Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur bör Tottenham och Gareth Bale tänka i sommar?

Real Madrid har startat stora maskinen när det gäller sina försök att värva Gareth Bale från Tottenham. Klubbens president levererar ödesmättade uttalanden i media om hur Bale är född att spela i Madrid, troligtvis första gången någon säger det om en kille född i Cardiff. Real Madrid har till och med rullat fram Zinedine Zidane att säga att Gareth Bale minsann är bra nog att spela för klubben.

ANNONS

Med smicker kan man komma långt med stora egon.

Men i och med detta intresse, och i och med Gareth Bales uppenbara intresse för möjligheten, så öppnar det också upp sig en sådan här för fotbollen så klassisk svikardiskussion. En diskussion som naturligtvis berör den mer moraliska frågan om huruvida han ”borde” stanna kvar i klubben eller om det på något vis är okej att han lämnar.

Tottenham är en klubb som kommer att känna av den här diskussionen i sommar. Det finns två andra redan nu uppenbara fall i Luis Suarez och Wayne Rooney. Jag anser dock att Gareth Bale till skillnad från dessa båda är oförtjänt av den diskussionen. Han tillhör inte redan ett Champions League-spelande, och han har heller inte tvingat Tottenham att ställa upp så mycket för honom på grund av sin egen bristande disciplin.

ANNONS

Det går att se på det från klubbens perspektiv och från supportrarnas perspektiv. I båda dessa fall är det naturligtvis inte önskvärt att se lagets bästa spelare försvinna, det vill egentligen ingen se. Men om vi då istället väljer att se det helt utifrån spelarens perspektiv, vad kommer vi fram till då?

Bör Gareth Bale stanna kvar i Tottenham eller bör han flytta under sommaren till en klubb som spelar i Champions League?

:::

Om Tottenham hade klarat av att kvalificera sig för Champions League-spel så hade det inte varit något snack om saken. Då borde Gareth Bale ha stannat i klubben och då hade han med intill visshet gränsande sannolikhet också gjort det.

Men nu gjorde ju inte Tottenham det. Samtidigt så är det ställt bortom allt tvivel att Gareth Bale är en ”Champions League-spelare”. Det vill säga en spelare av den kalibern att han ”ska” spela i Champions League. Han är samtidigt snart 24 år gammal, det är dags att ta det steget uppåt för att göra det mesta av sin potential och sin karriär.

ANNONS

Nu finns de som invänder att Gareth Bale tar en risk om han lämnar Tottenham. Att om han lämnar Tottenham för en förmodat större klubb så finns det ju inga garantier för att han blir en lika stor stjärna där, eller ens lyckad. Bland andra nämns Luka Modric som exempel på just detta, som förra sommaren flyttade från just Tottenham till just Real Madrid.

Vad ska man säga om det? Tja, först och främst, utan risk kommer heller ingen avkastning. Resonemanget att Gareth Bale ska stanna kvar i Tottenham därför att han kan misslyckas i sin nya klubb är bisarrt. Utgångspunkten för en spelare kan inte vara att han kommer att misslyckas. I så fall vore han ingen stor spelare.

I alla sammanhang i livet är det nödvändigt att ta kalkylerade risker för att uppnå vad som är betydelsefullt. Märk väl, att en sådan ”risk” mycket väl också kan vara att stanna kvar i Tottenham.

ANNONS

Andra skulle kanske hävda att Gareth Bale utav lojalitetsskäl bör stanna kvar i Tottenham. Jag har något svårt att ta till mig det resonemanget. För det första, han har fått god ersättning från Tottenham, men han har också hållit sin del av avtalet i form av lysande spel och arbetsinsatser. Det har varit ett ärligt utbyte av arbete mot kapital.

För det andra, Gareth Bale har gjort sin vad jag skulle kalla för tjänstgöring i Tottenham. Han har varit i klubben sedan 2007, han har levererat flera säsonger i rad av spel i världsklass och gjort allt som stått i hans makt för att ta Tottenham till Champions League. Han har inte lämnat ”i förtid”, han gäldar inte på så vis i skuld till Tottenham.

Frågan som kanske snarare bör ställas är: Vad finns det för rationella skäl för Gareth Bale att stanna kvar i Tottenham?

ANNONS

Att sedan kanske Real Madrid är fel klubb för Gareth Bale att gå till är en annan fråga. Själv är jag exempelvis tveksam till det kloka att värva Bale till en klubb i vilken Cristiano Ronaldo redan spelar.

:::

Jag anser att Tottenham bör göra allt som står i klubbens makt att behålla Gareth Bale, om än inte till en sådan utsträckning att klubben gör sig osams med spelaren själv över det.

En tankeskola är så klart att de bör ta tillfället i akt och casha in och med pengarna bygga ut laget på fler positioner. Jag tror den moralhöjande effekten av att kunna behålla Bale är för hög för ett sådant sätt att tänka. Utöver att det inte utesluter viss lagutbyggnad, om än ej i samma utsträckning.

Några faktorer skulle kunna tala för att Gareth Bale ändå kan bli kvar i Tottenham.

Inledningsvis hans goda relation med Andre Villas-Boas där det framstår som om manager och spelare verkligen har funnit och känner genuint förtroende för varandra. Kanske kan Villas-Boas övertyga Bale om att ge Tottenham en säsong till.

ANNONS

Ska detta lyckas måste dock Tottenham visa på att de menar allvar med sin satsning under sommaren. Det måste investeras handlingskraftigt i några spelare av hög kvalitet, i synnerhet i anfallet. Bedömningen måste kunna göras att det är mer sannolikt att Tottenham når Champions League nästa säsong än vad det var den här säsongen.

Jag tror det bästa för Tottenham vore att lyckas behålla Gareth Bale. Dock betvivlar jag heller inte klubbens förmåga att fortsätta sin satsning även om de väljer att sälja honom, med hjälp av de pengar som försäljningen då inbringar.

Det bygger dock på en viss förutsättning. Nämligen att om de ska sälja honom, så är det bättre om de bestämmer sig för detta för snarare än senare. För att på så vis ha hela sommaren på sig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto