Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Utvärdering av Southampton 2012-13

Betyg: ++++

ANNONS

Styrelsen. Southamptons styrelse fick mycket kritik i samband med att de valde att sparka Nigel Adkins och ersätta honom med Mauricio Pochettino. På ytan är det en kritik som går att förstå, för Adkins hade fått fart på Southampton och laget befann sig över nedflyttningsstrecket med vind i ryggen. Samtidigt måste man också respektera förmågan att fatta ett avgörande beslut också i medvind, vanligtvis är det något som snarare brukar fordra krisinsikt. Kanske låg en långsiktig vision bakom beslutet snarare än felaktiga förväntningar. Under sommaren agerade styrelsen dessutom starkt på spelarmarknaden.

Nigel Adkins. Det får antas vara få managers som får sparken bara några dagar efter att laget lyckats hämta upp 0-2 borta mot Chelsea. Men den olyckan drabbade Adkins. Kanske knäcktes halmstrået redan tidigare, i samband med Southamptons svajiga säsongsinledning, när laget läckte mål bakåt som det värsta durkslag. Kanske inte att man förlorade utan det sätt på vilket man förlorade. Adkins verkade ha en offensiv spelidé men hade undervärderat behovet av en motsvarande defensiv spelidé. Det fick han lära sig under säsongen.

ANNONS

Mauricio Pochettino. Det som framför allt har blivit bättre i Southampton med Pochettinos tillträde, om vi tittar på kalla statistiska data, är just defensiven. Offensivt producerar Southampton ungefär likadant i termer av mål och målchanser. Defensivt emellertid släpper Southampton till betydligt färre målchanser än under Adkins. Trenden att laget släppte till allt färre målchanser inleddes dock under Adkins. Slutsatsen är ändå att Pochettino har gjort Southampton till ett tätare spelande lag.

Styrka. Vad Southampton framför allt har blivit bättre på, och kan se som styrka, under Mauricio Pochettino är det egna bollinnehavet tillsammans med ett högre presspel. Därmed ger de motståndarna liten tid, och sig själva mer tid, i sitt uppbyggnadsspel. Detta har också en offensiv poäng naturligtvis, i och med att de oftare lyckas vinna bollen högre upp i planen mot ett oorganiserad och överrumplat motståndarförsvar. Något anmärkningsvärt har Southampton av det skälet haft det förhållandevis lätt mot ligans topplag under i alla fall andra halvan av säsongen.

ANNONS

Svaghet. Som vi redan har berört så var ett av de grundläggande skälen till att Southampton befann sig i riktiga problem under säsongens första halva den svaga defensiven. I synnerhet då ett alltför vidöppet mittfält. Detta förbättrades dock med tiden, men fortfarande är Southamptons backlinje för dåligt organiserad. Det krävs inte många chanser för att motståndarna ska kunna göra mål. Bristen på organisation kan ha visst samband med antalet målvakter som Southampton använt sig av under säsongen. Offensivt har Southampton allmänt sett haft svårt att bryta ned lågt liggande motståndare.

:::

Att göra:

(1) Förstärk mittförsvaret. Organisationen i Southamptons backlinje är för svag och misstagen är för många. Det blev bättre under säsongen men är fortfarande inte tillräckligt bra. På ytterbackspositionerna är Southampton ytterst väl beställda, men laget skulle utvecklas med ett större mått av ledarskap i mittförsvaret.

ANNONS

(2) Hitta den kreative spelfördelaren. Det defensiva mittfältet är väl beställt med Morgan Schneiderlin och bredvid honom Jack Cork. Anfallsmässigt är det framför allt fart och teknik i Adam Lallana och Jason Puncheon som varit Southamptons verktyg. Laget har samtidigt svårt att bryta ned lågt liggande motstånd, och här saknas nödvändig kreativitet. Gaston Ramirez kan vara den spelaren men har en tendens att hamna för långt fram i planen.

(3) Bestäm målvakt. Organisationen i försvarsspelet lär inte hjälpas av att Southampton mer eller mindre spelat med tre målvakter under lika långa perioder av säsongen. Artur Boruc är dokumenterat stark samtidigt som Paulo Gazzaniga imponerande i säsongsinledningen. Pochettino valde framför allt Boruc.

:::

!

Luke Shaw. Vilken säsong den unge vänsterbacken Shaw har gjort. I princip landslagsmässig redan skulle jag vilja säga. Det är absolut inte märkligt att flera engelska toppklubbar har visat intresse för Shaw. Precis lika lite märkligt är det att Southampton bestämt vill behålla honom.

ANNONS

?

Gaston Ramirez. En av förra sommarens stora skrällvärvningar, när Southampton lyckades knyta till sig den så talangfulle uruguayanen från Bologna. Han har väl absolut inte gjort något dåligt jobb i Southampton men det känns också som om man förväntade sig, och förväntar sig, mer.

:::

2012-13 som film: Le Trou (1960)

Jacques Beckers otroligt spänningsfyllda och stämningsfyllda drama om fyra fångar i fängelse som planerar en slug flykt. För att förverkliga sina idéer tvingas de dock inviga en annan fånge i sina planer, något som skapar oro och osäkerhet när de fyra gamla fångarna och den nye inte vet om de kan lita på varandra. Kanske stod Southampton i lite samma situation i syfte att fly från en hotande nedflyttning när en ny manager kom in i klubben.

:::

Spelarbetyg:

Kelvin Davis – (++)
Paulo Gazzaniga – (+++)

ANNONS
Artur Boruc – (+++)

Nathaniel Clyne – (++++)
Maya Yoshida – (++)
Jos Hooiveld – (++)
Jose Fonte – (++)
Danny Fox – (++)
Luke Shaw – (+++++)

Morgan Schneiderlin – (++++)
Steven Davis – (++)
Jack Cork – (++++)
Guly – (++)
Gaston Ramirez – (+++)
Adam Lallana – (++++)
Jason Puncheon – (++++)

Rickie Lambert – (+++++)
Jay Rodriguez – (++++)

Snitt: 3,17

:::

Be Champions!!

 

 

Publicerad 2013-06-03 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto