Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Newcastle United 2013-14

Arena: St James’ Park (52,404)
Ligaposition: 16:e
AKA: The Magpies, The Toon

Manager: Alan Pardew. Pardews framtid i Newcastle är höljd i osäkerhet men för tillfället ser det i alla fall ut som om han blir kvar i klubben, i alla fall under inledningen av säsongen. Pardew har haft varierad framgång med Newcastle men har definitivt gjort laget mer taktiskt sammanhängande, och Pardew är skicklig på att granska varje aspekt in i minsta detalj. Frågan handlar mer om han dels klarar av att låta sina spelare arbeta mer självständigt på planen, dels om han accepterar att klubbledningen kringgärdar hans auktoritet som manager. Belbin Team Role: Finisher.

ANNONS

:::

Spelare in: Olivier Kemen

Newcastle tog in ett antal spelare under januarifönstret vilket kanske gör dem mer nöjda den här sommaren. Annars är tillsättningen av Joe Kinnear som director of football något som kan ha sinkat ned klubbens agerande på transfermarknaden. Alan Pardew säger sig vara intresserad av att hitta i alla fall en anfallare till.

Spelare ut: James Perch, Danny Simpson, Steve Harper, Shane Ferguson, JJ Hooper och Yven Moyo

Inga stora nyheter heller vad gäller spelare som lämnat klubben. I huvudsak handlar det om naturliga avsked i och med att Newcastle har värvat nya spelare till de aktuella positionerna. Ryktena har gått om att Yohan Cabaye och Papiss Demba Cissé ska kunna vara på väg bort från Newcastle, men ännu har inget materialiserats.

:::

Stjärnspelare: Hatem Ben-Arfa

Här glider jag lite på begreppen. Men jag menar att i Ben-Arfa så sitter Newcastle på en spelare med en alldeles särskild kvalitet, en spelare som kan göra det unika och det oförutsett kreativa. Ben-Arfa har ännu inte riktigt presterat detta i Newcastle, till stor del på grund av skada, men det är en väldig potential som finns där att förverkliga.

ANNONS

Nyckelspelare: Yohan Cabaye

Mest konsekvent betydelsefull för Newcastles spel är trots allt Cabaye, som knyter ihop de olika lagdelarna på ett förtjänstfullt sätt och är en av ligans mer skickliga spelfördelare. Cabaye är det nav genom vilket Newcastles spel måste gå för att laget ska fungera som det är tänkt.

Lagspelare: Steven Taylor

Den legion av talang som Newcastle importerat från framför allt den franska fotbollen har gjort att det mesta som pratas om när det gäller Newcastle är deras utländska spelare. Många förbiser dock värdet i en spelare som Taylor, som varit och är en oerhört stabil närvaro i Newcastles mittförsvar, och som Newcastle till skillnad från merparten av de importerade spelarna, kan bygga ett lag runt på lång sikt.

Framtidsspelare: Adam Campbell

Alan Pardew säger sig söka anfallare på transfermarknaden och han är förvisso ingen stor manager när det kommer till att ge unga spelare chansen. Men i sina led har Newcastle en 18-årig anfallare i Adam Campbell som visat goda tecken på att kunna utvecklas till något riktigt bra. Jag jämför honom inte med Alan Shearer, därför att det är jag övertygad om att många andra kommer att göra ändå.

ANNONS

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Förstärk anfallet!

Pardew har riktat in sig på att förstärka anfallet och det är en klok analys av Newcastles behov, Papiss Demba Cissé är för tillfället för ensam. De namn som har nämnts är Darren Bent och Loic Remy, två anfallare som båda söker ny klubbadress. Min lösning hade varit att värva in en anfallare, och komplettera denne med att försiktigt börja ge Adam Campbell matcher med a-laget.

Största utmaningen under säsongen: Att hantera intern konflikt!

Försäsongen har varit närmast farsartad i Newcastle där anställningen av Joe Kinnear som director of football har fått Derek Llambias, en av klubbens viktigare tjänstemän, att sluta samt riktat stora frågetecken mot Alan Pardews fortsatta managerskap. Många spekulerar i att Mike Ashley försöker provocera Pardew till att sluta självmant. Konflikt i klubben är givet i klubben, framgång på planen förutsätter att dessa konflikter stannar i styrelserummet.

ANNONS

:::

Premier League. De två senaste åren har varit något utav en berg- och dalbana för Newcastle i ligan. Först succé och därefter fiasko. Newcastle spelade i Europa League förra säsongen och det måste vara en rimlig målsättning för klubben att konkurrera om europeiskt cupspel den här säsongen.

FA-cupen. Newcastle är en av de här stora giganterna till klubbar som vunnit så förtvivlat få titlar inte bara i modern tid utan under hela sin existens. Det är samtidigt en klubb som rimligtvis borde kunna konkurrera om åtminstone cuptitlar med samma förutsättningar som alla andra klubbar. Räkna inte bort Newcastle i FA-cupen.

Ligacupen. Väldigt mycket beror på säsongsinledningen i helhet. Om Newcastle får en bra början på säsongen i ligan så tror jag att detta kommer att spilla över också på Ligacupen. En svag säsongsinledning skapar däremot oro. Newcastle har en bred spelartrupp, de klarar av belastningen.

ANNONS

:::

Målsättning 2013-14: Övre halvan och en cup run

Kontrasten mellan Newcastles två senaste säsonger är slående. Men om kontrasten slår åt ena hållet först, så kan den mycket väl slå lika hårt åt andra hållet därefter. Newcastle har ett stabilt och högkvalitativt spelarmaterial, och den här säsongen är de heller inte belastade med spel i Europa League, som slet hårt på dem förra säsongen. Mycket av Newcastles säsong beror på hur klubbens interna stridigheter reds ut eller hanteras. Konkurrensen är mördande på Premier Leagues övre halva, men Newcastle har definitivt kapacitet att befinna sig där, och även spelarmaterialet att samtidigt bege sig iväg på en framgångsrik cupsaga.

:::

Newcastle United som TV-serie: OZ

OZ är en tidig HBO-serie om livet inne i amerikanskt högsäkerhetsfängelse, och använder sina fångars personliga öden för att belysa vissa sociala och mänskliga teman. Oz, som fängelset heter, eller Emerald City, som den delen av fängelset kallas, är en smältdegel av människor med vitt skilda bakgrunder, precis som Newcastle har blivit. Och de interna stridigheter som ofta hotar att slita Oz itu hittar vi också i Newcastle, på samma sätt en stilstudie av den mänskliga samvarons svårigheter.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-27 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto