Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Swansea City 2013-14

Arena: Liberty Stadium (20,750)
Ligaposition: 9:a
AKA: The Swans, The Jacks

Manager: Michael Laudrup. Laudrup har haft stora framgångar med Swansea så här långt. Taktiskt är han mer offensivt orienterad än vad Brendan Rodgers var innan honom, ändå är det inte taktiken som varit Laudrups nyckel till framgång. Snarare har han på ett ytterst klokt sätt utnyttjat sin kunskap om och sina kontakter inom spansk fotboll och på så vis förstärkt Swansea och gett laget en i Premier League tämligen unik prägel. Belbin Team Role: Resource Investigator.

:::

Spelare in: Wilfried Bony. Jonjo Shelvey, Jordi Amat, Alejandro Pozuelo, Gregor Zabret, José Cañas, Alex Gogic, Jonathan de Guzman och Jernade Meade

ANNONS

Swansea har varit duktigt effektiva på transfermarknaden redan, efter att Laudrup rett ut sina tidiga meningsskiljaktigheter med klubbledningen om hur mycket pengar som skulle spenderas. Det förnyade lånet av De Guzman gör att en nyttig spelare stannar i klubben, och Bony och Shelvey förstärker laget rejält på anfallet och mittfältet.

Spelare ut: David Cornell, Mark Gower, Kyle Bartley, Gwion Edwards och Alan Tate

Swansea har hittills inte tappat någon spelare av större vikt under sommaren. Ett bra facit med tanke på den framgång laget trots allt har haft under den senaste säsongen och säsongen innan det. Det ser heller inte särskilt sannolikt ut att Swansea kommer att tappa någon av sina spelare, vilket gör att Swansea kan förbereda sig för den kommande säsongen utifrån en position av styrka.

ANNONS

:::

Stjärnspelare: Michu

Förra säsongens stora överraskning, låg länge i toppen av skytteligan och ansågs av många som säsongens allra bästa värvning. Avmattades något i ligaspelet, tillsammans med laget som helhet, men det råder ingen tvekan om att han stod för spetskvaliteten i Swanseas anfallsspel. Kompletteras den här säsongen av Wilfried Bony.

Nyckelspelare: Ashley Williams

Axlade manteln i Swanseas mittförsvar efter att Steven Caulker återvänt till Tottenham från sitt lån i Swansea. Williams insatser i Swanseas mittförsvar var beundransvärda och uppoffrande, och tillsammans med Chico ger han laget en stabil grund att stå på. Som lagkapten är han också en av Swanseas ledare på och utanför planen.

Lagspelare: Angel Rangel

En i mina ögon underskattad spelare som ofta utnyttjar sin position på högerbacken till att följa med och fylla på i Swanseas offensiva spel. Tekniskt begåvad och spelintelligent, gör sällan dessutom några grövre misstag i sitt defensiva spel.

ANNONS

Framtidsspelare: Ben Davies

Många var oroliga i början av förra säsongen när den ordinarie vänsterbacken Neil Taylor gick sönder. Men unge Davies tog över och gjorde under säsongen ett väldigt bra jobb på den platsen, så till den grad att det nu är osäkert om Taylor får platsen tillbaka. Om Davies ges de rätta möjligheterna till utveckling i Swansea så kan han växa ut till en av ligans bästa vänsterbackar.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Behåll Ashley Williams!

Swanseas viktigaste uppgift under sommaren är inte nödvändigtvis att köpa någon ny specifik spelartyp, utan att behålla en spelare de redan har. Williams är instrumentell för Swanseas försvarsspel, och om Swansea tappar honom så kommer det tvinga dem att tänka om helt och hållet defensivt. Klubbar som Arsenal och Liverpool har tidigare visat intresse för Williams, som själv heller inte varit helt avfärdande.

ANNONS

Största utmaningen under säsongen: Balansera Premier League och Europa League!

Två säsonger i rad har Swansea presterat över förväntan i Premier League och nu anses de nog vara etablerade där, med möjlighet att sikta uppåt. Newcastle märkte dock av förra säsongen hur svårt det kan vara att kombinera Premier League med Europa League, och hur detta ställer helt nya krav på både spelare och ledare i klubben, mentalt såväl som fysiskt. Swansea kommer ha en tuff uppgift framför sig, men står samtidigt rustade sett till spelarmaterialet.

:::

Premier League. Swansea har kommit hyfsat nära att slå i vad man kalla för Premier Leagues glastak, det vill säga den nivå över vilken det är svårt att ta sig på grund av de större klubbarnas resursöverlägsenhet. Köpet av Wilfried Bony tror jag dock möjliggör för Swansea att på allvar konkurrera om en Europa League-plats.

ANNONS

Europa League. Swansea spelar naturligtvis redan den här säsongen i Europa League, tack vare sin vinst i Ligacupen. Där möter laget med all sannolikhet Malmö FF i den näst sista kvalrundan innan gruppspelet. Läge för Swansea att under säsongen visa att deras fotboll håller också för europeisk cupfotboll. De har vinstchans.

FA-cupen. FA-cupen har blivit alltmer till en turnering som alla klubbar i någon mening kan vinna, och Wigans seger förra säsongen demonstrerar detta med all önskvärd tydlighet. Swansea, som själva vann Ligacupen, bör uppfatta sina möjligheter att återvända till Wembley som tämligen goda.

Ligacupen. I Ligacupen är Swansea regerande mästare, efter ett par imponerande skalper på vägen till Wembley där man gjorde processen mycket kort med Bradford. I och med att Swansea spelar i Europa League så går de in först i Ligacupens tredje omgång, vilket ökar deras chanser att gå långt.

ANNONS

:::

Målsättning 2013-14: Övre halvan och europeisk cup run

I och med att det är första säsongen där Swansea tvingas spela både engelsk och europeisk fotboll, så är det en rimlig målsättning för Swansea att först och främst försöka behålla sin position på tabellens övre halva, med en förhoppning om någon av Europa League-platserna. Säsongens andra stora målsättning bör vara att göra mesta möjliga av det europeiska cupspelet, och allra minst ta sig vidare till slutspelet i Europa League. Väl där så blir det rimligt att försöka ta en match i taget.

:::

Swansea City som TV-serie: Weeds

Att se Swansea spela fotboll ger många samma känsla av temporär tillfredsställelse som måttlig konsumtion av Nancy Botwins produkter mycket väl kan ge. Precis som Nancy regelbundet hamnar i situationer där det ser ut som om hon tagit sig vatten över huvudet så undrar man ibland hur det är möjligt för Swansea att klara sig så bra i Premier League som de gör. Möjligen för att Swansea och Michael Laudrup har lyckats med att handla framgångsrikt med en annan produkt, spanska fotbollsspelare.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-24 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto