Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Utvärdering av Aston Villa 2012-13

Peter Hyllman

Betyg: +++

Styrelsen. Med facit i hand är det självklart väldigt lätt att tänka positivt om Aston Villas styrelse. Trots att det stundtals såg riktigt illa ut för laget så valde de ändå att ha tålamod med Paul Lambert, vilket till sist fick sin belöning. Och det var så klart väldigt värdefullt. Invändningen är bara att det precis lika gärna hade kunnat gå illa för Aston Villa, och då hade vi suttit här och möjligen bannat styrelsen för att de inte var tillräckligt handlingskraftiga för att åtgärda läget. Men historien skrivs av segrarna, och med den logiken så har Aston Villas styrelse haft en bra säsong.

Annons

Paul Lambert. Ungefär samma resonemang kan tillämpas på Lambert som gjorde sin första säsong i klubben. Det som framför allt imponerar är Lamberts kyla att fortsätta använda sina unga spelare även i ett ytterst utsatt och trängt läge, utan att drabbas av panik och börja köpa spelare inför och mitt i säsongen. Det kan komma värdefullt igen i ett senare läge. Klubbstyrelsen visade förtroende för Lambert, och han återgäldade det förtroendet genom att visa detsamma för sina spelare.

Styrka. Det är genomgående lite svårt att prata om något som konkreta styrkor för Aston Villa. Under säsongen som helhet så har laget haft svårt att klicka i de allra flesta avseenden, men det som i slutänden räddade dem kvar i Premier League var anfallet. Med Christian Benteke och Gabriel Agbonlahor, tillsammans med ett snabbt kantspel, så har Aston Villa definitivt potentialen att producera framåt.

Annons

Svaghet. Den absoluta svagheten är den rakt motsatta. Aston Villa tappade många ledningar den här säsongen och ett skäl till det är att laget har varit alltför vekt centralt i banan. Det centrala mittfältet har alldeles för ofta dominerats av även medelmåttigt motstånd i Premier League, och backlinjen har saknat den organisation och den disciplin som är nödvändig för att freda det egna målet.

:::

Att göra:

(1) Förstärk det centrala mittfältet. Det är huvudsakligen mittfältet som varit Aston Villas stora problem den här säsongen och det är uppenbart att flera spelare där helt enkelt inte håller måttet, utöver att där inte finns någon mängd spelare att tillgå. Framför allt här bör Aston Villa ge sig ut på marknaden i sommar och hitta en stabil central tvåvägsspelare.

(2) Förstärk mittförsvaret. Framför allt Ron Vlaar har gjort ett bra jobb under säsongen men Aston Villas försvar har också varit väldigt misstagsbenäget och stundtals spelat med huvudet i armhålan. Ett visst fokus bör därför vara att hitta en stabil mittbackspartner till Vlaar, gärna någon som kan uppvisa lite ledaregenskaper i försvarsspelet.

Annons

(3) Hitta en anfallare. Christian Benteke har varit en sensation under sin första säsong i klubben, och ett stort jobb ligger så klart i att hålla fast i honom. I övrigt beror det mycket på vad Darren Bent får eller kan ta för roll i laget. Den här säsongen har varit närmast katastrofal ur hans perspektiv. Om Aston Villa dumpar honom så bör de hitta en ersättare.

:::

!

Christian Benteke. Säsongens värvning i de allra flesta avseenden utom möjligen utifrån ett rent fyndperspektiv. Producerade mål under hela säsongen men framför allt under slutet av säsongen var Benteke det stora skälet till att Aston Villa lyckades hålla sig kvar i Premier League.

?

Darren Bent. Det har under säsongen pratats mycket om Bents brist på speltid och uppenbara petning från laget. Tack vare att Christian Benteke gjort sådan succé så har det kanske ändå talats relativt tyst om det. Men Bents status är ändå oklar och måste rimligtvis klaras ut under sommaren.

Annons

:::

2012-13 som film: Jaws (1975)

Steven Spielberg visste att det mest skräckinjagande monster är det som vi inte kan se, det som befinner sig under ytan som när som helst kan slå till. I det avseendet har Spielbergs mördarhaj stora likheter med nedflyttningsspöket. Till sist lyckades dock Aston Villa i sista sekunden och i desperation undkomma faran med ett ”smile you son of a bitch!”. Aston Villa får dock hoppas att det inte blir någon uppföljare, för de blev inte riktigt lika bra.

:::

Spelarbetyg:

Brad Guzan – (++++)

Ron Vlaar – (++++)
Ciaran Clark – (+++)
Ashley Westwood – (++)
Joe Bennett – (++)
Eric Lichaj – (++)
Chris Herd – (++)
Nathan Baker – (+++)
Matthew Lowton – (++++)

Stephen Ireland – (++)
Karim El Ahmadi – (++)
Charles N’Zogbia – (++)
Brett Holman – (++)
Fabian Delph – (++)
Barry Bannan – (+++)

Annons

Darren Bent – (+)
Gabriel Agbonlahor – (++++)
Christian Benteke – (+++++)
Andreas Weimann – (++++)

Snitt: 2,79

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-02 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto