Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Norwichs imponerande facit på transfermarknaden

Chris Hughton är en udda fågel i Premier League. Han åstadkommer generellt sett bra saker med de klubbar han har ansvaret för. Men eftersom han är brittisk, och inte har något stort namn, så är det många som betraktar honom som något utav en budgetlösning, kanske till och med en nödlösning. Han är kort och gott inte särskilt högt värderad.

Sommaren är ett test så gott som något på en managers kvalitet. Det är här planerna läggs, det är här styrkor och svagheter måste inventeras, och det är här som knappa resurser, i de allra flesta fall, måste användas på ett så begåvat sätt som möjligt för att ge laget dess bästa möjliga chans under den säsong som sedan följer.

När det kommer till att hitta transferfönstrets olika matadorer så är det vanligtvis i storklubbarna man först och främst söker, möjligen i någon av de för tillfället populära klubbarna i skiktet därunder. Inte många skulle i ett sådant sammanhang fundera närmare på en tämligen anonym manager som Chris Hughton.

Men i det tysta så har Hughton på kort tid visat sig vara en synnerligen slug aktör på transfermarknaden. Flera av de värvningar han gjort under det senaste året har varit bland de bästa i Premier League.

:::

Låt oss titta lite närmare på hans facit, från och med förra sommaren och framåt, det vill säga under den tid han befunnit sig i Norwich.

Värvningarna av mittbacksparet Michael Turner och Sebastien Bassong var inte enbart kloka sett till vad som var lagets svaghet. De var särskilt imponerade med tanke på att de här spelarna till synes hade stagnerat en aning i sin utveckling men har lyckats återfinna en hög kapacitet i Norwich. Bassong valdes till årets spelare i klubben och var en mycket viktig anlednng till lagets framgång i ligaspelet den gångna säsongen.

Chris Hughton lyckades också använda sin insikt i The Championship-fotbollens mysterier på ett klokt sätt. Värvningen av Robert Snodgrass från Leeds var bland säsongens mest lyckade alla kategorier. Med sex mål och nio assists var han otroligt värdefull i Norwichs offensiv, i vilken han stod för en betydande andel av mål- och passningsproduktion.

Till dessa tre kommer Alex Tettey som gjorde succé på Norwichs mittfält under stora delar av säsongen och gav laget kraft på en viktig position. Med en snävt tilltagen budget var det här en imponerande samling spelare att inte bara identifiera utan också lyckas köpa.

:::

Den förmågan, att spendera pengar väl och klokt, kan mycket väl ha övertygat Norwichs klubbstyrelse om att ge Chris Hughton lite större handlingsutrymme rent finansiellt, och på så vis försöka åtgärda ett område som varit ett problem för Norwich, effektiviteten framåt.

Med en transfersumma om £9m så var inte Ricky van Wolfswinkel billig, men om han också i Premier League lyckas prestera mål i den mängd som han hittills har lyckats med, så har Norwich kommit en bra bit på vägen att adressera problemet med ineffektivt målskytte.

En annan värvning det pratas om, som också ger ett tydligt uttryck för ambition, är Nathan Redmond, den unga talangen i Birmingham, där Chris Hughton tidigare var manager. Redmond är en av de mer talangfulla unga engelska spelarna, och en bra värvning av Norwich.

:::

Chris Hughton är inte något managernamn som väcker någon särskild beundran i de flesta kretsar. Men få andra managers förra sommaren skulle kunna skryta med att ha värvat tre spelare som var och en skulle kunna komma väldigt högt upp på en lista över årets bästa värvningar.

Det är en prestation som förtjänar respekt. Och om Chris Hughton kan komma bara i närheten av att upprepa prestationen den här sommaren så kommer Norwich vara ett betydligt bättre lag än förut. Norwich som klubb kommer också stå väldigt väl rustad inför framtiden.

Betydligt mer pengar att spendera än tidigare tack vare ett rejält förbättrat TV-avtal. Och, kanske minst lika värdefullt, en manager som ser till att använda dessa pengar på ett effektivt sätt.

:::

Transferkollen

Marc Muniesa – Stoke, fri. Tala om en resa mellan skilda världar, från Barcelona till Stoke. Nu är det förvisso Mark Hughes version av Stoke vi talar om, och det verkar som om Hughes inriktar sig på ytterbackspositionerna. Väl godkänd (+++)

Jonjo Shelvey – Swansea, £6m. Ett något oväntat köp av Swansea. Men Shelvey har visat stor potential och kompetens, inte minst i de engelska ungdomslandslagen, och det ska bli intressant att se om han kan förverkliga denna potential i Swansea. Väl godkänd (+++)

Vito Mannone – Sunderland, £2m. Simon Mignolet lämnar klubben och Paolo Di Canio väljer att ersätta honom med Mannone. Det är en intressant värvning, Mannone har stundtals imponerat i Arsenal, utan att någonsin kunna hitta någon särskild jämnhet. Det här är ett eldprov. Godkänd (++)

Dwight Gayle – Crystal Palace, £6m. På ett år har Gayle gått från att spela amatörfotboll till att nu förväntas kunna leverera på Premier League-nivå. Ian Holloway går all-in på den målfarlige anfallaren och lägger en riktigt dyr peng på honom. Hög risk, men genialisk om den går hem. Godkänd (++)

Allan McGregor – Hull, £1,8m. För en tämligen billig penning plockar Steve Bruce hem en erfaren och rutinerad målvakt med landslagserfarenhet såväl som spel i turkiska Besiktas. Kan visa sig bli en mycket värdefull värvning i slutänden. Väl godkänd (+++)

Alejandro Pozuelo – Swansea, £425k. Ännu en spanjor i Swansea, den här gången från Real Betis. Man kan inte anklaga Michael Laudrup för att inte göra det bästa och mesta av sin särskilda La Liga-kunskap. Men snart börjar det kanske bli lite för mycket av det goda. Godkänd (++)

Gregor Zabret – Swansea, okänt. Ung målvakt som i bästa fall har med klubbens framtid att göra. Men alldeles för osäker framtid för att kunna värdera värvningen särskilt högt. Okänd (+)

Alex Gogic – Swansea, fri. Även detta en ung spelare, 19 år gammal mittfältare från Olympiakos. Samma princip här, kommer inte få någon speltid i Swansea den här säsongen, och mycket vatten ska rinna under bron innan han kommer att få det. Okänd (+)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons