Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool menar business den här sommaren

Peter Hyllman

Transferfönstret har över huvud taget inte öppnat ännu, men redan handlas det, spekuleras det, ryktas det, dementeras det, förhandlas det, som om världen vore fullständigt galen. Allt som saknas är tre män i lustiga hattar och föreställningen vore närmast fullständig.

Tottenham har varit aktiva. Man City har varit mycket aktiva. Men mest aktiva av dem alla har Liverpool varit. Aktiva är för övrigt fel ord, de har gjort sin business med en rödskållad rävs hastighet.

Tänk vilken skillnad jämfört med förra sommaren. Liverpool hummade och flummade hela sommaren. Å ena sidan, å andra sidan. Allting skulle tänkas igenom och överanalyseras. Hur man kom fram till att Clint Dempsey inte var värd någon miljon eller två till, i det större perspektivet, borde övergå de flestas förstånd.

Kanske satt skräcken, och därmed förlamningen, kvar i klubben från de kanske för panikslagna och genomhastade köpen, framför allt förhandlingarna, av Jordan Henderson, Stewart Downing och Andy Carroll.

Annons

Men att inte komma till beslut kan vara precis lika illa som att fatta förhastade beslut. Möjligen värre. Till sist befann sig Liverpool i slutet av sommaren, utan att på ett betydelsefullt sätt ha förstärkt sin spelartrupp, och med en tämligen akut brist på anfallare.

Resultatet blev en alltför svag ligaposition.

:::

Nu har Liverpool agerat annorlunda. Handlingsförlamningen verkar ha släppt. Framför allt verkar Liverpool ha ägnat året åt att formulera en tydlig handlingsplan för vad de vill.

Och visst har de väl lyckats så här långt. Kolo Touré är förvisso en något märklig värvning i mina ögon, men att han är en kompetent mittback med Premier League kan man inte säga emot. Någon katastrofvärvning är det inte, även om jag förväntar mig att Liverpool förstärker vidare.

Simon Mignolet är en kvalitetsvärvning. Pepe Reina är inte samma målvakt som han var för sisådär fem år sedan. Misstagen är fler och auktoriteten är inte lika genomgående som förr. Kanske för att motivationen börjat brista. Mignolet har erfarenhet av Premier League, är ändå utvecklingsbar och med en hög och jämn nivå.

Annons

Iago Aspas är en väldigt intressant värvning, från Celta Vigo. Liverpool behövde bredda sin anfallsuppsättning och i Aspas får de en spelare som påminner en hel del om Luis Suarez. På gott snarare än ont ska sägas. Vettigt, eftersom det får betraktas som med intill visshet gränsande sannolikt att Luis Suarez inte spelar för Liverpool under kommande säsong.

Tre punktvärvningar som var och en i min mening rankar tämligen högt sett till såväl kvalitet som behov. Och till rimliga priser. Men Liverpool jobbar vidare. Den de främst jagar är Shakhtar Donetsks armeniske mittfältare Henrikh Mkhitaryan. Det gör förvisso många, eftersom han är försvunnen. Om Luis Suarez säljs så kan man tänka sig att Liverpool söker en profilvärvning som ersättare.

Detta följer på ett januarifönster under vilket Liverpool gjorde två fynd i form av Daniel Sturridge och Philippe Coutinho.

Annons

:::

Liverpool gör klokt som agerar så här snabbt och handlingskraftigt.

Dels är det naturligtvis så att det alltid är en fördel att få in nya spelare så tidigt som möjligt då det möjliggör och underlättar integration i laget under försäsongen, och gör laget som helhet bättre förberett inför den kommande säsongen.

Dels utgår det från en korrekt analys av Liverpools status och position. De spelar inte i Champions League och befinner sig därför i ett underläge rent förhandlingsmässigt mot de klubbar som gör det. Genom att agera snabbt kan de undvika sådana förhandlingar, när Champions League-klubbar mot slutet av transferfönstret börjar bli mer pragmatiska med vad de möjligen inledningsvis och fördomsfullt betraktar som andrasorteringen.

Liverpool är en klubb som halkat ned från glasberget på senare år. Det är min uppfattning att detta egentligen beror mindre på bristande spelarkvalitet, och desto mer på en kaotisk och oprofessionell situation rent organisatoriskt, där turbulens, konflikt och önsketänkande har fått alltför stort utrymme.

Annons

Den här sommaren har Liverpool, kanske för första gången, visat upp ett helt annat beteende. De har agerat fullständigt professionellt. Och kanske är detta också det tydligaste beviset hittills på att Liverpool, med sina nya ägare, ännu en gång är på väg uppför det där glasberget med vilket jag tämligen gärna jämför Premier League.

:::

Take a bow Anfield Glory. Du kan nu kommentera på och för en gångs skull är det helt och hållet on topic också.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto