Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Utvärdering av Everton 2012-13

Peter Hyllman

Betyg: ++++

Styrelsen. I och med att David Moyes är så långvarig och har en så stark roll i klubben så är styrelsens uppgift snarast att försöka öka de resurser som klubben och Moyes har tillgång till. Att hitta en köpare till klubben och komma vidare i arenafrågan har hittills varit Bill Kenwright övermäktigt, men den här säsongen lyckades styrelsen i alla fall skaka fram lite mer pengar än vanligt med vilka det var möjligt att förstärka spelartruppen.

David Moyes. Lyckades med bedriften att för andra säsongen i rad sluta före Liverpool i tabellen, samtidigt som Everton länge och väl åtminstone nosade på Champions League-platserna. Med små resurser slutar Everton sexa. Moyes har utvecklat Everton taktiskt de senaste två-tre säsongerna, och laget är bland de bästa i ligan i termer av bollinnehav och passningsspel. Att Everton för första gången i mannaminne dessutom inledde en säsong starkt tyder på att han även justerat sina träningsmetoder.

Annons

Styrka. Everton är ytterst solida defensivt. Det är lagets kanske mest tydliga kännetecken, även om det möjligen inleddes lite skakigt den här säsongen. Men i defensiva termer är Everton väl på par med Premier Leagues samtliga topplag. De släpper inte till många chanser och försvaret är väl organiserat att hantera de chanser som ändå dyker upp. Offensivt är Everton en av de klubbar som skapar allra flest chanser. Sammantaget visar båda dessa aspekter på mittfältets styrka i Everton, föga förvånande med spelare som Marouane Fellaini, Leon Osman och Steven Pienaar i laget.

Svaghet. Evertons tydliga svaghet är anfallet, som varit en akilleshäl för Everton i många säsonger. Laget skapar många chanser, men ligger i termer av effektivitet i att utnyttja sina målchanser sämre till än ligagenomsnittet som helhet. Inte bra för ett lag som slutar sexa. Problemet kan vara kvalitativt. Att det saknas spets bland anfallarna. Problemet kan också vara taktiskt. Att Moyes överbefolkar mittfältet på anfallets bekostnad, och att balansen mellan de båda lagdelarna därför blir skev.

Annons

:::

Att göra:

(1) Definiera en spelidé. I och med att David Moyes nu lämnat klubben söker Everton efter en ny manager. Alla röksignaler tyder på att detta kommer bli Roberto Martinez. En manager som representerar en annorlunda spelidé än Moyes. Everton måste hitta en anpassning mellan en ny managers idéer och den aktuella spelartruppens realiteter.

(2) Förstärk anfallet. Uppenbarligen har Everton ett problem med sitt anfallsspel och behöver förstärka den lagdelen. Nikica Jelavic har inte gjort en lika bra andra säsong som debutsäsong. Om Everton hade haft en striker av hög kvalitet så hade de varit betydligt närmare Champions League än vad de till sist var.

(3) Säkra eller ersätt nyckelspelare. Om vi återvänder till David Moyes flytt så har den lett till att många menar att flera av lagets nyckelspelare, främst då Marouane Fellaini och Leighton Baines, också är på väg bort. Det kan vara så och likaså inte vara så. Det är hur som helst nödvändigt för Everton att under sommaren säkra spelartruppens kvalitet.

Annons

:::

!

Steven Pienaar. Känns lite grann som gnistan i det maskineri som utgör Evertons centrala mittfält. Marouane Fellaini och Leon Osman har gjort starka insatser men det känns som om det är Pienaar som, tillsammans med dessa, har gjort mittfältet spektakulärt. Han och Leighton Baines har också gjort vänsterkanten till ett fruktat vapen.

?

Nikica Jelavic. Jelavic hade en fantastisk debutvår i Everton 2011-12 där målen flödade och det såg ut som om Everton till sist hade hittat sin formidable striker, som klubben letat efter i många år. Men under den andra säsongen så har målen sinat för Jelavic, och frågan är om det var en olycklig omständighet eller början på ett mönster.

:::

2012-13 som film: Rocky (1976)

Jag tycker det är mycket med Everton som påminner om Sylvester Stallones arketypiske fighter. Rocky representerar den lilla människans hopp om storhet mot alla odds och genom sin obändlighet trotsar han boxningens stora. En hel del med Evertons fotboll påminner också om Rockys ringtaktik. Ta emot en väldigt massa smällar utan att låta dig knockas, samtidigt som du får slå väldigt många gånger för att betvinga din motståndare.

Annons

:::

Spelarbetyg:

Tim Howard – (+++)

Leighton Baines – (+++++)
John Heitinga – (++)
Phil Jagielka – (++++)
Sylvain Distin – (++++)
Seamus Coleman – (++++)

Darron Gibson – (+++)
Phil Neville – (+++)
Leon Osman – (++++)
Steven Pienaar – (++++)
Kevin Mirallas – (++++)
Marouane Fellaini – (+++++)

Nikica Jelavic – (++)
Steven Naismith – (++)
Victor Anichebe – (+++)

Snitt: 3,47

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-04 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto