Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

PSG är som monstret i garderoben

Det finns ju sådana där historier som föräldrar berättar för sina barn. De är tänkta att vara sedelärande och handlar ofta om något monster eller annat otäckt som inträffar om barnet på ett eller annat sätt missköter sig.

ANNONS

Monstret i garderoben, the boogy man, näcken, påskharen, Lee Cattermole… Exemplen är många.

På sätt och vis kan man ju säga att det finns en motsvarighet inom fotbollen, i form av den där klubben som likt ett mantra påstås vara intresserade av att köpa mer eller mindre varenda stjärnspelare som finns, eller norpa precis varje populär manager.

Den här sommaren är det ju onekligen PSG som har den rollen. PSG är monstret i garderoben.

Monstren tenderar att avlösa varandra. För inte så länge sedan var det Man City som var allas favoritmonster. Det är de förvisso fortfarande, men där finns så klart alltid ett nyhetens behag. Chelsea används ofta, likaså Real Madrid.

Kort sagt alla klubbar med pengar nog att betala även hiskeliga summor och en historik av att ta vad de vill ha. Kanske är Monaco på väg att bli den senaste i raden. De ryska gas- och oljeklubbarna är lite mer exotiska exempel.

ANNONS

I alla fall. PSG har ju den här sommaren använts till det mesta. Wayne Rooney, Luis Suarez, Gareth Bale, Juan Mata med flera, alla har de vid något tillfälle sagts vara på väg till PSG.

Men framför allt är det ju på managersidan som monstret PSG har viftats med den här sommaren. Många blev nog nervösa när ryktet kom att PSG var på väg att shanghaja José Mourinhos flytt till Chelsea. När surret kom igång att PSG var intresserade av Arsene Wenger så lär det ju i alla fall inte ha gjort Arsenals klubbledning mindre benägna att förlänga hans kontrakt samt utlova stora pengar till spelarköp.

Andra har ryktats till Parisklubben. Och hetast just nu verkar vara att PSG försöker värva Andre Villas-Boas från Tottenham.

:::

Allt det här är naturligtvis inte PSG:s eget fel, även om de så klart också har sig själva att skylla. Men vad jag menar är att det ju inte nödvändigtvis är de själva som tar på sig den här rollen.

ANNONS

Snarare är det nog så att spelare, agenter och i vissa fall också andra klubbar, väljer att använda PSG som en bricka i förhandlingsspelet.

Om illusionen skapas att PSG eller en motsvarande klubb är intresserad av en spelare eller en manager, så kan det pressa den nuvarande klubben till att förnya kontraktet till förmånliga villkor eller göra andra utfästelser om exempelvis spelarköp och andra investeringar.

:::

Hur skulle i så fall detta tillämpas på PSG:s rapporterade intresse för Andre Villas-Boas?

Man kan naturligtvis spekulera i att Villas-Boas vill se omfattande investeringar i spelartruppen under sommaren och att detta är ett sätt att tvinga fram det. En alternativ möjlighet är så klart också att det kan handla om att hålla fast vid Gareth Bale och inte ge vika för andra klubbars ekonomiska locktoner.

ANNONS

Där kan man förvänta sig att Andre Villas-Boas har ett i stora delar annat perspektiv än Tottenhams styrelse.

:::

Sedan finns så klart också alternativet att ryktet stämmer, att PSG verkligen är intresserade av att anställa Andre Villas-Boas som manager. Ett inte orimligt önskemål och inte någon finansiell omöjlighet heller givet en utköpsklausul på £10m.

Det skulle ju vara ännu ett slag i magtrakten för Tottenham, och bädda för en än mer orolig sommar.

Nu tror jag i och för sig inte att det måste vara så att Villas-Boas skulle vilja lämna Tottenham även om PSG är uppriktigt och konkret intresserade. Han har ett projekt på gång i Tottenham, han har stöd av klubbledningen, han har fått igenom anställningen av sportdirektören Franco Baldini, han har inte gett några indikationer alls på att ha tröttnat.

ANNONS

Men det är samtidigt ett erbjudande som kan vara för bra för att säga nej till. Och enbart möjligheten bör göra Tottenham nervösa, särskilt som risken att Gareth Bale då också lämnar klubben i min mening ökar dramatiskt.

Det skulle innebära ett seriöst nybygge för Tottenham i ett läge när klubben mest av allt behöver kontinuitet för att bygga vidare på det som redan är skapat.

Lite visar det ju också på de hårfina marginalerna inom fotbollen.

Arsenal slutar med en poängs marginal på rätt sida strecket och går med en otroligt positiv andra in i sommarsäsongen. Samtidigt slutar Tottenham med en poängs marginal på fel sida om strecket och tvingas oroligt titta sig omkring över sina egna axlar.

:::

And in other news…

Newcastle slänger in en joker i leken och tillsätter tidigare managern Joe Kinnear som director of football. Ett val som rent filosofiskt känns lite udda för att uttrycka det milt. Vissa ser det machiavelliskt som ett hot mot Alan Pardew. Andra ser det mer som personalvård.

ANNONS

Rapporter om att anställda för en hittills okänd Premier League-klubb ska ha hackat Man Citys scoutingdatabas, en form av industrispionage, öppnar upp för mycket kontrovers och allvarliga konsekvenser.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-17 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto