Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Stoke och Mark Hughes kan vara en produkt av mer realistiska ambitioner

Mark Hughes tar över Stoke och han tar därmed över det dyrast sammansatta laget i Premier League utanför Champions League-platserna, tillika den klubb som netto spenderar tredje mest i hela Premier League. Vilket minst sagt är något anmärkningsvärt för en så pass liten klubb som samtidigt slutar på en 13:e plats i ligan och med lite kvar av säsongen flirtade farligt med nedflyttningsstrecket.

ANNONS

Det är fullt förståeligt om Stokes klubbledning inte ser det som en särskilt realistisk position för Stoke att befinna sig i. Klubbens ägare och ordförande Peter Coates talar öppet om att klubben måste börja bli mer självförsörjande, och man anar ett utbrett missnöje med hur Tony Pulis valde att göra affärer på spelarmarknaden, särskilt i kombination med att resultaten på planen inte förbättrades.

Valet av Mark Hughes som ny manager framstår ändå som något märkligt. Inte det uppenbara alternativet efter dennes misslyckande senast i QPR. Om vi skulle gå på Hughes prestationer i Man City och QPR, till vlss del även i Fulham, särskilt om vi ser till hur han lämnade klubben, så borde det ha varit betydligt svårare än så här för Hughes att få ett nytt jobb i Premier League. Det framstår som ett antingen korkat eller modigt beslut av Stoke.

ANNONS

Som uppenbarligen måste chansa på att den Mark Hughes de nu anställer är samme Hughes som innan han hoppade på det pengastinna Man City-projektet var en hyllad manager i Blackburn.

:::

Mark Hughes själv säger sig inte vilja bli dömd utifrån vad han uträttade, snarare inte uträttade, under sin tid i QPR utan säger sig vara glad att nu komma till en klubb där inte kaos råder.

Naturligtvis kan det vara orättvist att döma en manager utifrån en enda punkt på dennes CV. Samtidigt måste det vara en managers uppgift och förbannade skyldighet att göra det bästa av situationen, även om den är kaotisk, och det kan man inte säga att Hughes gjorde. Snarare var han medskyldig till det kaos han nämner genom att göra en mängd ytterst märkliga värvningar.

Något som då möjligen kan tala för Mark Hughes är att han kanske söker revansch och personlig upprättelse. Han har trots allt på bara cirka fem år gått från att vara en av Premier Leagues mest respekterade managers till närmast ett åtlöje.

ANNONS

:::

Kanske har Mark Hughes också lidit lite av att ha blivit något för stor för sina skor, en något orealistisk syn på sina egna styrkor och svagheter.

Det kan ju vara lätt hänt efter att ha blivit anställd av Man City, vid den tiden Premier Leagues mest offensivt storsatsande klubb. Något märker man väl också av det i uttalanden från Mark Hughes själv om att han ansåg sig vara aktuell för ”större klubbar” än exempelvis Fulham och QPR. Kanske var det agenten som viskade i hans öron och då handlade det förmodligen inte om några visdomsord i stil med ”kom ihåg att du är dödlig!”

Intrycket hittills, om vi betraktar Mark Hughes managergärning som helhet, är snarare att han trivs och frodas i något mindre klubbar utan större inblandning från styrelsen och klubbledningen vad gäller spelarvärvningar. Där han ges tid att bygga ett lag i sin avbild.

ANNONS

Det hade han i Blackburn som han kontinuerligt fick att placera sig runt tabellens mitt och övre halva. I Blackburn gjorde han sig också ett gott namn i termer av att värva spelare där han gjorde ett antal fynd såsom Christopher Samba, Ryan Nelsen och Roque Santa Cruz.

När han lustigt nog försökte upprepa samma trick i Man City, och värvade Roque Santa Cruz dit, så möttes det med skepsis och sågs snarare som bevis för att Hughes nog inte riktigt förstod på vilken nivå i storleksordningen som Man City ville ligga.

En bild av Mark Hughes som ”small time” växte fram och ledde till att han utan vidare ceremonier ersattes av Roberto Mancini.

:::

Men om det var en profil som passade Mark Hughes ytterst illa i Man City, och en profil som kanske inte gick så väl ihop med ett QPR drabbat av någon form av transfertourette, så passar den desto bättre ihop med Stoke som klubb och dess nuvarande ambitioner.

ANNONS

Timing är viktigt i livet. En lösning kan vara katastrof vid en tidpunkt för att vara perfekt en annan. Det kan mycket väl vara så att Stoke och Mark Hughes helt enkelt ligger helt rätt i tiden.

Och om Mark Hughes nu dessutom plockas in för att göra Stoke lite offensivare och mer målfarliga, så finns så klart alltid den inte helt befängda möjligheten att värva Roque Santa Cruz till klubben i sommar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-01 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto