Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier League är ljuset i det kommande mörkret

Midsommarhelgen är över och det är dags att återvända till fållan igen. För även om det är sommar så upphör ju inte jorden att snurra och mycket händer ändå inom engelsk fotboll i och med att samtliga klubbar planerar och förbereder sig för ännu en säsong inom den engelska fotbollen.

ANNONS

Jag har för mig att det var Sun Tzu som sade att alla krig och slag är avgjorda långt innan någon anfallsorder har givits. Med vilket han menade att det avgörande för ett krigs utgång är hur de båda parterna har lyckats med sina förberedelser baserat på styrkeförhållanden och på de omständigheter som råder.

Det är kanske ett något för deterministiskt sätt att se på saken enligt mig, mänsklig handling måste rimligtvis också ha stor betydelse, men att vad som sker innan själva kriget är viktigt framstår som självklart. Många fnyser av lätt insedda skäl åt silly season, men bortsett från medialt nonsens så är vad som händer nu under sommaren ändå av avgörande betydelse för hur den därpå följande säsongen därefter artar sig.

Av det skälet tänkte jag ägna mycket av juni och juli åt att titta på silly season utifrån olika klubbperspektiv, och försöka koppla till det den kommande säsongen. Under juli kommer jag bland annat att i form av kvällsbloggar gå igenom klubb för klubb och diskutera dess respektive förutsättningar inför såväl silly season som säsongen 2013-14.

ANNONS

Under juli kan vi ju också se fram emot att klubbarnas träningsmatcher börjar dra igång, så den nya säsongen kommer ju stegvis allt närmare. Med snart halva sommaruppehållet avklarat så har vi snart den engelska fotbollen tillbaka i vår vardag igen. Vilket vi nog alla tycker är trevligt. Med midsommarhelgen annalkas mörkret, men också strålkastarljuset i Premier League.

Den engelska fotbollen är dock utskälld och kritiken är till viss del berättigad. Vi har knappast engelsk fotbolls bästa säsong bakom oss. Titelstriden var avgjord tämligen tidigt. Champions League var inte någon succé. Det engelska U21-landslaget har precis gjort ännu ett miserabelt mästerskap. Men mycket av kritiken är också befängd och min första blogg efter midsommaren tänkte jag ägna åt att bemöta några av de mest dumdryga punkterna.

ANNONS

:::

Bundesliga är bättre!

Det mest återkommande temat under säsongen har varit att kritisera Premier League med just detta, i grund och botten helt ovidkommande, att Bundesliga helt enkelt är bättre.

Det går så klart att ifrågasätta det påståendet. Låter man möjligtvis två klubbar, mer precist två klubbars prestationer i Champions League en säsong, utgöra en hel liga? Bättre på vadå? Och så vidare.

Men det där behöver man inte vara så petig med. Bundesliga befinner sig för tillfället på en höjdpunkt, det måste man ju medge. Hög fotbollskvalitet i kombination med flera andra aspekter, exempelvis supporterkultur och talangutveckling, som också på flera sätt utgör goda exempel.

Vad de flesta som följt fotboll under längre tid däremot också vet är att allt detta är något som går i cykler. Innan Bundesliga var det La Liga som var tuffast i stan. Och strax innan det var det Premier League. Längre tillbaka i tiden var Serie A störst och bäst.

ANNONS

Det går mode i sådant där.

Det fånigaste med kritiken är dock detta. Att Bundesliga är väldigt bra just nu förtar inte Premier Leagues egna kvaliteter. Att något annat eventuellt, och i vissa specifika avseenden, är bättre gör inte produkten dålig.

Premier League är alldeles självklart en otroligt stark liga som håller väldigt hög kvalitet. Naturligtvis kan Premier League för den sakens skull lära sig flera saker från Bundesliga och på så vis bli ännu bättre. Det omvända gäller för övrigt också.

Men det är ju lärandet som måste vara poängen. Inte smutskastningen. Den andas bara småttighet.

Premier League attraherar inte längre de bästa spelarna!

Många menar att engelsk fotboll är skräp och motiverar detta med att de bästa spelarna i världen ju inte spelar där.

Vad den kritiken fullständigt missar är att det har de bästa spelarna i världen aldrig gjort. Pele, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Lothar Matthäus, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Hristo Stoichkov, Luis Figo, Marco Van Basten med flera. Ingen av dem spelade i Premier League.

ANNONS

De absolut bästa spelarna i världen har aldrig spelat i Premier League, de har spelat i Serie A eller La Liga. Varför? Högre löner och betydligt varmare klimat, i gigantiska och kulturellt mer närliggande klubbar. Därför.

En enda gång sedan guldbollen infördes i början av 1990-talet har en spelare aktiv i Premier League vunnit utmärkelsen. Det var Cristiano Ronaldo som vann 2008. Ett år senare satt han på ett plan till Real Madrid.

De absolut största spelarna i världen spelar inte i Premier League. Det är inte alltid detsamma som att de bästa spelarna inte gör det. Men den genomsnittliga nivån i Premier League är väldigt hög. Ett gott mått på det är att Premier League är den liga med överlägset högst andel landslagsspelare.

Om något är detta en styrka i engelsk fotboll. Trots att Premier League inte kan hålla fast världens största och möjligen bästa spelare, så lyckas klubbarna där ändå vara högst konkurrenskraftiga.

ANNONS

Premier League-klubbarna dominerar inte i Champions League!

Under den gångna säsongen lyckades inte en enda Premier League-klubb ta sig till kvartsfinal. Vi kan lätt säga att detta enkla förhållande har varit till mångas glädje.

Kritiken håller fram till dess att man börjar skrapa på dess yta. För det var inte mot vilka klubbar som helst som de engelska lagen åkte ut, och det var heller inte på vilket sätt som helst. Real Madrid, Dortmund och Bayern München är inga småkryp.

Arsenal var förvisso aldrig riktigt nära att skaka Bayern, men var ett av få lag som i alla fall kom i närheten. Man Utd var på god väg att slå ut Real Madrid med en halvtimme kvar av returmötet innan de drabbades av en utvisning, rätt eller fel är en annan fråga. Lottningen skakade fram dessa möten redan i åttondelsfinalerna.

ANNONS

Man City kanske inte har skäl att vara nöjda, vare sig med resultat eller spel, men en grupp med såväl Real Madrid som Dortmund är inte någon lätt grupp.

Chelsea gjorde förvisso fiasko, men var störda av internt strul, samma lag vann dessutom Champions League säsongen innan, och det faktum att Chelsea gick vidare och vann Europa League visar att där minst sagt finns kvalitet.

Champions League är ett cupspel. Tillfälligheter spelar stor roll i cupspel. Samma sak om engelska klubbar sades efter säsongen 2009-10 när det också gick illa. De två därpå följande säsongerna såg ett engelskt lag i final och ett annat engelskt lag vinna turneringen.

Samma klubbar vinner alltid Premier League!

Det går inte att på allvar ifrågasätta påståendets grundförutsättning. Vill man vara det minsta realistisk så måste man tillstå att som mest fyra klubbar för tillfället har en möjlighet att vinna Premier League.

ANNONS

Vill man vara lite mer flexibel, och se det hela lite mer över tid, så skulle det möjligen gå att utöka detta antal till fem klubbar, möjligen sex. Men i nuläget är det tre klubbar, möjligen fyra.

Jaha, men är det inte så att Premier League i det här avseendet faktiskt är bättre än de flesta andra större ligor? Jo, men visst är det så.

I Bundesliga dominerar Bayern fullständigt, med Dortmund som enda realistiska utmanare. Utvecklingen här har också en väldigt tydlig tendens, i motsatt riktning. La Liga består av två realistiska titelutmanare. Serie A går lite i vågor, men fler realistiska titelutmanare än i Premier League finns där inte.

Sett över en längre tidsperiod så har Premier League sedan sitt grundande sett fem olika vinnare. Det är lika många som Serie A, La Liga och Eredivisie. I Portugal har endast fyra klubbar vunnit. Bundesliga har lyckats kora sex olika vinnare. Mönstret är alltså återkommande.

ANNONS

Fransmännen är dock alltid lite speciella och detta är inget undantag. Här hittar vi en mångfald och variation av vinnare. Samtidigt undrar man lite lätt hur detta kommer att förbli med PSG och Monaco som två nya superklubbar inom fransk fotboll.

Att rikare klubbar kan köpa och utveckla bättre spelare, och därmed vinner fler matcher och titlar, är en svårfrånkomlig naturlag. Det är knappast unikt för Premier League.

:::

Med detta har jag två huvudsakliga poänger.

För det första, inte att Premier League på något sätt skulle stå över kritik och inte i vissa tydliga avseenden förtjäna skarp kritik, men att en stor del av den kritik som faktiskt riktas mot Premier League är tämligen meningslös.

För det andra, att oavsett vad för skit som pratas om Premier League, så är det ändå mer positivt än negativt att det snart är igång igen, och att vi kanske därför framför allt ska glädjas, och låta de gnälla som helst av allt vill gnälla.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-23 kl 19:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto