Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues bästa norrmän mellan 1992 och 2013

Ja, vi elsker dette landet! Det är syttende mai i vårt kära brodersland och det är ju en nationell högtid till vilken vi egentligen saknar någon motsvarighet i Sverige, även om där finns midsommarafton och även om det de senaste åren har gjort några halvkvädna försök att få liv i vår egen nationaldag.

Det är dock mycket i våra respektive nationaldagsfiranden som skiljer sig åt. Om vårt firande i Sverige kanske först och främst går ut på att dricka lite mer folköl än vanligt så det norska firandet betydligt mer militaristiskt. Det marscheras och paraderas, till och med små barn kläs ut i uniform och vad som förhoppningsvis är attrapper av vapen. Naturligtvis en följd av att krig och invasion i Norge är en lokal realitet.

Vad vi annars kan sägas ha gemensamt med Norge är vad jag i Jan Guillousk anda brukar kalla för den svenska underrättelsetjänstens största misstag genom alla tider. Det vill säga den norska folkomröstningen om självständighet från Sverige. Låt folket bestämma, sade den svenska underrättelsetjänsten, så kommer en majoritet att förorda att de blir kvar i unionen. Med cirka 99% av rösterna för självständighet så måste det betraktas som ett av historiens främsta exempel på groupthink.

En annan sak Sverige har gemensamt med Norge är en särskild förkärlek för engelsk fotboll och Premier League. Supportergrupperna i Norge är lika flitigt förekommande som i Sverige, i vissa fall skulle jag nog till och med säga att de är både större och mer aktiva. Där svenska spelare under lång tid istället valde att söka proffsliv i kanske framför allt Italien så har norska spelare i större antal sett Premier League som sin hemvist.

Men vilka är då de främsta norska spelarna under Premier League-eran?

:::

(10) John Carew – Aston Villa (2007-11) & West Ham

Carew gjorde sig främst ett namn i spanska Valencia och var ett internationellt aktat namn när han köptes av Aston Villa. I Premier League hade han dock relativt svårt att lyckas med några större prestationer, men han levererade ändå 37 mål på strax över 100 matcher för Aston Villa.

(9) Ronny Johnsen – Man Utd (1996-02) & Aston Villa

Man Utd köpte två norrmän sommaren 1996, men bara en av dem stal rubrikerna omedelbart. Johnsen växte dock in i rollen som en av Man Utds mest stabila mittbackar under dessa år, och under den period av dominans runt millennieskiftet som inleddes med The Treble 1999, så var Johnsen ordinarie.

(8) Alf Inge Haaland – Nottingham (1993-97), Leeds (1997-00) & Man City

Haaland är kanske mest känd inte så mycket för sitt eget fotbollsspelande som för vad en annan spelare gjorde med honom. Som spelare var han dock en fast figur i Premier League under 1990-talet och några år in på 2000-talet, framför allt med framgångsrika perioder i Nottingham och Leeds.

(7) Stig Inge Bjornebye – Liverpool (1992-2000)

Bjornebyes hade det tufft under sin inledande tid i klubben men växte ut som en av lagets stabila spelare under Roy Evans managerskap. Stod för många avgörande passningar till lagets anfallare Stan Collymore och Robbie Fowler när Liverpool gjorde sina bästa säsonger under 1990-talet.

(6) Henning Berg – Blackburn (1993-97, 2000-03) & Man Utd

Den ende norske spelare som har vunnit Premier League med två olika klubbar. Berg köptes av Blackburn i samband med att de gick upp i Premier League och två år senare vann de på ett fantastiskt vis ligan. Totalt har Berg mäktat med över 200 matcher för sitt Blackburn.

(5) Tore Andre Flo – Chelsea (1997-00) & Sunderland

50 mål på lite drygt 150 matcher, eller rätt precis ett mål var tredje match. Det är Flos facit för Chelsea. Han var en av lagets absolut främsta anfallare under en period när de började nå framgångar såväl i Premier League som i europeiskt cupspel. Det moderna Chelseas förste anfallare.

(4) Claus Lundekvam – Southampton (1996-08)

En riktig hjälte i Southamptons tröja. Med mer än 350 matcher för klubben så har han gjort fler Premier League-matcher än någon annan norrman och han var också lagkapten under flera år. Hans mest framgångsrika säsong med laget var 2002-03 när laget slutade åtta i ligan och gick till FA-cupfinal. Följde med laget ned i The Championship.

(3) John Arne Riise – Liverpool (2001-08) & Fulham

Riise imponerande endast sporadiskt under sina första säsonger på Anfield men i och med att Rafa Benitez tog över klubben 2004 så växte han fram som lagets och en av ligans bästa vänsterbackar. Stark i löpningarna och med ett fruktat skott så bidrog han med mycket till Liverpools spel.

(2) Steffen Iversen – Tottenham (1996-03)

Något av en spelare i skymundan, kanske fanns det vid den här tiden andra norska spelare som drog till sig uppmärksamheten. Men Iversen vann en Ligacuptitel med Tottenham under sin tid i klubben och var under två säsonger i rad lagets främste målskytt.

(1) Ole-Gunnar Solskjaer – Man Utd (1996-07)

Var något av en sensation under sin första säsong i Premier League men falnade därefter något i samband med att Man Utd värvade först Teddy Sheringham och därefter Dwight Yorke. Blev i samband med det känd som super sub och hans avgörande mål under Man Utds The Treble-säsong har gjort honom odödlig både i Man Utd och i Norge.

:::

Oroväckande tider för Southampton när det ser ut som om styrelseordförande Nicola Cortese kan vara på väg att lämna sitt uppdrag om han inte får tillräckligt stöd av klubbens stiftelse, samtidigt som den nyss anställde Mauricio Pochettino säger att han lämnar om Cortese lämnar. Det hela handlar naturligtvis om att få loss mer resurser att investera i laget och klubben.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-17 kl 12:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons