Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Signal och substans när Arsenal söker en ny anfallare

Det är ingen hemlighet att Arsenal är på jakt efter en anfallare av väldigt hög kaliber. Följaktligen är det heller ingen tillfällighet att Arsenal kopplas samman med ett flertal sådana anfallare. Stundtals under den här sommaren har emellertid det hela antagit löjliga proportioner.

Detta särskilt som ryktena närmast intensifierats ju mer tydligt det har blivit att Gonzalo Higuain är Arsenals huvudalternativ. Samtidigt ska man dock komma ihåg att den affären är ännu inte i hamn, även om det ger alla intryck av att vara riktigt nära. De rykten som cirkulerat gäller bland andra Gonzalo Higuain, Wayne Rooney, Luis Suarez och Fernando Torres.

ANNONS

Det är en intressant fråga hur rykten egentligen startas. Många skyller ju fullt ut på media, men det är inte i medias karaktär att hitta på saker ur tomma intet. Ett klokt sätt att gå tillväga är att fråga sig vem som tjänar på att ett rykte sprids, och i det här fallet kan det både vara så att aktuella spelare tjänar på det och att klubben som sådan tjänar på det.

Arsenal jobbar inte på det viset, menar då några. Samtidigt, om exempelvis en spelare i Barcelona hade uttalat sig om en Arsenalspelare så som Jack Wilshere nyss uttalade sig om Wayne Rooney, så hade dessa några förmodligen tuggat fradga i rent vansinne. Vi vet som supportrar i själva verket mycket lite om vilka taktiker som en klubbledning väljer att använda.

:::

En värvning kan ses och värderas på olika sätt.

Det har blivit allt vanligare att tala om en värvnings signalvärde. Det är ett perspektiv som betraktar värvningen som symbolisk, en typ av värvning som talar om ambition och vilja, som kan gjuta mod i såväl spelartrupp som supportergrupper. Oftast handlar det här om att värva stora spelare och stora namn.

ANNONS

Man ska inte underskatta den här aspekten. Det kan ibland låta som psykologisk mumbojumbo men den kan mycket väl ha en konkret betydelse. Det brukar ibland sägas att det viktigaste för att vinna är att tro att man kan vinna, och i det avseendet är signalvärdet viktigt. Hur viktigt kan bero på en klubbs situation, och i en situation som Arsenals är det kanske extra viktigt.

Det är samtidigt också möjligt att ta det hela till överdrift. Ibland pratas det om värvningar som om signalvärdet i sig vore gott nog. Men en klubb skjuter sig på sikt i foten om värvningen inte samtidigt tar hänsyn till substansvärde, det vill säga hur bra spelaren faktiskt är och hur väl han passar in i laget och dess taktik.

Om en klubb som Arsenal vill göra en riktig kanonvärvning så försöker man alltså hitta en spelare som rankar högt i såväl signalvärde som substansvärde. Då är frågan hur de fyra spelare som jag tar upp här i bloggen, och som är de kanske främsta bland jämlikar som hittills under sommaren ryktats vara på gång till Arsenal, placerar sig i detta avseende.

ANNONS

:::

Gonzalo Higuain är värvningen som i nuläget framstår som allra mest sannolik, mycket talar för att den blir av vilken dag som helst. Higuain har haft en lyckad tid i Real Madrid och är enligt alla vettiga sätt att mäta en anfallare av etablerad internationell världsklass, möjligen någon nivå alldeles under den värsta superkategorin. Signalvärdet är alltså mycket högt. Det är samtidigt en spelartyp som passar alldeles utmärkt in i Arsenals taktik, och det är en spelare som Arsenal onekligen behöver. Substansvärdet är alltså också det mycket högt.

Wayne Rooney har nämnts i olika sammanhang, av såväl Arsene Wenger som Jack Wilshere för övrigt. Även andra Arsenalanslutna har nämnt Rooney som ett namn. Någon närmare presentation är knappast nödvändig. Det går inte att diskutera signalvärdet som är enormt. Inte bara den kaliber spelaren faktiskt håller utan att faktiskt värva en spelare från en av de engelska storklubbarna, som sommaren innan värvade Robin van Persie från dem. Och Wayne Rooney som spelare skulle vara utmärkt skickad som ensam anfallare i Arsenals spelmodell. Ett väldigt högt substansvärde således.

ANNONS

Luis Suarez är ett udda namn i det här sammanhanget. Det som kan tala för en flytt till Arsenal är naturligtvis att Suarez söker Champions League-fotboll, och det kan Arsenal men inte Liverpool erbjuda. Suarez är naturligtvis en gudabenådad spelare och som just nu är hett villebråd för andra storklubbar som Real Madrid. Signalvärdet är således mycket högt, och att plocka honom från Liverpool skadar naturligtvis inte. Möjligen för Suarez med sig ett alltför belastande personligt bagage för att vara riktigt intressant, och kanske gör han sig heller inte perfekt i rollen som den ensamme anfallaren.

Fernando Torres har ju haft en något udda tid i Chelsea. Mycket beror på hur José Mourinho ser på sin anfallarsituation, men att Torres kanske letar efter nya jaktmarker kan knappast ses som uteslutet. Att plocka Chelseas rekordvärvning från dem ger i sig ett högt signalvärde, det går samtidigt att ifrågasätta huruvida Arsenal faktiskt är betjänta av att ta sig an en anfallare som rimligtvis har ett tämligen bräckligt självförtroende. Arsenal som lag behöver troligtvis det rakt motsatta. Substansvärdet är dock högt när det gäller Torres, det är en anfallartyp som jag menar är just exakt den som Arsenal behöver.

ANNONS

:::

Av detta går att utläsa att jag betraktar Higuain och Rooney som de bättre värvningarna framför Suarez och Torres. Det är i sig inga dåliga värvningar, men jag anser att de faller på sina personliga egenskaper. Arsenal behöver inte den cirkus som skulle följa med Luis Suarez, och Arsenal har inte tid och råd att ödsla energi på att rehabilitera Torres självförtroende.

Higuain och Rooney placerar sig båda väldigt högt i såväl signalvärde som substansvärde. Dock placerar jag Rooney något högre i båda kategorierna. Det vore alltså i mina ögon en något bättre värvning. Jag tror dessutom att Rooneys fysiska approach och mentala brutalitet skulle komplettera Arsenal på ett sätt som Higuain troligtvis inte gör. Men resonemanget grundas naturligtvis mycket på en Rooney som är motiverad och i full form.

ANNONS

Wayne Rooney skulle även ställa helt nya krav på Arsenals lönepolitik. Jag tror förvisso Arsenal absolut är villiga att höja sitt lönetak, men jag tror inte de är villiga att höja det så mycket att de skulle kunna passa in Rooney i den ekvationen. Av det skälet betraktar jag det inte som en särskilt sannolik värvning.

Gonzalo Higuain vore emellertid en kanonvärvning. Den har även den fördelen jämtemot ett försök att värva Wayne Rooney att den faktiskt också är högst sannolik att ros i land. Klubben har under en tid nu befunnit sig i förhandlingar med spelaren och dennes agenter, och vad passar bättre i sådana förhandlingar än att råka få det känt att andra spelare också är aktuella?

Alla tricks är bra utom de dåliga.

:::

Transferkollen

Paulinho – Tottenham, £17m. En av Brasiliens profiler i just avslutade Confederations Cup. En mycket dynamisk mittfältare och en naturlig del i ett av Villas-Boas omkomponerat mittfält där Scott Parker och Tom Huddlestone troligtvis anses överflödiga. Berömlig (+++++)

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-07 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto