Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues bästa värvningar 2012-13

En tradition nästan lika gammal som jultomten. Det vill säga när Englandsbloggen summerar säsongen med att lista de fullständigt subjektivt tio bästa värvningarna för säsongen utifrån vissa kriterier. Inte lika roligt är det att lista de sämsta värvningarna, men jag avrundar i alla fall bloggen med att säga fem värvningar som jag tycker varit rätt misslyckade.

De som undrar vad för dumheter jag skrev i början av säsongen när jag då listade vilka värvningar jag på förhand ansåg vara de bästa, kan om de så vill jämföra med den bloggen. Och det är ju ingen lustig läsning alls. För mig det vill säga. Många av de där blev väl i och för sig bra värvningar, men det känns som om andra stulit rubrikerna en aning. I den ingår förvisso inte värvningarna från januarifönstret, av vilka någon smugit sig in på den här listan.

http://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2012/09/01/premier-leagues-10-basta-varvningar-infor-sasongen/

Hur ska man egentligen värdera en värvning? För det första brukar många göra misstaget att betygsätta spelaren snarare än värvningen. Men kvaliteten på en värvning har ju inte bara att göra med den aktuelle spelarens kvalitet att göra, utan också det behov han fyller för den köpande klubben, och vad värvningen av den spelaren i så fall förhindrar den klubben att göra istället.

Jag brukar grovt sammanfattat bedöma en värvning utifrån tre olika aspekter:

(i) Nuvärde, spelarens värde den här säsongen,
(ii) Framtida värde, spelarens antagna värde kommande säsonger, samt
(iii) Strategiskt värde, vilket behov spelaren fyller och resurser han kräver.

Det var det. I skrivande stund bekräftas det att Tony Pulis lämnar Stoke. Mer om det någon dag snart.

:::

(10) Sebastien Bassong, Norwich

Att titta på Norwichs försvarsspel förra säsongen var som att titta på en dålig skräckfilm från 1980-talet, en upplevelse inte mindre intensiv av lagets grällgula tröjor. Men med köpet av Bassong från Tottenham så har det blivit lite mer ordning på torpet, och i mångt och mycket tror jag det kan vara vad som höll Norwich kvar i Premier League.

(9) Steven Pienaar, Everton

Everton saknade förvisso inte kvalitet på mittfältet, och man kan ju tycka det är lite gammal saft att värva tillbaka tidigare spelare. Men det här blev ändå lyckat, Pienaar blev kuggen i laget som fick maskineriet att snurra igång snabbare än tidigare säsonger. Hans samspel med Leighton Baines på kanten och med Leon Osman och Marouane Fellaini centralt var stundtals lysande.

(8) Robin van Persie, Man Utd

Det är väl egentligen onödigt att skälla för mycket på den värvningen som vinner skytteligan första säsongen och som enligt odrägligt många dessutom på egen hand sköt hem ligatiteln till sitt lag. Men dels är jag ju nu av uppfattningen att Man Utds anfallsbesättning inte var så skabbig till att börja med, och dels så måste köpet av van Persie i alla fall delvis ha syftat till storverk i Champions League, och där blev det ett personligt fail för honom. Naturligtvis en bra värvning, motiveringen förklarar snarare varför jag inte har den högre.

(7) Mohamed Diame, West Ham

Galen värvning på fri transfer av Sam Allardyce och hade han gjort fler sådana under sin karriär så hade han garanterat varit förbundskapten för England vid det här laget. Diame har under säsongen varit ett monster på West Hams mittfält, stått för en mängd avgörande insatser och dessutom visat sig tåla konkurrensen också mot ligans topplag på ett alldeles utmärkt sätt. Hur West Ham saknade honom såg vi när han var borta.

(6) Michu, Swansea

Ajaja, “säsongens bästa värvning” kommer säkert horder och legioner att skrika med gäll röst och för fulla halsar. Nja, jag vet inte. Säsongens bästa fynd, eller möjligen ett av dem, absolut! Men bästa värvning? Bland dem bästa säkerligen, men lite känner jag också att hans makalösa insatser, utöver att ha svalnat av under den senare delen av säsongen, möjligen överdrivs något, mest på grund av att det är nytt och spanskt skulle jag tro.

(5) Santi Cazorla, Arsenal

Det har varit ett återkommande tema den här säsongen, inte minst från många av Arsenals fans, att Tottenham är ett enmanslag som aldrig varit i närheten av något Champions League-spel om det inte vore för Gareth Bale. Vi kan ju vända på det där. Jag skulle säga att om Arsenal inte hade haft Santi Cazorla den här säsongen så är jag övertygad om att de inte spelat i Champions League nästa säsong. Betyget dras ned något av vissa anonyma insatser.

(4) Hugo Lloris, Tottenham

När vi kommer till den här värvningen finns det goda skäl att ta fram tjäran och fjädrarna och ställa mig i skamvrån. Jag var rätt skeptisk inledningsvis, dels på grund av någon förutfattad mening om franska målvakter, dels då Tottenham redan hade Brad Friedel. Men Lloris har fått mig att ändra uppfattning och det tämligen rejält. Imponerande av en målvakt under sin första säsong i Premier League. Kommer vara en stor målvakt för laget i många år framöver.

(3) Daniel Sturridge, Liverpool

Det var ju rätt uppenbart att Liverpool behövde förstärka sitt anfall i januari efter att i princip ha knagglat runt på endast en hungrig uruguayan under en hel höst. Och om Liverpool väl skulle värva en anfallare så får man väl ändå säga att de drog jackpot på den. Många var ju tveksamma gällande Sturridge, ansåg att han var en egoistisk spelare, men han har visat lysande egenskaper i Liverpool så här långt och gör att en eventuell förlust av Luis Suarez känns betydligt lättare att hantera.

(2) Matija Nastasic, Man City

Roberto Mancini kan ju anklaga klubbledningen och Brian Marwood bäst han vill för dåliga värvningar, men här träffade de ju onekligen guld. Det är ju lite kaxigt att med misslyckandet med Stefan Savic så nära i minnet satsa på ännu en balkansk mittback. Nastasic är dock ung och har omedelbart slagit sig in i Man Citys backlinje, och om allt går som det ska så har Man City där en av ligans storbackar under de kommande tio åren.

(1) Christian Benteke, Aston Villa

Det kan pratas om betydelsefulla värvningar som Robin van Persie. Det kan pratas om vilken effekt en värvning har, som Michu. Men den enskilt viktigaste och därmed bästa värvningen av dem alla måste vara Benteke för Aston Villa. Utan honom hade Aston Villa inte spelat kvar i Premier League, och klubbens framtid hade därmed varit högst osäker, svårare än så behöver man inte uttrycka det. Så många mål och så stort ansvarstagande från en 22-årig Premier League-debutant. För £10m gav han Aston Villa en ljus framtid.

:::

De fem sämsta värvningarna:

Det är bäst att säga det, för jag tror det är något som kan missförstås, att en värvning inte är med på den här listan betyder inte att det var en dålig värvning, utan endast att det fanns åtminstone tio värvningar jag ansåg vara bättre. Men det finns å andra sidan några värvningar jag faktiskt anser vara dåliga, så här med facit på hand:

Marko Marin, Chelsea. Stackarn måste ha pendlat från stolthet till förtvivlan. Först värvad av de nyblivna Champions League-vinnarna, därefter ser han stornamn på stornamn värvas till klubben och sin egen chans till speltid upplösas i atomer.

Scott Sinclair, Man City. Men tja, på det temat. Vad Sinclair egentligen tänkte när han skrev på för nyblivna ligamästarna vete tusan. Att det skulle gå som det nu gått förstod varenda människa innan säsongen ens börjat. Men professionella fotbollsspelare är inte professionella fotbollsspelare på grund av att de inte har en rätt god uppfattning om sig själva.

Christopher Samba, QPR. Värvningen är ju befängd inte så mycket på grund av spelarens kvalitet, även om han lustigt nog menade sig fysiskt oförberedd för spel i Premier League, utan för den lön som QPR därmed drog på sig väl medvetna om att liv i The Championship spökade på horisonten. Vansinne.

Pavel Progrebnyak, Reading. Gjorde ju succé i Fulham förra säsongen och många trodde väl att han skulle bli kvar där. Readings ryske ägare håvade dock in honom och många såg väl ryssen som Readings största chans att hålla sig kvar i Premier League. Det gick väl inte riktigt som väntat kan man säga.

Markus Rosenberg, West Brom. Hallå där. Vi är en klubb med Shane Long och Peter Odemwingie i rullorna. Vi har precis lånat in Romelu Lukaku. Jomen, vi tar väl och plockar in Markus Rosenberg också, han kommer att göra mycket nytta för oss under säsongen. Aight?!

:::

Om jag skulle ta och försöka förutse de tre största gnällen under dagen, och bemöta dem ett och ett i all korthet. (Det kommer inte att hjälpa, jag vet!)

Helt visst var Eden Hazard en bra värvning, att man inte är med på den här listan betyder inte nödvändigtvis att det är en dålig värvning, bara att det fanns några jag menar var bättre. Man kan så klart tänka sig att han rankar aphögt i framtida värde. Men den här säsongen har han inte varit så fantastisk som man kunde ha hoppats, och i mina ögon sjunker det strategiska värdet i och med att Chelsea värvade både Hazard och Oscar.

Jag älskar värvningen av Philippe Coutinho, det han har visat upp under våren har varit alldeles strålande. Men det finns en liten farhåga i mig som säger att det här också kan vara nyhetens behag lite grann. Vi har sett det förr, Anderson hade till exempel en strålande förstasäsong för Man Utd, för att därefter försvinna. Jag vill helt enkelt se mer.

Skulle vi bara gå på den här säsongen så har naturligtvis Romelu Lukaku haft en enorm impact och rankar naturligtvis väldigt högt på en sådan här lista i det avseendet. Tyvärr har ju West Brom haft det dåliga omdömet (nåja) att bara låna honom, vilket betyder att han fortfarande tillhör Chelsea, som väl i det här specifika fallet var de som egentligen hade dåligt omdöme. West Broms framtida värde av Lukaku är alltså noll och intet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-22 kl 00:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons