Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Utvärdering av Man City 2012-13

Betyg: ++

ANNONS

Styrelsen. Lite känns det som om det här var säsongen när verkligheten till viss del kom ikapp Man Citys styrelse. Tidigare års inte alltid helt genomtänkta spelarköp fanns kvar i klubbens system och satte upp vissa praktiska hinder för klubbledningens mandat att köpa spelare. Därmed lades grogrunden för en konflikt mellan å ena sidan ledningen och å andra sidan Roberto Mancini som skulle sätta sin prägel på hela säsongen.

Roberto Mancini. Kan omöjligtvis få några positiva omdömen från den här säsongen, även om han säkert skulle göra sitt bästa för att förklara hur det egentligen var någon annans fel. Men ännu ett fiasko i Champions League föregick ett ytterst svagt titelförsvar i Premier League. Lägg till detta ständiga konflikter med såväl spelare som ledare i klubben, och så väldigt förvånande att han fick sparken är det inte.

ANNONS

Styrka. Kvaliteten på Man Citys spelartrupp är naturligtvis enorm. Man City har köpt väldigt kompetenta spelare på de allra flesta positioner och laget har en tyngd, fart och teknik i sitt spel som gör det oerhört svåremotståndligt när det flyter på för dem. Laget har rent defensivt ligans bästa uppställning och organisation, de är oerhört snåla både när det kommer till att släppa till målchanser och i att släppa till mål på dessa målchanser.

Svaghet. Det som varit lagets svaghet den här säsongen, och i praktiken den stora skillnaden mellan den här säsongen och den förra, har varit lagets offensiv i vilken laget förvisso fortfarande skapar en hel del chanser, men i termer av effektivitet är laget endast marginellt bättre än ligans genomsnitt. Vi kan se två förklaringar till detta. Dels att anfallarna inte varit lika kliniska den här säsnogen. Dels att kvaliteten på de chanser som skapas helt enkelt är lägre än förut. Något som skulle hänga ihop med lagets alltför centrerade spel som de flesta motståndare nu har läst och lärt sig att försvara sig bättre mot.

ANNONS

:::

Att göra:

(1) Agera handlingskraftigt på spelarmarknaden. En punkt som Man City redan kraftfullt har börjat adressera i och med köpen av Jesus Navas och Fernandinho. Delvis handlar det om att förbättra och bredda spelartruppen. Delvis handlar det också om att tillföra energi och bekämpa den slentrian som verkade ha smugit sig in efter ligavinsten.

(2) Öppna upp för variation i offensiven. Man City behöver hitta olika variationer i sin offensiv så att motståndarna tvingas fundera på och organisera för flera hot på en och samma gång. Båda kanterna behöver förstärkas med kreativa spelare och det centrala mittfältet behöver breddas.

(3) Ge Manuel Pellegrini ett tydligt mandat. Med all säkerhet är det ju Pellegrini som tar över som manager i Man City. Det är ett bra val. Vad Man City måste göra nu är att ge honom ett tydligt mandat. De tendenser till gnäll och upproriskhet som funnits i spelartruppen kan så klart ha berott på Roberto Mancini, men Man City har inte råd att låta spelarna tro att det är något som är ett allmänt acceptabelt beteende. Det måste vara tydligt vem som bestämmer, och vilka som inte gör det.

ANNONS

:::

!

Matija Nastasic. Ung mittbackstalang som värvades som en lovande spelare för framtiden, men som slagit sig in som ordinarie bredvid Vincent Kompany redan under sin debutsäsong. Har svarat för förvånansvärt få misstag och har en strålande framtid.

?

Samir Nasri. Var en av de spelare som under säsongen utmålades av Roberto Mancini till något av en syndabock. Endast spelandes på 50% var omdömet. Något orättvist kanske, särskilt konstruktivt knappast. Problemet är kanske att det möjligen inte var helt och hållet obefogat.

:::

2012-13 som film: Sunset Boulevard (1950)

Billy Wilders magnifika noir-film om den verklighetsflyktade skådespelerskan Norma Desmond som i och med talfilmens genombrott blivit en föredetting men ändå lika storslaget som envist hävdar att ”I am big. It’s the pictures that got small!”, påminner till stor del om Roberto Mancinis envisa hävdande av sin egen ofelbarhet i tapper strid med otillräckliga förutsättningar.

ANNONS

:::

Spelarbetyg:

Joe Hart – (+++)

Vincent Kompany – (++++)
Pablo Zabaleta – (++++)
Joleon Lescott – (++)
Aleksandr Kolarov – (++)
Gael Clichy – (+++)
Kolo Touré – (++)
Matija Nastasic – (++++)

James Milner – (+++)
Javi Garcia – (++)
Gareth Barry – (+++)
Yaya Touré – (++++)
Samir Nasri – (++)
David Silva – (++++)

Edin Dzeko – (++++)
Sergio Agüero – (+++)
Carlos Tevez – (+++)

Snitt: 3,06

:::

Be Champions!!

 

 

Publicerad 2013-06-08 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto