Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: League One 2013-14

League One brukar vara golvet för före detta PL-klubbar och glastaket för före detta amatörklubbar men nu har vi Pompey i League Two och Yeovil i The Championship, vilket gör det lite mindre speciellt att Wolverhampton kommer möta Stevenage.

Bortsett från det känns det som att ligan kan komma att vara mer skiktad än tidigare och mer än syskondivisionerna. Känslan är den att nerflyttade lag som Wolves, Peterborough och Bristol City direkt kommer vara inblandad i toppen då man både behållit bra spelare och dessutom förstärkt bra under sommaren.

Samtidigt som de bästa lagen i League One som inte gick upp i fjol generellt ser svagare ut. Det är väl inte helt ovanligt men det negativa vore att ett gäng skulle bli överlägsna och säkra upp toppen tidigt. Men som flera lag visat tidigare brukar någon favorit underprestera och öppna upp för ett Stevenage eller Yeovil ifrån ingenstans. Något som League One brukar ha är vad vi kan kalla för Notts County som är ett lag som ser sig som en playoffutmanare men som ständigt hamnar bakom ett eller flera små överraskningar och trots att ett stort lag som vi kan kalla Preston hamnar på nedre halvan når inte Notts hela vägen fram och sparkar då sin manager.

Känslan är att Notts kommer fortsätta likt tidigare och likt ifjol få sällskap av MK Dons som tappat bra spelare efter förra årets misslyckande och Leyton Orient är väldigt trygga i detta området av tabellen även om man ofta börjar säsongen på nedre halvan vilket blir roligt med tanke på att deras manager heter Slade. Samtidigt som Swindon, Tranmere och Walsall säkerligen inte kommer leva upp till förra säsongens placeringar.

Det är dock något som öppnar för något lag från nedre halvan som förstärkt (Preston) eller kanske någon stark nykomling (Bradford) eller vem som helst trots att de likt de flesta på nedre halvan ser svaga ut (Stevenage).

Och eftersom jag inte vet var jag ska skriva det är det värt att hålla ett öga på Gillingham. Martin Allen är förstås galen men också galen nog att återförena Adebayo Akinfenwa och Cody McDonald som gjorde 36 mål tillsammans 2010-11 för Gillingham.

:::

NOTERBARA LAG PÅ ÖVRE HALVAN

Bristol City
Titelkandidat

Åkte ur The Championship utan att göra särskilt mycket motstånd men det finns gott om bra spelare med en blandning av veteraner och ungdomar. Lite oroande kan det vara att O’Driscolls ankomst inte gjorde mycket avtryck men med en försäsong i ryggen utan att behöva börja i en dömd position bör förändra det.

Får man behålla Kilkenny kommer han passa bra i ett mer spelande lag och Sam Baldock kan bli vad Billy Sharp var för S’OD i Doncaster. Och juryn har inte dömt ut Jay Emmanuel-Thomas ännu.

Sheffield United
Titelkandidat men är truppen stark nog och hur redo (och bra?) är alla ungdomarna?

Fortsätter att anpassa sin budget till divisionen och ser inte alltför skräckinjagande ut men har  fortfarande nyttiga veteraner och hade redan ifjol två av ligans främsta ungdomar i Harry Maguire och George Long och till denna säsongen finns ytterligare en handfull som lär ta större plats.

Conor Coady (Liverpool) är en spännande lånevärvning. Mittback och innermittfältare och något så ovanligt som en engelsk lagkapten som vunnit ett internationellt mästerskap (U17-VM 2010).

David Weir är nybörjare som manager men har många, många år som spelare vilket kan hjälpa en trupp med gott om ungdomar.

I början av förra säsongen döpte man om ena långsidan efter Jessica Ennis för att försöka kapitalisera på London OS goodwill-momentum, vad kan man försöka göra denna gången? Var Conor Coady som Mästerskapsvinnande Engelsk Lagkapten grejen eller hoppas man fansen inte ska start ett upplopp efter ännu en säsong utan uppflyttning tack vare alla lokala ungdomar i laget?

Wolves
Oerhört stark titelkandidat

Svårtolkad trupp då man skulle kunna ställa upp med en startelva man även använt i Premier League och det är inte ekonomiskt gångbart att behålla många av dem trots fällskärmsutbetalningarna som bör ge dem ett rejält övertag i League One.

Har dock gott om intressanta unga spelare som David Davis, Danny Batth, Jake Cassidy och en Wayne Hennessy tillbaka från skada och framför allt har man fått en väldigt kompetent manager i Kenny Jackett.

Preston
Svag playoffkandidat

Jag är mer tveksam än många angående Preston tack vare hur jag såg katastrofen komma förra säsongen men kunde bara sitta där och se på medan de var väldigt mediokra.

Och man har kvar en högst medioker trupp där alla spelarna värvades till förra säsongen och lär sitta på bedrövliga kontrakt. Men man har gjort några nyttiga värvningar och framför allt värvat Kevin Davies. Och framför allt har man Simon Grayson som har vunnit uppflyttning ifrån League One med tre olika lag. Lyckas man ta en playoffplats eller bättre är det bevis på att Simon Grayson har superkrafter, fast likt Aquaman är han ganska värdelös utanför sitt element.

Peterborough
Titelkandidat med gott om rutin och halsbrytande offensiv

Jag försökte att inte nämna alla tre nerflyttade nykomlingar men då skulle jag behöva välja bort någon och det skulle inte göra ligan rättvisa.

Peterborough har redan vunnit uppflyttning härifrån två gånger under Darren Ferguson (2008-09 och 2010-11) och de gjorde det genom att ösa in mål. Ett visst problem till kommande säsong är att ingen ur The Holy Trinity (McLean, Boyd, Mackail-Smith) är kvar i klubben vilket gör det lite problematiskt och fyndet Dwight Gayle har redan flyttat vidare (dock gjorde Posh en vinst på drygt £5m på bara en halv säsong på det) men Grant McCann finns kvar i klubben och jag har slutat tvivla på Ferguson Jrs förmåga att hitta bra offensiva spelare.

Och med tanke på att man är ute efter Paddy McCourt bör ingen annan tvivla heller. Sin trogna vana värvar man en goalgetter ifrån en lägre division i form av Britt Assombalonga som hade en dundersäsong i Southend ifjol dit Watford lånade ut honom. Posh har dock varit lite svajiga när man gjort större anfallsvärvningar som med Tyrone Barnett och Emile Sinclair.

:::

NOTERBARA LAG SOM KAN SLUTA HUR SOM HELST

Bradford City
Låg mittenplacering men med playoff potential

Kanske skulle jag hellre nämna dem som den obligatoriska Nykomlingen Med Playoff Potential men samtidigt känns det lite populitiskt då de snarare blivit hypade tack vare förra säsongens cupspel och slutade trots allt flera placeringar bakom de tre andra nykomlingarna.

Men det faktum att man klarade sig så bra mot större lag kanske är en bättre måttstock för denna säsongen än bortamatcher mot York och Accrington. Man har dessutom förstärkt kantspelet med Mark Yeates vilket var en svaghet ifjol och fått tillbaka ett par skadade spelare man saknade under stora delar ifjol.

Stevenage
Nedflyttningskandidat med playoff potential

Senast Graham Westley var Stevenage manager vann han uppflyttning ifrån Conference och därefter League Two och innan han lämnade under den tredje säsongen låg de på en playoffplats i League One.

Men ifjol kom verkligheten ikapp och man slutade långt ifrån toppen av tabellen. Vilket gör det väldigt svårt att bedöma dem. Är de en överraskning som blivit avslöjade eller kommer de återigen bli samma svårslagna Mean Machine gäng som de var tidigare under Westley?

Carlisle
Mittenplacering

Jag är ganska tveksam till Carlisle då det känns som att man blivit sämre och ifjol såg man ofta verkligen hopplösa ut och inte alls så svårslagna som ett litet lag ifrån Skottland borde vara för lag ifrån söder om Watford Gap men å andra sidan har man haft sin manager i många år och förra säsongen visade några talanger framfötterna. Och Lee Miller som kan vara ligans främsta anfallare när han är frisk, ska nu vara frisk.

Coventry
Nedflyttningskandidat med playoff-potential

Det mesta är kaos i Coventry. Man får inte spela på sin vita elefant till arena utan måste spela i Northampton som ligger på andra sidan Rugby och istället för att flytta tillbaka när man kan pratar man om att bygga en ny ny arena istället.

Har en ganska bra trupp med Leon Clarke och Carl Baker som är bland de bästa i divisionen och man har ett dussin av talangfulla unga spelare. Managern Steven Pressley är dock något av ett oskrivet kort söder om Skottland men kanske visar sig vara kung.

:::

En positiv spin på ett möjligt underskott av playoff-kandidater är nedflyttningskandidater. Det är inte helt lätt att hitta några klara kandidater men flera lag låg därnere ifjol och ser inte alls starkare ut denna säsongen och flera lag som låg i mitten eller till och med toppen ser klart svagare ut (Swindon) samtidigt som det kan vara farligt att känna sig säker i mitten (Crawley) om man inte förstärker (Carlisle) även om man inte blir nämnvärt svagare.

Vad som är speciellt med League One är att fyra lag blir nedflyttade, jämfört med två ur League Two vilket gör det till en klart brutalare variant av hela havet stormar och ibland blir fler nedflyttade än vad som är rimligt.

::::

NOTERBARA LAG PÅ NEDRE HALVAN

Colchester
Nedflyttningskandidat

De har gömt sig i mitten av tabellen ett bra tag utan att ta ett kliv framåt och ifjol slutade det med att man nästan blev nerflyttade istället. Och nu får man inte ens en halv säsong av Anthony Wordsworth.

Managern Joe Dunne är fortfarande en glorifierad assisterande manager och truppen har knappt förstärkts. Man spelar heller inte på Layer Road längre så det finns inga ljusglimtar.

Port Vale
Nedflyttningskandidat

Micky Adams fick Vale uppflyttade till slut men det är inte helt lätt att bygga vidare på sitt lag när man lyckades trots alla problem utanför planen och spelarförluster.

Det mesta man har är Tom Pope XXXI som behöver leva upp till sitt namn för att hålla kvar Vale

Swindon
Nedflyttningskandidat men en hyfsad manager borde kunna lösa det

Man har ingen manager efter ha förlorat de två man hade ifjol och med bara dagar kvar till premiären saknar man en ersättare. Och ryktena kring var Wes Foderingham ska är fler än de om vem som ska ta över som manager.

Var visserligen topplag ifjol men utan manager och utan James Collins (som gick till Hibs) och utan Matt Ritchie mäter man sig knappt med laget man hade i League Two.

Shrewsbury
Nedflyttningskandidat men med en superrutinerad manager

Deras stora svaghet är att man har en svag trupp. Men å andra sidan har man managerlegenden Graham Turner och det räckte förra säsongen. Nu har man dock förlorat rutinerade Matt Richards som väl alltid varit deras bäste spelare och Marvin Morgan som på gott och ont i princip var en NBA-spelare (lång, talangfull men ett problem utanför planen och på twitter)

Har ungdomar och gjort ett par nyttiga värvningar men rimligt är att man återigen för förlita sig på vad Turner kan låna in under våren.

Publicerad 2013-08-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons