Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Europa League är en viktig titel för Chelseas närmaste framtid

Vad betyder egentligen Europa League för Chelsea, en klubb som så sent som förra säsongen vann Champions League? Skulle en seger i den turneringen, tillsammans med säkrat fortsatt spel i Champions League nästa säsong, vara tillräckligt för att betrakta säsongen som lyckad, trots att målen inför säsongen var högre än så?

Chelsea kan bli lite speciella ikväll i så mening att de blir en av ytterst få klubbar som vunnit alla av UEFA arrangerade cuper. En del jämför dem med en klubb som Porto som vunnit Europa League två gånger och dessutom en gång i tiden lyckades med bedriften att inom loppet av två år vinna både Europa League och Champions League. Skillnaden är dock att de gjorde det i rätt ordning.

Men visst skulle en seger i Europa League den här säsongen betyda mycket för Chelsea. Trots allt har de lagt ned både själ och hjärta på ett beundransvärt sätt i den här turneringen. Detta i långt mycket högre utsträckning än vad Man Utd och Man City gjorde förra säsongen, och för detta måste man beundra Chelsea som visat stolthet i motgång.

Dessutom är en titel en titel. Europa League är en pot worth winning, och att lyfta en titel i slutet av säsongen är ett bra sätt att bygga självförtroende inför kommande säsong. Givet flera av lagets yngre spelare, varav flera har kommit till klubben inför den här säsongen, så vore det också en ytterst värdefull erfarenhet.

Viktigt vore det alldeles säkert också för Rafa Benitez. Att han lämnar Chelsea efter säsongen har varit klart länge och för honom är det naturligtvis värdefullt att kunna visa upp en titel till på sitt CV. Det vore ett tydligt bevis på hans kompetens som manager och en indikation på att han trots allt har gjort ett bra jobb i Chelsea, något som till och med Chelseas supportrar alltmer tvingas att hålla med om.

Lätt blir det dock inte. Benfica är ett skickligt och tekniskt fotbollslag, kapabla att hålla bollen från Chelsea och störa en stundtals skakig backlinje med snabba passningar i djupled. För Chelsea får heller inte Demba Ba spela, och det meddelades igår dessutom att Eden Hazard inte kan spela. Därmed försvinner två av Chelseas farliga offensiva hot.

Och vad som kanske mest av allt har präglat Chelsea under Rafa Benitez hittills under säsongen vad avser titlar har varit ”nära skjuter ingen hare”. Först i VM för klubblag, därefter i Ligacupen och nu senast FA-cupen. Laget går långt men inte hela vägen. Kan det bli ändring på det ikväll?

:::

De båda lagen har haft minst sagt olika helger inför finalen. Chelsea vände och vann borta mot Aston Villa och säkrade därmed spel i nästa säsongs Champions League. Benfica å sin sida förlorade seriefinalen mot Porto på tilläggstid och ser därmed ut att ha förlorat ligatiteln till ärkerivalen.

Det mentala ser alltså ut att vara till Chelseas fördel. Det fysiska emellertid kanske talar till deras nackdel. Det faktum att Eden Hazard är skadad och såväl John Obi Mikel som John Terry är ytterst osäkra om de kan komma till spel ligger dem i fatet.

Det har varit en otroligt lång säsong för Chelsea, åtminstone sett till antalet spelade matcher. Jämfört med Benficas 53 spelade matcher hittills under säsongen så har Chelsea tvingats avverka 66 matcher. Under de senaste 47 matcherna har de spelat 15 matcher. Det är en match var tredje dag i över en och en halv månads tid. Det var åtta matcher sedan de senast förlorade en match.

Det ligger nog inte riktigt för dem att bryta den trenden ikväll.

:::

Åtta år och en FA-cuptitel. Där sätter vi punkt för den här tiden för Wigan i Premier League.

Det var en big ask. Att samtidigt navigera FA-cupen och nedflyttningsstriden i ligan. Att först vinna mot Man City på Wembley och tre dagar senare vinna borta mot Arsenal. Det finns en anledning till att Wigan trots allt befinner sig i botten av tabellen, och till sist hann verkligheten ikapp dem.

Ändå så splattrade de in i det sista. Under en halvtimme av matchen, den sista kvarten i första halvlek och den första kvarten i andra halvlek, så var det de som hade initiativet på Emirates, och hade de faktiskt lyckats få 2-1 så hade det kunnat bära hela vägen.

Wigan har blivit en populär klubb, på sitt eget lilla vis, just på grund av deras förmåga under tidigare säsonger att klänga sig kvar i Premier League. Många menar att de kommer att sakna dem. Jag är inte säker på att jag känner på samma sätt.

Jag vet inte vad Wigan bidrar med till Premier League som inte något annat uppflyttat lag skulle kunna bidra med i samma eller större utsträckning.

För Wigan handlar det nu om att ladda om i The Championship. Slutet på en era också för dem, en era som trots allt fick avslutas med att lyfta en titel på Wembley. De måste samtidigt försöka kontrollera en förväntad flykt av spelare och personal.

Shaun Maloney, Arouna Koné, James McArthur, Callum McManaman, Maynor Figueroa med flera. Samtliga spelare som betyder mycket för Wigan men som inte kommer att sakna erbjudanden från andra klubbar, I Premier League och utomlands.

Det är trots allt vad man måste värdera med Roberto Martinez arbete i Wigan, det faktum att hans bästa spelare regelbundet har lämnat klubben. I och med att det sker regelbundet så kan man dock också tänka sig att det är något som går att planera för.

Roberto Martinez är också en person som sannolikt kommer att befinna sig på annat ställe nästa säsong. Det pratas inte minst om Everton. Hans misslyckande att organisera Wigans defensiv, något vi återigen såg prov på igår mot Arsenal, leder däremot till lagets nedflyttning, och det är något som intresserade klubber borde ge akt på.

:::

Får vi se Rafa Benitez dansa så här ikväll?

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons