Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utvärdering av Arsenal 2012-13

Betyg: ++++

Styrelsen. Det finns två sätt att värdera Arsenals styrelses arbete. Å ena sidan kan man mena att de alltid ger Arsene Wenger det handlingsutrymme som han frågar efter. Å andra sidan kan man säga att de valt ett lönsamhetsperspektiv som begränsar Arsenals och Arsene Wengers handlingsalternativ. De båda synsätten är naturligtvis båda giltiga och påverkar varandra.

Arsene Wenger. Den gamle professorn har svarat för ännu en säsong där han till sist fått laget att prestera när det gällt som allra mest. Cupspelet den här säsongen har varit en besvikelse, men i ligan fick Wenger ihop sitt lag till en imponerande helhet under våren, tvärtemot vad de allra flesta förväntade sig inför och under början av säsongen. Följden blir att Arsenal spelar Champions League-fotboll också nästa säsong, och därmed är säsongens målsättning uppfylld.

Styrka. En av Arsenals främsta styrkor den här säsongen är att laget skapar många målchanser. De är genomsnittligt, sett till topplagen, effektiva på att ta dessa chanser tillvara, men i och med att de skapar så många chanser så leder detta ändå till en hög målproduktion. Ett skäl bakom denna styrka är att laget är mer penetrerande än tidigare i sin offensiv och i sitt passningsspel. En helt avgörande faktor bakom lagets framgång den här säsongen har emellertid varit att de fått en bättre ordning på defensiven än tidigare. Den krånglade i mitten av säsongen men under våren var det defensiven som lade grunden för Arsenals lyckade marsch uppåt till fjärde plats.

Svaghet. Laget har under säsongen saknat den självskrivne målskytten, men har å andra sidan kompenserat detta med ett större antal målskyttar. Ändå hade Arsenal tjänat på att ha en riktig sniper i laget, alternativt att bara bestämma sig för att spela Theo Walcott som central striker. En annan svaghet är en av Arsenals gamla synder, att när spelet inte stämmer och flyter, inte minst när där laget är satt under stress, så blir spelet för omständligt och långsamt i sitt uppbyggnadsspel.

:::

Att göra:

(1) Fasa ut dödköttet. På grund av klubbens lönepolicy sitter Arsenal fast med ett antal spelare på lönelistan som inte längre bidrar med något av värde till laget. Några sådana kontrakt går ut i sommar, men Arsenal bör göra sitt bästa för att göra sig av också med de vars kontrakt inte går ut, för att på så vis öka sitt handlingsutrymme med befintliga och nya spelare.

(2) Hitta en kvalitativ defensiv mittfältare. Allmänt sett anser jag att Mikel Arteta har gjort ett beundransvärt jobb i den motsvarande positionen, men känslan är ändå att Arsenal behöver hitta en kvalitetsspelare i positionsspelet och i att bryta boll. I sina svagare stunder tenderar Arsenal att släppa till för mycket yta och chanser till motståndarna, vilket sätter backlinjen under onödig press.

(3) Lös anfallsdilemmat. Intrycket är att Arsene Wenger inte riktigt har bestämt sig för hur han vill ha sitt anfall. Olivier Giroud är duktig men utan den riktiga spetsförmågan, Theo Walcott känns mest målfarlig men används huvudsakligen vid sidan av. Lukas Podolski är en joker i leken. Tydlighet vore dock att föredra, antingen med befintliga spelare eller i form av en värvning i sommar.

:::

!

Santi Cazorla. Har fungerat alldeles utmärkt som navet i Arsenals offensiva spel och mycket av lagets effektiva penetration, direkthet och skapande av många målchanser är att tillskriva just Cazorla. I det avseendet har han varit oerhört betydelsefull för Arsenals spel och resultat under året, utöver att han själv avgjort ett flertal matcher.

?

Thomas Vermaelen. Har blivit bondeoffret i Arsenals jakt på defensiv stabilitet bakom Laurent Koscielny och Per Mertesacker. Delvis känns Vermaelen som en produkt av Wengers tidigare tendens att först och främst tänka offensivt i varje lagdel, och frågan är om det finns någon roll eller plats för Vermaelen i det omtänk som nu verkar ha skett.

:::

2012-13 som film: Ladri di Biciclette (1948)

Vittorio De Sicas hjärtekrossande drama om en man (Wenger) i efterkrigstidens Italien som äntligen hittat ett jobb, för vilket han dock behöver en cykel. Hans cykel blir dock stulen (van Persie) under jobbets första dag. Tillsammans med sin son (fansen) ger han sig ut och letar på Roms gator utan framgång, innan han till sist driven till desperation försöker att själv stjäla en cykel. Skamfull inför sin son tvingas han tillbaka till ett liv utan arbete, vilket får spegla hur Wenger tvingats att delvis över ge sin filosofi om unga, offensiva spelare.

:::

Spelarbetyg:

Wojciech Szczesny – (+++)
Vito Mannone – (++)

Bacary Sagna – (++)
Per Mertesacker – (+++)
Thomas Vermaelen – (++)
Laurent Koscielny – (++++)
Nacho Monreal – (++++)
Kieran Gibbs – (++++)
Carl Jenkinson – (+++)

Abou Diaby – (+++)
Tomas Rosicky – (++++)
Mikel Arteta – (++++)
Jack Wilshere – (+++)
Aaron Ramsey – (+++)
Alex Oxlade-Chamberlain – (+++)
Santi Cazorla – (+++++)
Francis Coquelin – (++)

Lukas Podolski – (+++)
Theo Walcott – (++++)
Gervinho – (++)
Olivier Giroud – (+++)

Snitt: 3,14

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-27 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons