Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utvärdering av Newcastle 2012-13

Betyg: ++

Styrelsen. Har i princip arbetat vidare med samma strategi som tidigare, fast under förändrade omständigheter. Agerade inte tillräckligt handlingskraftigt under sommaren för att bredda och förstärka spelartruppen inför en säsong som med Europa League skulle innebära fler matcher och mer slitage på lagets viktiga spelare. Tvingades till nödköp av varierande kvalitet under januari för att gardera mot ett alltför omfattande ras i tabellen.

Alan Pardew. Har varit begränsad av skador på viktiga spelare och haft svårt att uppnå någon kontinuitet i laguttagningarna, särskilt i backlinjen. Samtidigt har det mixtrats onödigt mycket med de taktiska uppställningarna, och ett problem har varit alltför defensivt inriktade matchplaner. Newcastles speluppbyggnad har allmänt sett varit för långsam vilket har lett till att laget i alltför hög utsträckning tvingats förlita sig på långbollar in i straffområdet. Pardews taktik har inte varit ändamålsenlig för Newcastle den här säsongen.

Styrka. Newcastles kanske främsta styrka under säsongen har varit lagets organisation på det defensiva mittfältet. Motståndarna bjuds på förhållandevis få chanser mot Newcastle. Inbyggt i denna taktik är också att Newcastle själva är förhållandevis starka vad avser det egna bollinnehavet, och kan använda det som verktyg för att hålla motståndarna borta från det egna straffområdet.

Svaghet. I roten till Newcastles styrka finner vi också dess svaghet. Lagets defensiva balans är alltför markerad med ett alltför lågt liggande mittfält. En direkt konsekvens av detta är att speluppbyggnaden går för långsamt och Newcastle har fått det svårt att hitta spelvägar genom det egna offensiva mittfältet. På så vis har laget i för hög utsträckning tvingats till ett inte särskilt konstruktivt långbollsspel. Newcastle har också haft svårt att hitta vettiga offensiva alternativ till först Demba Ba och därefter Papiss Demba Cissé, och har därmed blivit stundtals förutsägbara i sitt anfallsspel.

:::

Att göra:

(1) Rensa i spelartruppen. Newcastle har under ett par säsonger närmast tillämpat en dammsugarstrategi på spelarmarknaden. Det har onekligen skakat fram ett antal guldkorn men också ett flertal spelare med tveksam kvalitet för att hävda sig på tabellens övre halva. Under sommaren bör Newcastle genomföra en inventering av spelartruppen och avyttra spelare som inte bidrar särskilt mycket eller på annat sätt är överflödiga.

(2) Förstärk anfallet. Newcastle lider brist på anfallsalternativ bredvid den utmärkte Papiss Demba Cissé. Bröderna Ameobi utgör möjligen bredd men knappast kvalitet nog att komplettera honom. Det har talats om att Newcastle är intresserade av att värva hem Andy Carroll, och någon anfallare av den kalibern vore önskvärt.

(3) Bredda och förstärk mittförsvaret. Skador i Newcastles backlinje har ställt till stora problem för Newcastle den här säsongen, och om Fabricio Coloccini blir kvar i klubben efter den här säsongen är ytterst osäkert, kanske till och med osannolikt. Mittförsvaret är den lagdel som Newcastle bör arbeta mest med att förstärka under sommaren.

:::

!

Papiss Demba Cissé. Det fanns frågetecken kring hur Newcastles anfall skulle arta sig när Demba Ba försvann från klubben, men Cissé har visat sig vara en fullgod om inte till och med kanske ännu starkare ersättare. Problemet är att han är för ensam och isolerad i Newcastles spel.

?

Cheick Tioté. Var en väldigt viktig kugge i Newcastle under förra säsongen men har den här säsongen varit en blek kopia av sig själv. Ser tveksam och håglös ut på fotbollsplanen och det är oklart om detta beror på att han något mer liknande sin normala nivå eller om det är personliga orsaker i bakgrunden.

:::

2012-13 som film: Bande à Part (1964)

En klassiker från den franska nya vågen av Jean-Luc Godard. Handlar om en triangel av ungdomar som på olika sätt känner ett utanförskap gentemot samhället i övrigt. Godards ”hjältar” är ofta tragikomiska gestalter med självdestruktiva inslag och precis som i filmen så får Newcastles säsong ett bitterljuvt slut.

:::

Spelarbetyg:

Tim Krul – (++++)
Rob Elliott – (+++)

Fabricio Coloccini – (++++)
Davide Santon – (+++)
Danny Simpson – (+++)
Mike Williamson – (++)
Mapou Yanga-Mbiwa – (++)
James Perch – (++)
Mathieu Debuchy – (+++)
Steven Taylor – (+++)

Yohan Cabaye – (+++)
Moussa Sissoko – (+++)
Vurnon Anita – (+++)
Hatem Ben Arfa – (+++)
Jonas Gutierrez – (++)
Gael Bigirimana – (++)
Sylvain Marveaux – (++)
Cheick Tioté – (++)
Gabriel Obertan – (++)
Haris Vuckic – (+)
Yoan Gouffran – (+++)

Papiss Cissé – (+++)
Shola Ameobi – (++)

Snitt: 2,61

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-20 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons