Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sunderland 2013-14

Arena: Stadium of Light (49,000)
Ligaposition: 17:e
AKA: The Black Cats

Manager: Paolo Di Canio. Di Canio är ju en eldfängd karaktär, som sin vana trogen har inlett sin tid i Sunderland med att vända ut och in på hela klubben. Många spelare ut och många spelare in, nya träningsmetoder och försök till kulturreformer. Di Canio har många kontakter inte minst inom italiensk fotboll och han har utnyttjat dem maximalt hittills under sommaren och gjort några fynd på det viset. Den stora frågan är om Di Canio kan hålla uppe farten i sitt förändringsarbete. Belbin Team Role: Resource Investigator.

:::

Spelare in: Jozy Altidore, Emanuele Giaccherini, Vito Mannone, David Moberg Karlsson, El-Hadji Ba, Duncan Whatmore, Cabral, Modibo Diakité och Valentin Roberge

Sunderland har varit intensivt aktiva på transfermarknaden så här långt, och har samlat på sig några riktiga pärlor. Altidore, Giaccherini, Cabral och Diakité är spelare som tillför laget mycket värde, och i Mannone har Sunderland hittat en intressant ersättare till Mignolet.

Spelare ut: Simon Mignolet, Ahmed Elmohamady, Matt Kilgallon, Adam Reed, Ryan Noble, Danny Graham, Titus Bramble, Anthony Callaghan, Wade Joyce och Ben Wilson

Ett antal spelare har lämnat och några fler, bland andra Lee Cattermole och Phil Bardsley, kan nog förväntas lämna klubben i och med att Di Canios utrensning fortsätter. Mignolet och Elmohamady har snarare blivit sålda, och det är försäljningar som till viss del har finansierat Sunderlands spelarköp under sommaren.

:::

Stjärnspelare: Emanuele Giaccherini

Det hör inte precis till vanligheterna att Sunderland värvar från en klubb som Juventus. Nu var kanske inte Giaccherini någon nyckelspelare i det italienska mästarlaget, men han har ändå varit bra under de två säsonger som Juventus vunnit Serie A. Från det offensiva mittfältet kan han ge Sunderland kreativitet vilket laget länge saknat.

Nyckelspelare: Adam Johnson

Johnson är en frustrerande spelare i den meningen att han får ut förhållandevis lite av en uppenbart hög potential. Hans kvalitet är obestridbar när han väl är på det humöret, men tyvärr händer det för sällan. Om Di Canio lyckas få fart på Johnson så är han dock en spelare som kan göra väldigt stor skillnad för Sunderland.

Lagspelare: John O’Shea

Om man slår upp ordet lagspelare i ordboken så hittar man där bredvid en bild på O’Shea. En otroligt mångsidig spelare som efter sin flytt till Sunderland för två år sedan har tagit ett stort ledaransvar på planen. Om Di Canio söker efter professionalism i Sunderland så behöver han bara peka på O’Shea som förebild.

Framtidsspelare: Jack Colback

Colback är 23 år nu och har under flera år varit en av Sunderlands allra mest lovande unga spelare. Opererar huvudsakligen från centralt mittfält, även om Martin O’Neill fick för sig att försöka göra honom till vänsterback. En mer dynamisk spelare än Cattermole i mina ögon.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Värva ytterbackar!

Sunderland har nu ett flertal starka mittbackar. Men, även om exempelvis både Wes Brown och O’Shea kan spela ytterback, samtidigt är laget mycket tunt på de båda ytterbackspositionerna, särskilt om man väljer att hellre se Colback som mittfältare. Sunderland har varit hyperaktiva på transfermarknaden under juli, men behöver nu fokusera på en högerback och en vänsterback.

Största utmaningen under säsongen: Att göra ett lag av bra spelare!

Det är samma problem med de allra flesta nybyggen. Paolo Di Canio har förvisso värvat smart sett på pappret, och fått in ett par mycket intressanta spelarnamn till Sunderland. Men det gäller att få ihop detta till ett enhetligt och sammanhängande lagbygge också, och det brukar kunna ta sin lilla tid. Nu är heller inte Di Canio en personlighet som direkt främjar harmoni i sin närmaste omgivning. Problemet kan förvisso ses som kortsiktigt, men det är också på kort sikt som Sunderland har sin främsta utmaning, i och med att de slutade precis ovanför nedflyttningsstrecket förra säsongen, och alltså inte har så mycket marginal att arbeta med den här säsongen.

:::

Premier League. Det såg riktigt illa ut för Sunderland ett tag där under förra säsongen. Ellis Short, Sunderlands ägare och styrelseordförande, tog ett modigt beslut när han med några få matcher kvar sparkade Martin O’Neill och ersatte honom med Di Canio. Får det utdelning den här säsongen?

FA-cupen. Det är ett av mina återkommande teman när jag pratar om FA-cupen att där finns ett antal förhållandevis stora klubbar som har haft märkligt lite framgång i den största inhemska cupen av dem alla. Sunderland är en av dessa klubbar, och förhoppningsvis kan de göra något åt det den här säsongen.

Ligacupen. En turnering som Sunderland teoretiskt borde kunna ha goda chanser i, men jag har svårt att se Sunderland lyckas i Ligacupen den här säsongen. Cupen startar för tidigt under säsongen, och det kommer fortfarande vara stökigt i laget efter Di Canios förändringar under sommaren. Det gör laget sårbart i cupspel.

:::

Målsättning 2013-14: Mitten av tabellen!

Sunderland är en klubb med potential, men det kommer ta tid att förverkliga den potentialen. De flirtade skamlöst med nedflyttning förra säsongen och även om Di Canio har tagit viktiga initiativ för att lyfta laget ut ur den striden så kommer det inte ske underverk på kort tid. På längre sikt bör Sunderland titta uppåt mot tabellens övre halva, men den här säsongen är bara en plats på säker mark i mitten av tabellen rimligt att förvänta sig. Jag tycker att Sunderland bör ha som ambition att ta sig långt i FA-cupen också, men jag har svårt att se laget passera den femte omgången.

:::

Sunderland som TV-serie: Curb Your Enthusiasm

Det måste vara lätt hänt att som Sunderlandsupporter känna sig rätt mycket som Larry David. Orubbligt övertygad om sin egen rättfärdighet samtidigt som man upplever att världen konspirerar mot en, och en tendens att se det svarta i varje situation. Larry är ju en person som genom sitt sätt att vara och genom sin egoism tämligen oundvikligen hamnar i konflikt med sin omgivning, och i det avseendet kan det ju visa sig att Di Canio faller inom samma kategori.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-01 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons