Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fem femplussare för Man Utds centrala mittfält

Det pratades under flera veckor om den unge supertalangen Thiago Alcantara och hans möjliga flytt till Man Utd. Det var helt säkert långt gånget men när väl Bayern München bestämde sig för att ge sig in i jakten så var det loppet kört, alldeles för många faktorer talade i det avseendet till Bayerns fördel.

Nu rapporterar istället flertalet trovärdiga källor att Man Utd, som en följd av att ha misslyckats med Alcantara, har lagt ett bud om cirka £26m på den gamle bekantingen Cesc Fabregas. Om Thiago Alcantara hade varit en utmärkt värvning för Man Utd så är naturligtvis Cesc Fabregas det också, av precis samma skäl.

ANNONS

Problemet för Man Utd har varit detsamma under flera år. Sedan Paul Scholes började komma till åren så har Man Utd inte haft den där centrale mittfältaren som kan dominera spelet mellan de båda straffområdena, fördela bollen effektivt på djupet och samtidigt följa med aktivt i offensiven.

Michael Carrick är lysande i positionsspelet men saknar, av just det skälet, de offensiva löpningarna. En spelare som Shinji Kagawa å andra sidan är istället alldeles för offensivt inriktad för att kunna fylla den rollen. Experimentet med Wayne Rooney i den positionen har haft varierad framgång, Rooney själv har dessutom gjort klart att det inte är en roll han föredrar.

Det är svårt att sia om vad som skett bakom kulisserna, men att Man Utd och Alex Ferguson inte gav Paul Pogba mer kontinuerlig speltid framstår som ett misstag, i alla fall om vi ser enbart till spelarens prestationer och lagets taktiska behov. Han hade varit en perfekt spelare i just den rollen.

ANNONS

Paul Pogba är det ytterst osannolikt att Man Utd kommer visa något nytt intresse för; ”fool me once shame on you, fool me twice and shame on me”. Och Thiago Alcantara är det nu uteslutet att Man Utd ska värva. Men av de spelare som teoretiskt ändå är tillgängliga, vilka framstår då som de bästa som Man Utd skulle kunna göra?

Min toppfemlista, bestående av idel femplusvärvningar, ser ut på följande vis:

:::

(1) Luka Modric

För mig den ideala värvningen till Man Utd. Har vana vid att spela utifrån en djupt liggande position, även i Premier League från sin tid i Tottenham. Teknisk, strålande passningsspel, offensivt farlig och ett mycket bra skott. Tillika otippat bra i positions- och brytningsspelet. Att lösa honom från Real Madrid blir dock en allt annan än lätt uppgift. Real Madrids nye manager Carlo Ancelotti är också en beundrare av Modric.

ANNONS

(2) Cesc Fabregas

Självfallet en lysande värvning. Fabregas har huvudsakligen haft mer offensiva uppgifter i Barcelona, men han visade i Arsenal att han utan problem kan axla en mer central mittfältsroll. Mycket god erfarenhet av Premier League, tekniskt väldigt bra och en mästare i passningsspelet. Dessutom redan samkörd med Robin van Persie. Möjligen inte lika stark som Modric i skyttet, men å andra sidan högre spets i vissa andra avseenden.

(3) Kevin Strootman

En värvning det har pratats mycket om under senare år men inte minst den här sommaren. Han har vid flera tillfällen jämförts med Roy Keane, och frågan är om det är därför som Man Utd är intresserade av honom eller om det beror på att Man Utd är intresserade av honom. Han beskrivs dock som en ledargestalt på mittfältet, tuff i tacklings- och positionsspelet och med ett mäktigt driv framåt i planen. Han är fortfarande ung så han passar i det avseendet utmärkt in i Man Utds profil.

ANNONS

(4) Marouane Fellaini

Det är naturligtvis inte det minsta överraskande att det pratas om den här värvningen. Fellaini har förvisso excellerat i en mer offensiv mittfältsposition på senare tid, men det är som mer central mittfältare han normalt sett har spelat och som han kanske först och främst ser sig själv. Möjligen något ovårdad i sitt spel, men han är stabil i sitt positionsspel och överraskande konstruktiv i sitt passningsspel. Han skulle bidra med en härlig intensitet till Man Utds spel. En spelare som är lätt att ”hata” som motståndare, vilket naturligtvis inte är helt fel det heller.

(5) Jack Wilshere

Om man skulle söka efter en ung, dynamisk och mångsidig central mittfältare, dessutom med engelskt eller i alla fall brittiskt ursprung, så är det svårt att hitta särskilt mycket bättre än Wilshere. Naturligtvis vore det en kanonvärvning för Man Utd. Nu inbillar jag mig ju inte att det här skulle vara någon lätt värvning att genomföra för Man Utd. Tvärtom. Men de Arsenalfans som tvivelsutan vill tro att det aldrig kan hända kanske också bör fråga sig, givet styrelsens tidigare prioriteringar, om det verkligen vore helt otänkbart för styrelsen givet ett väldigt bra bud, och även påminna sig om att det har de trott förr.

ANNONS

:::

Det där är alltså min kortlista för en värvning som Man Utd bör försöka göra i sommar. Kortlistan här innehåller bara så kallade femplusvärvningar. Det behöver inte betyda att spelare som inte är med på den här listan inte skulle kunna vara femplus. Frågan är då bara vem det i så fall skulle vara.

:::

I söndags publicerades som ni troligtvis såg en gästblogg om Liverpool och deras kommande säsong. Tack till Julius Ramberg för bloggen med den härligt självironiska rubriken. Om andra av er vill skriva motsvarande gästbloggar för någon annan klubb så uppmanar jag er att skicka ett mail.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto