de har kunnat. Trevligt. De riktiga kodorden är dock det där med behovet av att “utveckla ett holistiskt grepp på hela klubben”. Läs här att klubbledningen i form av framför allt Ferran Soriano och Txiki Begiristain, VD och Director of Football, har en idé om klubben i vilken Roberto Mancini inte passade in. Därav maktspelet som nu kulminerat i att Mancini fått sparken.

“Chairman Khaldoon Al Mubarak said: ‘Roberto’s record speaks for itself and he has the respect and gratitude of Sheikh Mansour, myself and the Board for all of his hard work and commitment over the last three and a half years. He has clearly also secured the love and respect of our fans. He has done as he promised and delivered silverware and success, breaking the Club’s 35-year trophy drought and securing the title in 2012. I would like to personally and publicly thank him for his dedication to the progress that he has overseen and for his support and continued friendship.'”

Vi älskar honom. Vi har i och för sig precis beslutat oss för att sparka honom under tämligen förnedrande former, men vi älskar honom ändå.

:::

På sitt sätt är det kanske ändå lite poetisk symmetri i detta. Roberto Mancini har ägnat mycket tid i Man City åt att både vilja ha kakan men ändå äta upp den. Dra nytta av resurserna men ducka det ansvar som följer med dem. När han nu får sparken så får han det av en ägare, en styrelse och en klubbledning som just som Mancini både vill äta kakan (sparka honom) och samtidigt ha den kvar (få det att se ut som att de egentligen inte vill).

Roberto Mancini är alltså sparkad på dagen ett år sedan han vann ligatiteln med Man City. Känsla för det här med tajming. Tur då att det är medias fel.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-14 kl 00:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons