Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Att plocka russinen ur kakan

Alla har vi våra egna spelare närmast och kärast. Få kan som supportrar se det stora i det egna lagets spelare. Varför stjärnspelaren är bäst i världen egentligen om vi ser det på det ena eller andra viset. Varför den anonyma vattenbäraren egentligen är fullständigt oumbärlig för det egna lagets lidanden och strävanden.

Lika accepterande är vi kanske inte för andra lags spelare. Där tenderar vi kanske vara betydligt mer realistiska i vår allmänna bedömning, på gränsen till negativa. Ett inte alltför ovanligt mönster brukar vara att vad man tycker om klubben färgar vad man tycker om spelaren. Mer komplicerat än så är det sällan i supporterskapets underbara värld.

ANNONS

Ändå finns det ju vissa spelare också i motståndarlagen vars storhet till sist ändå blir omöjlig att förneka. Det kan ju till och med gå så långt att man kommer fram till att just den spelaren skulle man helst av allt vilja ha sett i sitt eget lag. Det är den idén den här bloggen utgår från, vilken spelare från en klubb skulle jag själv helst plocka över till mitt lag.

Jag väljer två spelare från varje klubb. En som är i klubben nu, samt en som spelat i klubben under Premier League-eran.

:::

Arsenal – Santi Cazorla / Dennis Bergkamp

Att välja en spelare ur dagens Arsenal är inte helt lätt. Cazorla är den som för mig sticker ut mest i termer av spetskvalitet, och kanske den ende som utan några större problem skulle ta en plats i alla andra lag. Dennis Bergkamp är ett betydligt lättare val. Arsenals absolut främste spelare under Premier League-eran, hjärnan och spelgeniet bakom Arsenals alla framgångar under Arsene Wengers tid som manager.

ANNONS

Chelsea – Juan Mata / Gianfranco Zola

Juan Matas betydelse för Chelsea går inte att kvantifiera. Det märks hur mycket bättre laget blir så fort han kommer in på planen, det blir en helt annan intensitet och en helt annan idé bakom lagets spel. En stark kandidat till ligans för tillfället bästa spelare. I en tid innan Roman Abramovich hade Gianfranco Zola en liknande betydelse för Chelsea. Ett kreativt spelgeni, egentligen var han ju nästan för bra för att spela i Premier League när han gjorde det.

Everton – Leighton Baines / Duncan Ferguson

Det finns ett par spelare i dagens Everton som skulle kunna väljas. Men det är svårt att bortse från Baines som förmodligen är ligans just nu allra bästa vänsterback, och på så vis mer unik som spelare än vad exempelvis Marouane Fellaini är. Under Premier League-eran är det kanske Ferguson som mest av alla förkroppsligat Evertons kompromisslösa inställning på fotbollsplanen. En spelare som gjord för motståndarna att hata.

ANNONS

Liverpool – Steven Gerrard / Robbie Fowler

På sätt och vis är det kanske missvisande att välja Gerrard nu, hans bästa dagar ligger trots allt bakåt i tiden. Och visst skulle Gerrard vara ett bra val både nu och då. Fortfarande är han dock det tickande hjärtat på Liverpools mittfält och är en spelare som kan styra matcher på egen hand. Från Liverpool genom åren väljer jag istället Fowler, som jag nog måste se som den kanske bäste renodlade anfallare som spelat i Premier League.

Man City – Yaya Touré / Joey Barton

Det finns många riktigt bra spelare i dagens Man City som man skulle kunna välja mellan. Jag fastnar ändå för Touré, vars dynamiska mittfältsspel mer än något annat har varit avgörande för de titlar som Man City har vunnit sedan de blivit etablerade som en engelsk toppklubb. Man City från förr hade inte riktigt den kvaliteten på spelarna, och även om Shaun Goater var något av en favorit så landar jag ändå på Barton, vars underskattade skicklighet alltför ofta hamnat i skuggan av hans personlighet.

ANNONS

Man Utd – Robin van Persie / Eric Cantona

Det som kännetecknat Man Utd under många år har varit lagmaskineriet, bestående av väldigt kompetenta spelare där ingen särskild spelare ändå sticker ut. Det gör det svårare att välja. Det får ändå bli van Persie, vars individuella kvalitet förmodligen gör honom till ligans bäste anfallare. Bakåt i tiden blir det Cantona, som var den inspirerande gnistan till ett helt imperium och den ikoniska förebilden för en hel generation unga spelare.

Newcastle – Hatem Ben Arfa / Alan Shearer

Att välja någon från dagens Newcastle är inte lätt, det finns många spelare som befinner sig på ungefär samma nivå. Mitt val blir ändå Ben Arfa, vars kreativa spel har potential att ge Newcastle en ny dimension. Tyvärr har hans speltid varit begränsad på grund av skador. Det är betydligt lättare om vi tittar bakåt, där Alan Shearer är en klubbikon och som gjorde mål i massor för Newcastle, och som gjorde mål på alla tänkbara sätt och vis.

ANNONS

Tottenham – Gareth Bale / Teddy Sheringham

Att välja ut en spelare ur dagens Tottenham är lätt. Gareth Bale är lagets stora nyckelspelare och otroligt betydelsefull för sitt lag. Det finns rimligtvis heller ingen klubb i världen som Bale inte skulle förbättra med sitt snabba och dominerande spelsätt. Bakåt i tiden finns det några kandidater att välja mellan, exempelvis David Ginola, Ledley King och Jürgen Klinsmann. Sheringham blir dock mitt val, en pålitlig målskytt för Tottenham under många år, mångsidig och förvånansvärt spelintelligent.

:::

Självklart finns det också spelare från andra klubbar. Matthew Le Tissier från Southampton är en självklar kandidat. Vem kan samtidigt glömma spelare som Paolo Di Canio i West Ham, Mark Viduka med flera i Leeds, Paul McGrath i Aston Villa och så vidare.

ANNONS

På samma vis går det så klart alltid att diskutera vilken spelare man egentligen ska välja från en given klubb. Men det är ju å andra sidan som det är minst lika meningsfullt att ni diskuterar som att jag gör det på egen hand.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-22 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto