Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roberto Martinez är fel manager för Everton

Roberto Martinez har under flera år varit en beundrad manager inom den engelska fotbollen. Så pass beundrad att nu när Wigan till sist ändå åkt ur Premier League så är det många som pratar om honom som den mest sannolike kandidaten att efterträda först och främst David Moyes i Everton, som är det mest framstående men fortfarande realistiska lediga jobbet inom engelsk fotboll.

Vad man möjligen kan fråga sig är om denna beundran egentligen har med något annat att göra än blott det enkla förhållande att Martinez är en person som är rätt lätt att tycka om och står för en fotboll som just nu får sägas gälla som främsta mode. Det faktum att han är spansk talar naturligtvis inte heller till hans nackdel i det avseendet.

Liknande brukar sägas om Wigan. En del menar att Wigan inte förtjänade att åka ur Premier League, naturligtvis på grund av att man tycker att de spelar ”bra fotboll”. Wigan har blivit den här klubben som går att tycka om eftersom de inte utgör något egentligt hot för någon. Uppfattningen att de spelar ”bra fotboll” har dock, uppenbarligen, tämligen lite att göra med att spela lyckad fotboll.

I alla fall finns det en hype runt Roberto Martinez, en uppfattning om honom som vilar på tämligen skakig mark. Everton bör vara försiktiga så att de inte låter sig luras av någon mytbild i tillsättningen av en ny manager, utan förhåller sig till kalla fakta.

:::

Några sådana kalla fakta är följande:

Wigan har den här säsongen förlorat 20 ligamatcher. Bara Reading och QPR har förlorat fler, och det är bara dessa tre klubbar som har förlorat mer än hälften av sina matcher den här säsongen. Att de får spela i The Championship nästa säsong är kanske inte någon tillfällighet.

Oavsett hur vacker och offensiv man än anser att Wigans fotboll är så har de trots detta bara lyckats producera sex mål fler än det otroligt trögrörliga Sunderland, som de flesta menar spelar en tråkig och ineffektiv fotboll utan några större offensiva kvaliteter.

Roberto Martinez vinstprocent under hela sin tid med Wigan är 38%. Han har samtidigt lyckats förlora nära nog hälften av samtliga matcher.

Den mest talande statistiken är kanske Wigans antal insläppta mål. Den här säsongen har de släppt in 73 mål, vilket ger ett snitt om 1,92 insläppta mål per match. Endast ett enda lag under Premier League-eran har släppt in fler mål per match och ändå hållt sig kvar i Premier League. Det var Wigan, säsongen 2009-10.

Är det här någon tillfällighet? Nej, det har sett ut så här mer eller mindre varenda säsong med Roberto Martinez som manager. Nästan två insläppta mål per match är standard, par on the course, att laget förlorar två matcher för varje vunnen likaså.

Försvarstalet brukar gå ut på att det bara är Wigan, att det trots allt är mycket imponerande av Roberto Martinez att med så begränsade resurser hålla Wigan kvar i Premier League så länge. Men andra managers, som Steve Bruce och Paul Jewell, åstadkom ännu bättre ligaplaceringar med lika små resurser utan att någon är särskilt imponerad av dem för den sakens skull.

Men deras namn klingar heller inte fullt lika spanskt.

:::

Det kan mycket väl visa sig att Roberto Martinez tar över Everton och lyckas göra ett fantastiskt jobb där. Intrycket är ändå att om Everton anställer Martinez så gör de det på grund av hans rykte, eller myten om honom, snarare än genom god research av fakta.

De allra flesta är överens om att Everton under många säsonger sett till sina resurser har överpresterat, genom att placera sig på tabellens övre halva och till och med sniffa i bakhasorna på Champions League-klubbarna. Vad är det då som gör att de lyckats med detta?

Nu ska för all del Evertons offensiva kvaliteter inte underskattas, men lagets stora styrka har ändå varit dess defensiva organisation. Alla spelare vet sina uppgifter och de genomför dessa uppgifter på ett bra sätt.

Är det samtidigt något som Roberto Martinez har visat sig oförmögen att förbättra med Wigan, tvärtom är det sannolikt något han försvagat jämfört med Wigan innan han kom till klubben, så är det lagets defensiva organisation. Det är också denna svaghet som gör att Wigan till sist åker ur Premier League, utan att passera gå.

Vad talar egentligen för att han ska lyckas bättre med detta i Everton? Väldigt lite, tvärtom talar det mer för att han riskerar försvaga det som varit lagets mest genomgående styrka. Om det inträffar så kommer Everton att börja vandra nedåt i tabellen.

David Moyes anställdes av Man Utd för att de i honom såg stora likheter med Alex Ferguson. Om Everton när de ska ersätta David Moyes tänker på samma sätt så kan de omöjligtvis komma fram till Roberto Martinez som svar på den gåtan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons