Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Arsenal skapar mest värde för pengarna

I dagarna kommer det schweiziska fotbollscentret Football Observatory presentera ny forskning baserad på en banbrytande ekonometrisk modell som syftar till sätta en så ”objektiv” prislapp som möjligt på varenda spelare i de fem största europeiska ligorna.

I modellen har forskarna tagit hänsyn till en mängd olika faktorer som ålder, prestationer, återstående kontraktslängd, internationella meriter, tidigare transfersummor och så vidare.

ANNONS

Vad som gör resultaten intressanta är emellertid vad de därefter gör med dem. De har nämligen då räknat samman vad alla lag enligt denna modell faktiskt är värda och jämfört detta med vad respektive klubb har betalat för dessa lag.

Och genom storleken på differensen kan de därefter då avgöra vilka klubbar som är förhållandevis bäst på öka värdet på sina spelare. Och om vi då håller oss till engelska storklubbar så ser det ut så här:

:::

(1)    Arsenal — Cost: £168m, Value: £269m, Diff: +£101m
(2)    Tottenham — Cost: £151m, Value: £226m, Diff: +£75m
(3)    Man Utd — Cost: £292m, Value: £359m, Diff: +£67m
(4)    Liverpool — Cost: £226m, Value: £212m, Diff: -£14m
(5)    Chelsea — Cost: £370m, Value: £344m, Diff: -£26m
(6)    Man City — Cost: £376m, Value: £333m, Diff: -£43m

ANNONS

Källa: Daily Mail

:::

Naturligtvis ingår inte bara engelska klubbar i den här sammanställningen. Det ska sägas att Arsenal kommer fyra, med i tur och ordning Barcelona, Dortmund och Bayern München före dem på plats 1-3.

Men Arsenal är alltså den engelska klubb som är bäst på att öka värdet på sina egna spelare. Som alltså utvecklar dem bäst, alternativt är bäst på att hitta utvecklingsbar talang till låga priser.

Nu är ju så klart den här ekonometriska modellen inte nödvändigtvis guds gåva till mänskligheten, även om jag tycker den låter hyfsat vettig, åtminstone jämfört med en del annat man sett.

En spelares sanna värde går bara att definiera genom att spelaren faktiskt säljs. Och modellen kan omöjligtvis ta hänsyn till att vissa spelare helt enkelt är ovärderliga för vissa klubbar. Det vill säga, de kommer aldrig säljas.

ANNONS

:::

Men jag tycker ändå den här sammanställningen säger någonting både väsentligt och viktigt.

För det handlar ju i grund och botten om att köpa spelare och att utveckla spelare. Det är kort och gott en tämligen god indikator på vad jag brukar kalla för management – hur förädlar man sina resurser?

Och om den här sammanställningen visar något så är det ju just att bra management faktiskt är rätt viktigt. Kanske till och med avgörande i vissa avseenden.

För Arsenal slutade ju en poäng före Tottenham i tabellen. Hade Arsenal gjort det om klubben inte hade lyckats förädla sina spelare med £26m mer än vad Tottenham lyckats med?

Man Utds spelartrupp kostade drygt 20% mindre än både Chelseas och Man Citys spelartrupper. Hade Man Utd kunnat vinna fem av de sju senaste ligatitlarna i konkurrens med dessa båda klubbar om de inte förädlat sina spelare med mellan £90-110m mer än dem?

ANNONS

Om Liverpool hade varit lika bra på spelarutveckling som exempelvis Tottenham och Arsenal, hade vi då sett dem i Champions League?

Beroende på vad vi väljer att svara på de här frågorna så måste vi komma fram till att det trots allt inte är bara pengar som styr inom fotbollen, klichén som blivit någon form av vedertagen sanning. Utan att även management spelar en stor roll.

Och det är ju en rätt trevlig slutsats trots allt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto