POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilken klubb är det som hugger på Christian Benteke?

Nyheten slog ned som en bomb igår kväll, Aston Villas Christian Benteke har lämnat in en transfer request och vägrar att följa med klubben på dess träningsläger i Tyskland i dagarna.

Det är ett hårt slag för Aston Villa. Christian Benteke var en av lagets bästa och mest viktiga spelare under den gångna säsongen. Sett till den andel mål han gjorde på de målchanser han fick, så var han effektivare än såväl Robin van Persie och Luis Suarez som Gareth Bale.

Christian Benteke har befunnit sig i Aston Villa i exakt en säsong. Redan efter ett år ställer han alltså ett sådant här ultimatum till den klubb som trots allt gav honom chansen i Premier League. Man kan tycka att det är något som är djupt tragiskt med detta.

Kanske kan man förstå honom om man väljer att se det helt och hållet rationellt, utifrån spelarens perspektiv. Christian Benteke har haft en strålande debutsäsong i Premier League, och han står just nu högt i kurs. Han kan omöjligtvis veta om den andra säsongen blir lika bra och om de erbjudanden som nu finns kommer att vara kvar om ett år.

Så på sätt och vis kan man kanske inte klandra Christian Benteke för att vilja ta chansen när den trots allt finns där. Att smida medans järnet är varmt. Men det känns naturligtvis fel. Just att lämna in en transfer request dessutom, det ställer inte Aston Villa i någon stark position.

Det känns cyniskt och det känns kallhamrat. Det går bara att hoppas att det i alla fall gjordes ett försök från Christian Bentekes sida att först kommunicera med Aston Villas klubbledning, och att beskedet därifrån villkorslöst var att vägra att diskutera en försäljning.

:::

Mycket kan så klart sägas om Christian Bentekes agerande. En sak får dock ses som tämligen säker, han lämnar inte in en transfer request och gör något så otroligt konfliktorienterat som vägrar att följa med på lagets träningsläger om han inte har ett rejält hugg från en annan klubb.

Det kan naturligtvis inte röra sig om vilka klubbar som helst. Det ryktas för tillfället mycket om Chelsea, men för bara någon månad sedan så ryktades det intensivt om en flytt till Arsenal för Benteke. Av de engelska toppklubbarna så är det förmodligen också dessa som är de huvudsakligen aktuella.

I mina ögon är det en märklig värvning för Chelsea, de har redan Romelu Lukaku i truppen, därtill naturligtvis också Fernando Torres och Demba Ba. I alla fall två av dessa spelare har liknande kvaliteter och egenskaper som just Christian Benteke.

Värvningen känns mer naturlig för Arsenal, som onekligen är på jakt efter en frontfigur i anfallet. Om vi ska tolka röksignalerna så verkar det också som om värvningen av Gonzalo Higuaín möjligen inte är riktigt lika hemma som många, inklusive jag själv, trodde. Det återstår dock att se.

En bra värvning må Christian Benteke för all del vara. Ändå måste man fråga sig hur Chelseas fans skulle känna för att gå från att hoppas på Radamel Falcao, via Edinson Cavani, till att landa på Benteke. Arsenalfans skulle tvingas till en liknande resa från Gonzalo Higuaín till Benteke.

I båda fallen måste det kännas som något utav ett nedköp. Åtminstone till en början.

:::

Det finns i och för sig andra jokrar i kortleken. Både Tottenham och Liverpool skulle vara utmärkta destinationer för den unge belgaren. Liverpool skulle inte må illa av att ha en mer kraftfull måltavla centralt i anfallet.  Ett utmärkt komplement till spelare som Daniel Sturridge och Iago Aspas.

Christian Benteke uppfyller å andra sidan de flesta rimliga krav som Tottenham kan ställa på sina anfallare. I och med att det igår också blev klart att David Villa, som ryktats vara ett av Tottenhams huvudsakliga mål, går till Atlético Madrid, så är det alls inte omöjligt att Tottenham valt att omedelbart approchera nästa alternativ på listan.

Bli alltså inte förvånade om det visar sig att timingen på dessa båda nyheter alls inte var någon tillfällighet.

:::

Transferkollen

Arouna Koné – Everton, £6m. Lätt klassiskt exempel på hur en ny managers gamla spelare följer med honom till den nya klubben. Martinez vet vad han får med Koné, och givet Evertons dokumenterade anfallsproblem så är det också en klok satsning. Koné var bra i Wigan förra säsongen. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå