Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chelsea 2013-14

Arena: Stamford Bridge (41,837)
Ligaposition: 3:a
AKA: The Blues, The Pensioners

Manager: José Mourinho. Den specielle, eller den glade som han numer beskriver sig, är tillbaka. Och med Mourinho tillbaka som manager så hoppas alla inblandade att pusselbitarna nu återigen ska falla på plats för Chelsea. Mourinho är naturligtvis en utmärkt manager, en ledare som är enormt skicklig på att motivera sina spelare, visa förtroende för dem också i tuffa lägen, och som inte är rädd för att fatta också de något oortodoxa och oväntade besluten. Med Mourinho som manager kretsar väldigt mycket runt just Mourinho, på gott och på ont. Belbin Team Role: Coordinator.

:::

Spelare in: André Schürrle, Marco van Ginkel, Cristian Cuevas och Mark Schwarzer

Ungt och gammalt i en intressant blandning. Schürrle och van Ginkel är två spelare som kan få tid att utvecklas under Mourinho, som inte kommer vara rädd för att ge dem speltid om han bedömer dem redo för uppgiften. Chelsea rensade ut på målvaktssidan under sommaren, och Schwarzer är den idealiske andremålvakten.

Spelare ut: Jeffrey Bruma, Marko Marin, Oriol Romeu, Florent Malouda, Paulo Ferreira, Yossi Benayoun, Hilario, Ross Turnbull och en shitload av unga spelare på lån.

Mycket gammalt dödkött har rensats ut från Chelsea och fått ge plats åt ungt och ambitiöst. Såväl Romeu som Marin är utlånade, tillsammans med en legion av spelare från ungdomslaget, men i övrigt är det naturliga utrensningar som följer med att Mourinho försöker dra en linje mellan det gamla och den nya tid som ska komma under honom.

:::

Stjärnspelare: Eden Hazard

Något av golden boy i Chelsea för tillfället. Förra sommarens stora prestigevärvning som många spår en lysande framtid i klubben. Hans spel förra säsongen både bekräftade dessa förhoppningar samtidigt som det inte alltid motsvarade förväntningarna. Kommer bara att bli bättre.

Nyckelspelare: Juan Mata

Ingen spelare är viktigare i Chelsea i nuläget än Mata, som besitter en spelintelligens som lyfter Chelseas spel flera dimensioner. Det mesta och det bästa av Chelseas spel de två senaste säsongerna har kommit från Mata, och en nyckel till framgång för Mourinho blir att bestämma hur han använder honom.

Lagspelare: Frank Lampard

Det vore väl förvisso fel och missvisande att säga att Lampard skulle vara någon särskilt anonym spelare, men i skuggan av häftiga värvningar och nya spelare, som blixtrat till då och då, så har Lampard lunkat på med lika pålitliga prestationer som alltid.

Framtidsspelare: Romelu Lukaku

Chelsea har för tillfället många spelare som skulle kunna göra anspråk på epitetet framtidsspelare. Jag fokuserar ändå på Lukaku som har den råa potentialen att bli för Chelsea vad Drogba var för dem, och som en gång för alla kan ordna den anfallaranarki som rått i klubben under flera år.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Undvik lyxfällan!

Efter förra säsongen såg jag tre uppgifter för Chelsea. Integrera unga spelare, rensa och bredda i spelartruppen, samt lös anfallsfrågan. Med visst frågetecken för anfallet så kan man säga att Chelsea tagit tag i samtliga dessa frågor. Risken under sommarens sista månad är att Chelsea faller i lyxfällan, värvar spelare de inte nödvändigtvis behöver utan att först få bort spelare de inte anser sig behöva, och därigenom skapar en källa till oro och missnöje inom laget.

Största utmaningen under säsongen: Integrera de unga spelarna!

Under sommaren har Mourinho gett många indikationer på att lufta flera av klubbens väldigt lovande unga spelare. Vi får se om dessa indikationer blir kvar när säsongen beger sig in i skarpt läge. Det har varit ett återkommande problem under Chelseas moderna historia att de har talangfulla unga spelare, men att dessa aldrig integrerats med a-laget.

:::

Premier League. Chelsea kan knappast vara nöjda med de två senaste säsongernas ligaprestationer. Sjätteplatsen för några år sedan var naturligtvis förskräcklig, men även förra säsongen var det en missräkning att bara sluta trea, ute ur titelstriden tidigt under säsongen. Ambitionen med Mourinho kan bara vara att vinna.

Champions League. Oväntad succé följd av minst lika oväntat fiasko. Det är självklart inte acceptabelt för Chelsea att åka ur Champions League redan i gruppspelet, och med Mourinho som manager förväntas det av Chelsea, både från dem själva och från omvärlden, att de är mer stabila än så. Slutspel är ett minimikrav.

FA-cupen. Chelsea har ett stolt renommé i FA-cupen under senare år, och har vunnit cupen fyra av de sju senaste säsongerna. Det är otroligt imponerande och en produkt av att Chelsea utvecklats till ett mycket starkt cuplag, svåra att besegra. Räkna med detsamma den här säsongen.

Ligacupen. Mourinho har ofta talat varmt om Ligacupen, inte minst lyfter han fram att det var den första titeln han vann med Chelsea under sin första tid i klubben. Förhoppningsvis ser han lika varmt på Ligacupen nu, men också som ett sätt att lyfta fram klubbens yngre spelare.

:::

Målsättning 2013-14: Vinna på alla fronter!

Frågar man Mourinho vad hans målsättning med säsongen är så skulle han självklart svara att vinna allt. Det är måhända inte helt realistiskt, men det är ändå en ambition som är förståelig. Huvudambitionen måste trots allt vara ligasspelet där Chelsea strävar efter att återupprätta sin tidigare dominans, och det är svårt att inte se Chelsea som i alla fall så här på förhand som den stora favoriten. Chelseas stolthet fick sig en rejäl knäck förra säsongen när laget åkte ur Champions League, även om vinsten i Europa League reparerade en del, och laget lär vara missnöjt med allt annat än minst kvartsfinal den här gången. De båda inhemska cuperna tror jag att Chelsea tar som de kommer, det finns inget lag som kommer vilja lottas mot Chelsea i alla fall.

:::

Chelsea som TV-serie: Arrested Development

Det är något med Chelsea som får mig att tänka på serien. Kanske är det att Chelsea känns som att de så att säga stannade upp i sin utveckling när Roman Abramovich fick för sig att sparka José Mourinho, ett stort projekt som förvisso fick utdelning men aldrig riktigt sin maximala utdelning. Mourinho har nu återvänt till Chelsea, likt Michael Bluth tvingades återvända till sin familj och familjefirma efter att fadern i familjen svindlat sig in i fängelse. Eller så är det bara det att familjens pajas ibland får för sig att att vandra omkring i huset helt målad i blått.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-28 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons