Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

José Mourinho och den tunna gränsen mellan galenskap och genialitet

Det sägs att en definition av galenskap är att upprepa samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Så med det som utgångspunkt skulle det ju enligt skolboken vara en lätt uppgift vad Chelsea pysslar med nu när de för en andra gång har anställt José Mourinho som manager.

ANNONS

Vi kan i alla fall lätt konstatera att det har tagit Chelsea närmare sex år att återvända till sitt utgångsläge.

Däremot ska vi inte vara så säkra på vad som är galenskap. Genom sina studier av psykiatrin visade den franske filosofen Michel Foucault tydligt hur det vi kallar för galenskap är ett socialt konstruerat begrepp, med andra ord något som vi skapar själva och som är i högsta grad föränderligt.

Det vill säga, för Chelsea att återanställa José Mourinho måste inte nödvändigtvis vara galenskap. När du misslyckas om och om igen, pröva något… gammalt?

:::

Oavsett galenskap eller ej, så kan man så klart ändå fråga sig vad Chelsea och dess supportrar faktiskt kan förvänta sig.

Det råder så klart ingen tvekan om att Chelsea får tillbaka en ytterst kompetent manager. Utan någon större tvekan den bäste manager som Chelsea har haft under den tid som Roman Abramovich har ägt klubben.

ANNONS

Med José Mourinho vann Chelsea två ligatitlar på rad, och Mourinho är alltså den ende manager vid sidan av Alex Ferguson som har lyckats med att försvara en Premier League-titel. Chelseas 95 poäng säsongen 2004-05 är ett rekord i Premier League.

Att José Mourinho kommer tillbaka kan definitivt svetsa samman klubben, dess spelare, ledare och supportrar. Entusiasmen kan förväntas vara hög. Men vi ska också komma ihåg att Mourinho red in i ett mer öppet landskap i mitten av 2000-talet. Det är svårare terräng nu.

Som ett amen i kyrkan kom också suktande utsagor från Chelseas supportrar om hur José Mourinho älskar klubben. Jag tror säkert han har lite speciella känslor för Chelsea, men jag tror också Mourinho är en person som är mycket väl medveten om vad man bör säga för att hålla sig väl med fansen.

ANNONS

Vi ska heller inte glömma bort att de skäl som fick Chelsea och José Mourinho att gå skilda vägar 2007 fortfarande finns där. Mourinho vill ha kontroll, Roman Abramovich vill ha kontroll. Något måste ge vika, annars kommer det att spricka igen.

:::

Det lovar hur som helst att bli underhållande. För Chelseas fans. Och med all sannolikhet för alla oss andra som av någon anledning tycker om det här spektaklet vi kallar Premier League.

Föreställ er en liga med José Mourinho, Paolo Di Canio och Ian Holloway som managers. Vilka presskonferenser, vilka intervjuer!

Möjligen kan man se en baksida. För är det något som kommer att öka så är det ju just cirkusen runt fotbollen, och själva fotbollen hamnar snarare (mer) i bakvattnet. Och man kan ju tycka att just detta är något som inte är helt lyckat och produktivt för utvecklingen av Premier League.

ANNONS

Allra minst är i alla fall jag lite trött på det ständiga mediala fokuset på just de mer teatraliska aspekterna av den engelska fotbollen. En ständig diskussion av form snarare än substans.

Men naturligtvis ökar det intresset för Premier League. Det skapar en ny dynamik. Det är ett nytt kapitel i Premier Leagues historia helt enkelt.

:::

Hur kommer det att gå då?

Ja. Chelsea är naturligtvis en av förhandsfavoriterna inför nästa säsong, alldeles oavsett José Mourinho eller ej. Med Mourinho så blir de väl kanske lite större förhandsfavoriter än utan Mourinho. Eftersom det är Mourinho.

Jag är tveksam till återföreningen. Jag tror att Chelseas klubbledning och supportrar förväntar sig en väldig massa saker från den som inte nödvändigtvis kommer att infrias.

Det är en flirt med det förflutna när det Chelsea snarare borde göra är att med bestämda steg kliva in i framtiden. Något som syftar till att bevara snarare än att förnya.

ANNONS

Men. Jag tror också det finns en tämligen god chans att José Mourinho kan göra med Chelsea precis vad han gjorde med Chelsea första gången han var i klubben.

Det vill säga, under några år bygga upp ett formidabelt lag kapabelt att konkurrera på högsta nivå i såväl Premier League som Champions League. För att därefter gå vidare till nya äventyr.

En lösning icke att förakta.

:::

Be Champions!!

 

Publicerad 2013-06-04 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto