Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Utvärdering av Wigan 2012-13

Betyg: ++

ANNONS

Styrelsen. Inga stora nyheter när det gäller Wigans styrelse utan det är business as usual, vilket så klart är både på gott och på ont. Dave Whelan gjorde ett starkt jobb som lyckades behålla Roberto Martinez i klubben en säsong till, även om det redan den här sommaren har visat sig omöjligt att upprepa bedriften. De senaste åren har Wigan varit en säljande klubb, vilket så klart eroderat klubbens konkurrenskraft på sikt.

Roberto Martinez. En mycket beundrad och respekterad manager vilket är såväl välförtjänt som något överdrivet. Man undrar om beundran hade varit lika hög om han istället varit något blekare och haft namnet Robert Martin. I alla fall har han lyckats göra Wigan till ett bollskickligt lag som har kunnat visa upp en imponerande högstanivå. Dock har det brustit rejält i defensiven, vilket till sist var vad som ledde till nedflyttning. Avskedsgåvan med att vinna FA-cupen, mot självaste Man City i finalen, ska dock inte föraktas.

ANNONS

Styrka. Wigan känns lite allround på det mesta, och det kan kanske ses som både en styrka och en svaghet. Nej, men det råder förvisso ingen större tvekan om att Wigan har ett bra passningsspel inom laget, ofta lyckas pressa motståndarna tämligen väl samt använder kanterna förhållandevis bra i sitt anfallsspel. Det är mittfältet som framstår som Wigans starkaste lagdel varifrån de är förhållandevis duktiga både på att skapa och förhindra målchanser.

Svaghet. Wigan känns lite allround på det mesta, och det kan kanske ses som både en styrka och en svaghet. Men lagets allmänna svagheter står framför allt att finna i planens båda ändar. De defensiva problemen är uppenbara, Wigan släpper in mål i en takt och nivå som är direkt ohälsosam. Givet hur relativt snåla laget trots allt är med att släppa till målchanser så är ju det direkt alarmerande för backlinjen. Offensivt lider laget också brist på effektivitet, även om det knappast är något påträngande problem i relativa termer.

ANNONS

:::

Att göra:

(1) Hitta en ny manager. Well, duh! Men i och med att det nu står klart att Roberto Martinez lämnar klubben så måste Wigan lägga mycket jobb och göra god research på att hitta en ersättare som kan utgå både från den spelartrupp som nu finns, men även från en realistisk bedömning av vilka spelare som troligtvis lämnar klubben, och göra ett kapabelt försök att ta Wigan raka vägen tillbaka till Premier League.

(2) Förstärk försvaret. Wigans akilleshäl, såväl rent taktiskt som sett till spelarmaterialet, måste förstärkas, både i kvalitet och kvantitet. Annars tror inte jag att det blir något återtåg, i alla fall inte som lämnar perrongen redan nästa säsong.

(3) Förnya anfallet. Den anfallare som till största delen hållt Wigan på banan den här säsongen har varit Arouna Koné, och att han följer med Wigan ned i The Championship betraktar jag som ytterst osannolikt. Ett uppenbart jobb för Wigan i sommar måste alltså bli att hitta en duglig försteanfallare.

ANNONS

:::

!

Callum McManaman. Varje spelare som lyckas få en FA-cupfinal uppkallad efter sig förtjänar ju ett utropstecken. Kan man tycka. Var en av lagets absolut främsta spelare under slutet av säsongen. Samtidigt en spelare som kanske kan vara realistisk för Wigan att försöka behålla.

?

Paul Scharner. Gammal trotjänare i klubben som inlånades under säsongen från Hamburg för att stabilisera laget, men svarade för ett antal tämligen dyrbara misstag. Är det en spelare som Wigan möjligen kan ha nytta av i The Championship?

:::

2012-13 som film: Citizen Kane (1941)

Orson Welles lyckades med sitt mästerverk till persondrama få en hel värld att i decennier undra vad som egentligen menades med Charles Foster Kanes sista ord, ”Rosebud!” På samma sätt undrar nu alla vi som följer engelsk fotboll vad Wigan egentligen menade med den där synnerligen otippade FA-cupvinsten, var det ”tack och adjö!” eller ”på återseende!”?

ANNONS

:::

Spelarbetyg:

Joel Robles – (++)
Ali Al Habsi – (+++)

Antolin Alcaraz – (+++)
Emmerson Boyce – (++)

Ronnie Stam – (++)

Maynor Figueroa – (++)

Gary Caldwell – (+++)
Paul Scharner – (++)
Ivan Ramis – (++)

James McCarthy – (+++)
David Jones – (++)

Ben Watson – (++)

Shaun Maloney – (+++)
Jordi Gomez – (++)
James McArthur – (+++)
Roger Espinoza – (++)
Jean Beausejour – (+++)

Arouna Koné – (++++)
Franco Di Santo – (++)
Callum McManaman – (++++)
Mauro Boselli – (+)

Snitt: 2,48

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-07 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto