Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Europa på riktigt för Swansea när Malmö FF kommer på besök

När Swansea om en kort stund sparkar igång det första mötet mot Malmö FF hemma på Liberty Stadium, så befinner sig Swansea i europeiskt cupspel igen, för första gången på mer än 20 år. Det var 1991 som Swansea senast spelade i Cupvinnarcupen, där de fick storstryk utav ett Monaco under en viss Arsene Wengers ledning.

Swansea spelade då i den engelska tredjedivisionen. Att de spelade i Europa hade att göra med att de hade vunnit den walesiska cupen, och alltså tog bakvägen in i det europeiska cupspelet genom att representera Wales. En genväg som UEFA därefter täppte till, och såg till att klubbar i det engelska ligasystemet bara kunde representera England i det europeiska cupspelet.

En rimlig åtgärd kan man tycka. Men nu har Swansea absolut ingen anledning att be om ursäkt för sitt deltagande i Europa League. De tog sig dit genom att vinna klubbens första större titel på mer än 100 år. På vägen till Wembley besegrade de både Liverpool och Arsenal, och väl i Ligacupfinalen så förintade de Bradford med 5-0.

:::

Det är naturligtvis stort att ett brittiskt och ett svenskt lag möts såhär i europeiskt cupspel, särskilt med den genuina koppling som så länge funnits mellan svenska fans och de engelska ligorna. Både Swansea och Malmö FF är dessutom lite speciella i meningen att båda klubbarna är hyfsat ”kontinentala” sett till sina respektive ligor.

Malmö FF själva har ju så klart en stolt europeisk cuphistoria. Som enda svenska klubb har de nått ända fram till finalen i Europacupen, det som numer är Champions League. Där blev det dock torsk. Även då ställdes de för övrigt mot engelskt motstånd i form av Nottingham Forest, som under Brian Cloughs ledning vann med 1-0. Året var 1979.

Malmö FF spelade så klart kiltarna av skotska Hibernian i förra kvalomgången, där de vann med sammanlagt 9-0. Det är ju normalt sett sådana siffror som svenska hockeylag vinner mot Kanada med, och alldeles oavsett kvaliteten på motståndet så är det siffror som imponerar.

Swansea är dock ett motstånd av en helt annan kaliber. Swansea har en av de mer sammanhängande spelidéerna i Premier League, och har kapaciteten att fullständigt bolla ut MFF ur matchen. Räkna också med ett hungrigt Swansea, inte något engelskt lag som tar Europa League med en klackspark, vilket tyvärr alldeles för ofta varit fallet.

:::

Det är en diskussion som från och till dyker upp. Hur skulle Allsvenska klubbar klara sig i England. Malmö FF är ett av de bättre lagen i Allsvenskan, så det här är ju på så vis en intressant värdemätare. Mitt svar brukar vara att jag bedömer svenska klubbar kunna placera sig någonstans i de två lägre divisionerna, League One och League Two.

Om detta kan jag naturligtvis ha helt fruktansvärt fel. I vilket fall så betyder ju inte det att Malmö FF är helt utan chans mot Swansea. Två stora faktorer talar till Malmös fördel. Dels att de befinner sig mitt i sin säsong samtidigt som Swansea ännu inte har inlett sin. Dels att de får avsluta på hemmaplan, inför en fanatisk hemmapublik.

Men jag ser ändå Swansea som stora favoriter. Det kommer naturligtvis inte bli några 9-0, inte i närheten. Men rimligtvis borde de kunna navigera sig genom det här dubbelmötet med två eller tre måls marginal. Och därigenom kunna ta sig ett steg närmare gruppspelet.

Det är den 1 augusti och Swansea går alltså in i Europa League, en turnering i vilken de mycket väl kan stå som vinnare efter finalen den 14 maj i Turin på Juventus Stadium.

:::

Transferkollen

Steven Caulker – Cardiff City, £9m. Transferfönstrets andra halvlek har precis börjat och Cardiff öppnar otroligt starkt. De var i behov av att förstärka sin backlinje och värvningen av Caulker är för en klubb med Cardiff-mått mätt en riktig kupp. Imponerande. Berömlig (+++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-01 kl 20:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons