Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utvärdering av Tottenham 2012-13

Betyg: +++

Styrelsen. Så värst mycket finns egentligen inte att säga om Tottenhams styrelse som inte är bekant sedan länge. Den har, med Daniel Levy i spetsen, arbetat metodiskt under ett antal år för att föra Tottenham högre upp i tabellen och in i kampen om Champions League-platser. Möjligen hade det behövts ett något mer offensivt arbete under sommaren med att förstärka spelartruppen än vad som faktiskt skedde.

Andre Villas-Boas. Efter sin tid i Chelsea kan Villas-Boas av naturliga skäl ha varit något revanschlysten. Han fick dock en trög start i Tottenham där resultaten inte alls gick hans väg, men hyfsat snart började spelet klicka och laget presterade då ett flödande offensivt spel med hög press som i sina bästa stunder troligtvis hörde till ligans bästa. Den hämsko som dock ligger över Villas-Boas debutsäsong i Tottenham är att han inte har lyckats lösa lagets anfallsdilemma.

Styrka. Det finns något väldigt tilltalande med Tottenhams sätt att spela fotboll. Spelet utgår i mångt och mycket från mittfältet och är en väldigt stark kombination av å ena sidan teknik och skickligt bollinnehav och å andra sidan blixtrande fart. Inget annat lag i Premier League har likt Tottenham i sina bästa stunder slitit sina motståndare så fullt itu som de vita har gjort. Under Villas-Boas har Tottenhams defensiv också förbättrats, och det lämnas inte längre lika många luckor framför Tottenhams backlinje som förut.

Svaghet. Tottenhams stora svaghet har under flera år varit och var så också den här säsongen anfallet. Anfallarnas genombrottsförmåga har varit för låg och effektiviteten i straffområdet likaså. Jermain Defoe är för endimensionell som spelare och Emmanuel Adebayor kan glimta till ibland men befinner sig alltför ofta dold i medioker anonymitet. Det leder till en för hög belastning på mittfältet i allmänhet och innebär att Tottenham har blivit för beroende av Gareth Bale i synnerhet.

:::

Att göra:

(1) Lös anfallsdilemmat. Det mest akuta och än så länge uppenbara är att Tottenham måste ordna till anfallet. Om klubben gjorde ett misstag förra sommaren så var det att inte agera tillräckligt handlingskraftigt i den här frågan, och det hemsökte dem i slutänden den här säsongen. Om Tottenham hade haft en effektiv striker så hade de, förmodligen, spelat i Champions League både den här och nästa säsong.

(2) Adressera Gareth Bale-situationen. Det är med oro som Tottenham borde observera hur Real Madrids mediamaskin har kickat igång gällande Bale samt de uttalanden som Bales agent valt att göra angående just Real Madrid. Det återstår att se om det är möjligt för Tottenham att behålla Bale, hans goda relation med Villas-Boas underlättar säkert, men om det visar sig vara omöjligt så måste där finnas en alternativ och färdig plan för hur Tottenham ska gå vidare därifrån.

(3) Bredda spelartruppen. Andre Villas-Boas gjorde ett fullständigt korrekt beslut när han valde att satsa för fullt på Europa League. Det ger laget värdefull erfarenhet samtidigt som det stärker känslan av att vara en toppklubb på riktigt. Samtidigt var det uppenbart mot slutet av säsongen att det myckna spelet slet på Tottenhams bättre spelare och jag tror det är viktigt att i större utsträckning bredda spelartruppen för att minska spelarslitaget. Vad finns att tillgå i klubbens oerhört lovande U21-lag?

:::

!

Hugo Lloris. Att ha Gareth Bale som utropstecken är naturligtvis självklart och just därför kanske jag väljer att avstå. Jag tycker att Lloris har varit ett annat och kanske mindre uppenbart utropstecken. Hans prestationer i Tottenhams mål har dock varit väldigt stabila och i honom har klubben en stabil målvakt i många år framöver.

?

Gareth Bale. Vi sätter Bale som frågetecken istället. Han har under säsongen varit briljant men så mycket av Tottenhams närmaste framtid hänger på vad han beslutar sig för i sommar. Om Tottenham kommit till Champions League så hade chansen varit större att behålla honom, nu blir det förmodligen näst intill omöjligt. Vad väljer Bale?

:::

2012-13 som film: Woman in the Dunes (1964)

Hiroshi Teshigaharas suggestiva mästerverk om den unge mannen Junpei som av bybor luras ned i en sandgrop tillsammans med en kvinna, för att där gräva bort sand som annars skulle begrava huset i gropen. Junpei försöker fly men kan inte komma upp ur gropen då han inte kan få fäste i den lösa sanden, inte helt olikt Tottenham vars försök att nå Champions League rinner mellan deras fingrar likt lös sand. Junpei gör vad människor gör, anpassar sig till sitt fysiska fängelse så att ”gallren” inte längre behövs. Sandgropen får istället representera Junpeis psykiska fängelse.

:::

Spelarbetyg:

Brad Friedel – (++++)
Hugo Lloris – (++++)

Jan Vertonghen – (++++)
William Gallas – (++)
Kyle Naughton – (+++)
Michael Dawson – (+++)
Kyle Walker – (+++)
Benoit Assou-Ekotto – (++)
Steven Caulker – (++++)

Clint Dempsey – (+++)
Tom Huddlestone – (++)
Aaron Lennon – (++++)
Scott Parker – (+++)
Gareth Bale – (+++++)
Mousa Dembele – (++++)
Gylfi Sigurdsson – (+++)
Sandro – (+++)

Emmanuel Adebayor – (++)
Jermain Defoe – (+++)

Snitt: 3,11

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-30 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons