Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En närmare titt på Premier Leagues sjukstuga under 2012-13

Skador är ju ett evigt diskussionsämne inom fotbollen. I ett avseende så klart beroende på hur skadorna uppkommer. Men mer centralt än så i diskussionen är hur många skador ett lag har drabbats av, hur många viktiga skador ett lag har drabbats av, och framför allt hur alla dessa skador på ett sätt eller annat har påverkat lagets framgångar på fotbollsplanen.

ANNONS

Ibland ges man intrycket att det har gått någon form av otroligt märklig prestige i frågan. Som att det viktiga nu för tiden inte bara är mängden titlar som en klubb vinner, utan att det av en lätt bisarr anledning dessutom har blivit viktigt att vara den klubb som är mest skadedrabbad.

Självklart har detta med psykologi och det mänskliga behovet av rationalisering att göra. För klubbar det inte går så bra för blir det för supportrarna viktigt att peka på antalet skador som en orsak till varför det inte går bra. För klubbar det går bra för blir det för supportrarna viktigt att visa att orsaken till att det gick bra inte hade att göra med att de var mer lyckosamma på skadefronten.

Med detta följer ju några rätt underhållande effekter. Nämligen att supportrar till mängder av lag samtliga hävdar att just de har haft flest skador. Alla kan ju omöjligtvis ha rätt i detta, alla utom som mest en torde ha fel. Nu tror jag inte de har fel för att de skulle ljuga, jag tror snarare att de fullt uppriktigt tror på vad de själva säger.

ANNONS

Men här spelar ju approximationsregeln in, vi tenderar att bättre se sådant som står oss nära i tid eller rum. Vi drabbas emotionellt mer av skador på det egna laget, alltså tenderar vi att omedvetet övervärdera dem i relativa termer i termer av kvantitet såväl som betydelse.

:::

Lite mer konkreta siffror kan kanske kasta lite ljus över hur skadeläget faktiskt ser ut mellan Premier Leagues klubbar. Physioroom, som för statistik över samtliga klubbars alla skador, har sammanställt följande tabell för 2012-13 baserat på i huvudsak antal dagar som en klubb förlorat till betydelsefulla skador, definierade som skador som håller en spelare borta mer än två veckor. Inom parantes återfinns motsvarande statistik för 2011-12.

Physioroom: https://www.physioroom.com/

:::

Om vi börjar i toppen av tabellen så framstår säsongens vinnare som framför allt Chelsea. Den enda engelska klubben som deltagit i det europeiska cupspelet, vid sidan av Liverpool, som befinner sig på den här tabellens övre halva. Särskilt anmärkningsvärt med tanke på att Chelsea spelat ohemult många matcher den här säsongen. Både Chelsea och Liverpool har investerat i sina medicinska anläggningar under senare år och verkar ha vunnit på det.

ANNONS

I den andra änden av tabellen får vi en indikation på varför det gick som det gick för Newcastle. Laget har varit förskräckligt skadedrabbat. Bara i antal dagar talar vi sammanlagt ett och ett halvt år mer än det näst mest skadedrabbade laget. De var förvisso utsatta även förra säsongen, men inte alls i samma utsträckning, och den här säsongen har dessutom Europa League slitit på spelartruppen.

Wigan å andra sidan kan nog däremot göra ett rätt bra case för att skadeläget utgör en stor del av skillnaden mellan den här säsongen och förra. Laget har drabbats av närmare tre gånger så många skadedagar och varje enskild skadad spelare har dessutom i genomsnitt varit borta i två månader. De har gått från tredje plats till näst sist i skadetabellen.

Det är ju en inte helt ovanlig tes från Man City-håll, bland andra Roberto Mancini har ju torgfört idén, att skador varit tungt bidragande till att laget fann sig akterseglade i titelstriden.

ANNONS

Physiorooms sammanställning visar att de tvärtom haft ett mer förmånligt skadeläge sett över säsongen än deras rivaler i titelstriden. Vad som dock har hänt är att lagets skadesituation försämrats drastiskt jämfört med förra säsongen, från första till trettonde plats och mer än fem gånger så många skadedagar. Psykologiskt känns det alltså som en avgörande faktor, men den rimliga slutsatsen är kanske snarare att de var extremt lyckligt lottade förra säsongen mer än något annat.

Det mest talande i den här statistiken anser jag ändå vara sambandet mellan mängd skador och europeiskt cupspel. Det sliter onekligen på klubbar i Premier League.

:::

Beror många skador på otur eller otillräcklighet? Jag tror mer på det senare. Visst, en del skador är svåra att gardera sig emot men i stor utsträckning tror jag också det handlar om fysiska förberedelser och medicinsk kompetens. En bra sjukavdelning är guld värd.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto