Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: League Two 2013-14

Jag funderade lite på passande referenser för min återkomst här och första tanken var Michael J Fox comeback i Spin City men mer passande är förstås Joanie & Chachi comeback i Happy Days efter deras misslyckade spinoff som varade i två säsonger. Skillnaden är förstås att de blev nerlagda och jag la ner mig själv samt att gärna undviker jämförelser med Scott Baio.

Tanken är iallafall att jag ska skriva här om Football League igen ibland men inte veckovis som tidigare utan på mer oregelbunden basis även om det lär bli mer regelbundet än vad ”oregelbunden basis” låter som, snarare månadsvis eller när något särskilt jag vill skriva om skriver sig själv eller om Hyllman skulle behöva en extradag för att spetsa till något särskilt provocerande mot ditt lag som han hatar så innerligt.

/Peter Linhem

::::

Men nog om det, League 2 är ämnet vilket vi står inför.

Inte olikt tidigare säsonger finns det ingen tydlig favorit, vilket dock flera säsonger lett till att något  lag tidigt tagit förstaplatsen och sprungit iväg med den likt Gillingham ifjol. Skillnaden denna säsongen enligt mig är att toppen känns ännu svagare och bredare. Vilket låter som ytterligare propaganda för hur jämnt Football League-divisionerna är men det återstår att se om det faktiskt uppfylls.

Men som det ser ut nu har jag svårt att peka ut några klara uppflyttningskandidater. Likt tidigare år finns det ett uppstickargäng med pengar (Newport) men de är svagare än Fleetwood var ifjol som var svagare än Crawley var före dem.

Enligt spelbolagen är Pompey vilket först ser ut som att man bara övervärderat ett högprofilerat nedflyttat lag men sedan Pompey fått ordning på skutan efter förra säsongen ser man ut som ett kompetent lag. Vilket är en klar uppgradering jämfört tidigare år men är det tillräckligt? Och de andra nerflyttade lagen Bury och Hartlepool har varit ännu lugnare och inte gett några indikationer på att man kan utmana.

Förra säsongens playoff förlorare ser inte heller imponerande ut med Cheltenham som tappar sin bästa spelare Marlon Pack, Northampton har förlorat Akinfenwa och antagligen återvänder Lee Nicholls till Wigan och Burton har tappat både Calvin Zola och Jacques Maghoma, även om Burton ersatt Zola med Rene Howe som nästan är mer etablerad och Rory Delap så har man ingen lik Maghoma.

Sen finns det också andra lag som ser svaga ut men som väger upp det med bra managers som Exeter, Rochdale och Bristol Rovers. Och Oxford tillsammans med Wycombe och Chesterfield visade på god vårform. Chesterfield står dock ut ur den trion då man var närmast och gjort en hel del förstärkningar.

Passande när det inte finns några tydliga topplag är det att tre lag blir uppflyttade och till och med sjundeplatsen kan leda till uppflyttning via playoff. Det är många som skulle kunna ta en plats tidigt och hålla den och så många konkurrerar att det inte vore otänkbart att någon väldigt dark horse skulle ta en placering á Steven Bradbury.

:::

NOTERBARA LAG PÅ ÖVRE HALVAN

Portsmouth
(Kan ta en uppflyttningsplats om de får med sig fansens momentum)

De flesta spelarna är hyfsade och inte mer men spelare som Simon Ferry ifrån Swindon, David Connolly, Romain Padovani(Monacos reserver) och Ricky Holmes ifrån Barnet gör dem till ett av många lag som har goda chans att ta en playoffplats om de bara lyckas organisera ett lag omkring dem. Hjälpsamt är även att man nu blivit supporterägda och har ett starkt publikstöd.

Att man nu verkligen nått botten har fått dem att inse värdet av att vårda de egna talanger man har och tidigare försummat. Tidigare har man slösat bort guldkorn som Marlon Pack och Matt Ritchie men de senaste två säsongerna har Adam Webster, Ashley Harris, Dan Butler och kanske framför allt Jed Wallace gjort betydande avtryck i A-laget och lär trots nyförvärven fortfarande ha en plats.

Fleetwood Town
(Titelkandidat om Graham Alexander är en bra manager)

Fleetwood är en titelkandidat sett till resurser men man misslyckades klart ifjol och hittills har inte Graham Alexander imponerat som manager även om man gjort några strålande spelarförstärkningar i sommar i form av Ryan Cresswell(mittback i förra säsongens lag), Mark Roberts(mittback, Stevenage), Jeff Hughes(strålande ytter i Notts) och Steven Schumacher som varit en typisk innermittfältskapten i Bury.

Jag vill inte vara tveksam till ett lag bestående av Jon Parkin, Steven Schumacher, Steven Gillespie och kvalitetsafrot Junior Brown som är lett utav Graham Alexander men de har trots allt en rik ägare. Å andra sidan kan man fråga sig om inte ens instinktiva avsmak för en rik ägare borde sköljas bort av att laget innehåller härliga spelare vilket antagligen är precis vad jag gjort om jag hade varit dunderrik.

Bury
(Playoffkandidat)

Man har visserligen varit med om ekonomiskt tumult men det har slutat med vad som kan vara ett lyckligt slut, med tanke på att man börjar säsongen utan poängavdrag och har kunnat värva spelare.

Kevin Blackwell är inte någon nymodig manager men rutinerad och man har ett spännande lag. Man har flertalet rutinerade stabila försvarspelare som samt Stuart Holdens lillebror Euan och Nathan Cameron som är en lovande försvarare ifrån Coventry. På mittfältet har man värvat Accringtons gamla kapten Andrew Proctor och den gamla talangen Tom Soares samt Chris Sedgwick som visserligen är gammal men fortfarande en pålitlig ytter.

Mest intressant är kanske anfallet där återfinns John Rooney (Waynes kusin), Ashley Grimes och Shaun Harrad som både är bevisat strålande på denna nivån och dessutom Anton Forrester inlånad från Blackburn som imponerat under försäsongen.

Chesterfield
(Goda titelchanser men också växande förväntningarna)

Av flera sedda som en stark titelkandidat. Man har en bra manager i Paul Cook som nästan tog dem till playoff efter han kom in under förra säsongen och en rätt stark spelartrupp.

Man har Hulls unga löfte Liam Cooper, Tendayi Darikwa som kom ur ingenstans och ryktades till PL-klubbar sedan han flyttades upp ifrån högerback till högerytter, Marc Richards som gjort 10-20 mål i fem raka L2-säsonger, Drew Talbot, Gary Roberts som haft väldigt bra perioder på L1-nivå och så Jimmy Ryan som Paul Cook och Leam Richardson känner väl sedan Accrington-tiden som kan få en nytändning efter ett par säsonger i Scunthorpe.

Nyligen blev det också klart att återvänder ifrån Blackpool där han visserligen knappt hållit varken PL eller Championship klass men som på den nivån är en strålande värvning och likt Gary Roberts en värvning av symboliskt värde samtidigt som det kan göra dem till ett mästarlag.

:::

NOTERBARA LAG SOM SLUTAR PÅ –COMBE ELLER -CAMBE

Wycombe Wanderers
(Mitten av tabellen med viss playoff-potential)

Det var inte länge sedan man låg i L1 men man åkte snabbt ur men hissen stannade inte på övre halvan som för de flesta nerflyttade lag utan hissen fortsatte bara i samma fart ända ner till botten av tabellen. Inte spektakulärt likt hur nerflyttade lag hamnar i botten utan det kändes bara som att man inte var bra nog. En odramatisk steril hissfärd. Åtminstone om man inte höll på Wycombe. Men man väcktes av att lagets äldste Gareth Ainsworth tog över som manager och man skjut upp igenom tabellen till en stabil plats i mitten.

Det är förstås lätt att tolka bra spel på våren som att man kommer få en flygande start på nästa av lathet men Wycombe har fortfarande gott om spelare kvar av kvalité och rutin samt Ainsworth som är en stark profil och som Wycombe manager har han en 50 %-ig chans att bli Premier League manager i framtiden. Även om man tvingats lägga ner sin akademi har man haft ett öga för talangfulla unga spelare(Matt Phillips, Jordan Ibe).

Morecambe
(Nedflyttningskandidat men med rutinen för att klara sig)

Ett tag var man ständigt utfyllnad i divisionen men sedan bytte man manager trots att han bedömts överträffa förväntningarna och hans ersättare var Jim Bentley som var en av klubbens veteraner. Men under första säsongen i september månad var man plötsligt ligans bästa lag. Oslagbar målvakt i Barry Roche och med en Kevin Ellison som avlossade ”Thunderbastards”.

Det höll inte i sig då man till slut slutade på 15:e plats men genom hela säsongen förblev man svårslagna och förra säsongen var man återigen stabila i mitten av tabellen men hade en klar ljusglimt i unge målskytten Jack Redshaw som gjorde 15 ligamål vilket kan ha varit det som höll dem kvar i mitten snarare än nära botten.

Redshaw såg ut att bli en väldig snackis under silly season men istället för att säljas eller bli kvar trots stort intresse ådrog han sig en höftskada i juni vilket kommer hålla honom borta hela året. Kanske kan det vara lite positivt att åtminstone få avsluta säsongen med Redshaw men det är det sämre tredje alternativet till att sälja honom och återinvestera de pengarna i truppen eller att få behålla honom och börja säsongen med honom frisk.

:::

NOTERBARA LAG PÅ NEDRE HALVAN

Där ligan kan komma att vara mindre jämn är botten där det oundvikligen ser ut att sista kapitlet för Dag & Red och Accrington. Att de är i en klart högre division än vilka lag som helst beror på deras tidigare managers John Still och John Coleman. Still var manager för Dag & Red när man bara var Redbridge och John Coleman i Accrington när Accrington var ett generiskt exempel på ett okänt mindre amatörlag. Men Still är nu i Luton och Coleman är utan jobb. Båda lagen klarade sig kvar förra säsongen men det var verkligen på håret och denna säsongen har man förlorat ytterligare spelare och är längre tid ifrån Still och Colemans tid.

Accrington Stanley
(Det är inte lätt att hitta en säker nerflyttningskandidat men Accrington ser precis ut som en)

Man kan ju fundera på vad det säger om ett lag när deras manager – Leam Richardson –  väljer att hellre vara assisterande manager i ett annat lag i samma division och när en av deras bästa spelare – Boco – väljer att lämna till förmån för röriga Plymouth som slutade tre placeringar nedanför Accrington. Dessutom tappar man till Crewe Lee Molyneux som hade något av en Gareth Bale-isk transformation ifjol från vänsterback till målfarlig vänsterytter. Kvar står man med James Beattie som rookie-manager och trupp som visserligen innehåller Nicky Hunt men som också är lika tunn som honom.

Torquay United
(Nedflyttningskandidat)

De har gått snabbt ifrån ett spännande playofflag med halva startelvan i säsongens lag till att man nästan åkte ur ifjol. Managern Martin Ling sjukskrevs under säsongen av vad som sägs vara stressrelaterat och under hans ersättare Alan Knill föll man men lyckades åtminstone hålla sig kvar räckte för att han skulle få förlängt kontrakt. Men nu har dem förlorat ytterligare viktiga spelare i form av Rene Howe (10-15 målsgaranti) och mittbacken Brian Saah och Alan Knill visade med Scunthorpe att i ett avtrubbat lag plundrat på talang bistår han bara med ytterligare mediokerhet.

Publicerad 2013-08-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons