Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Arsenal behöver en ny Dennis Bergkamp

Historien upprepar sig aldrig. Människor däremot, upprepar sig hela tiden och detsamma kan man troligtvis säga om fotbollsklubbar. Och i ett väldigt viktigt hänseende kan man säga att Arsenal för tillfället upprepar sig, eller att de i alla fall är i konkret behov av att upprepa sig.

Arsenal värvade Dennis Bergkamp 1995. Det skulle visa sig vara en av de allra viktigaste värvningarna som Arsenal någonsin gjort. Arsenal betalade tre gånger sitt tidigare transferrekord för Bergkamp, och strax därefter värvade Arsenal även David Platt för dubbla det gamla rekordet.

Genom att två gånger på kort tid knäcka sitt gamla transferrekord så lyckades Arsenal förändra bilden av klubben, kanske även självbilden, från en rostig och inte särskilt ambitiös klubb till en av världens största klubbar. David Dein var arkitekten bakom vad som skulle visa sig vara en framgångsrik strategi.

ANNONS

Arsenal befinner sig nu, i mitten av 2010-talet, i en situation som i mångt och mycket påminner om motsvarande situation i mitten av 1990-talet. Nu som då så efterlyses samma strategi för att markera Arsenals ambition som storklubb, nämligen att värva en eller ett par storspelare för stora pengar.

Mycket av den interna kritiken mot Arsenals klubbledning under senare år har bestått i klubbens ovilja eller misslyckande att genomföra en sådan strategi.

:::

De signaler som Arsenal har skickat ut den här sommaren har varit att de nu är redo, finansiellt och operativt, att fullfölja en sådan strategi. Hittills har det dock begränsats till prat och inget konkret har ännu materialiserats utöver rykten och hintar om bud och förhandlingar.

Vad som gör situationen tvetydig är att Arsenals klubbledning självfallet är medvetna om kritiken. Det går alltså inte att vara helt säker på att allt prat om att värva allt från Gonzalo Higuain, Wayne Rooney, Luis Suarez, Juan Mata, Fernando Torres och så vidare är något annat än PR-insatser för att kontrollera opinionen.

ANNONS

Just det faktum att så många olika spelare, vissa dessutom uppenbart orealistiska av ett skäl eller ett annat, nämns av Arsenal och dess företrädare stärker intrycket av att det i huvudsak rör sig om mediaoperationer. Signaler om att Arsenal faktiskt kan buda på sådana spelare, snarare än genuina försök att faktiskt värva någon av dem.

Ivan Gazidis, Arsenals VD, har varit tydlig med den här sommaren har Arsenal ekonomin att konkurrera om dessa spelare. Problemet är bara att det har han sagt flera år i rad nu. Det säger sig självt att han omöjligtvis kan ha varit helt och hållet öppen och ärlig både då och nu.

:::

Det är viktigt för Arsenal att värva spelare av allra högsta kvalitet. Då tänker jag i huvudsak på en anfallare, men också en defensiv mittfältare av hög klass. Att de gör det är ingen omöjlighet, det har aldrig varit någon omöjlighet, men det förutsätter att det pratas mindre och ageras mer.

ANNONS

Arsenal befinner sig i ett vägskäl. Om laget ska kunna konkurrera om ligatiteln över en hel säsong så måste det börja rustas. Arsenal måste alltså använda sig av den här sommaren på ett klokt sätt och dra fördel av den styrkepositiion som klubben fortfarande har genom sitt spel i Champions League.

Om de inte gör det, så har vi ännu en säsong framför oss där Arsenal kommer att få slita för att behålla sin Champions League-status. Det som står stilla blir oundvikligen omsprunget, det är en av den moderna fotbollens allra mest tydliga naturlagar.

Arsenal måste upprepa David Deins strategi från 1995. Det var en offensiv strategi som gick ut på att friskt vågat är hälften vunnet. Den lade grunden för Arsene Wengers era och den storhetstid som Arsenal fick uppleva mellan 1998 och 2004, som kulminerade i The Invincibles, vars tioårsjubileum som utav en händelse infaller den här säsongen.

ANNONS

Arsenal har snarare varit försiktiga alldeles för länge. Så försiktiga att de förvisso blivit något av modellen för den ”förnuftigt skötta fotbollsklubben”, även om det heller inte finns något förnuftigt med överdriven försiktighet. Den stora frågan är emellertid om Arsenal har varit försiktiga så länge, att de förlorat sitt mod.

Arsenal behöver en ny Dennis Bergkamp.

:::

Transferkollen

Jernade Meade – Swansea, fri. Swansea värvar en lovande spelare på vänsterkanten från Arsenals ungdomslag. Meade kan spela både vänsterback och vänsterytter och bör ha större möjligheter att utvecklas i Swansea än i Arsenal. Godkänd (++)

:::

Framåt kvällen börjar i form av dagligen återkommande extrabloggar som går igenom klubb för klubb inför den kommande säsongen. Allt i slumpvis ordning, och en genomgång som alltså beräknas nå sin slutpunkt precis innan säsongen drar igång med Community Shield.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto