Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Everton 2013-14

Arena: Goodison Park (40,157)
Ligaposition: 6:a
AKA: The Toffees

Manager: Roberto Martinez. Det är få managers i den högsta engelska divisionen som uppfattas som så genuint trevliga som Martinez. Det är ytterst sällan man hör talas om bråk och konflikter i de klubbar som Martinez är ansvarig för, vilket tyder på att han är en manager som är duktig på att få spelare att trivas och komma överens med varandra. Baksidan av det myntet är att Martinez möjligen saknar de hårda nyporna när de behövs, och förmågan att fatta de svåra besluten. Belbin Team Role: Teamworker.

:::

Spelare in: Arouna Koné, Joel Robles, Antolin Alcaraz och Gerard Deulofeu

Martinez gick på stormarknaden i Wigan innan han gav sig av till Everton och köpte med sig några spelare. Alcaraz kom förvisso gratis men £6m för Koné är lite pengar för Everton, men i utbyte så förstärks lagets anfall, vilket varit ett område med lite problem under många år.

Spelare ut: Jake Bidwell, Jasper Johns, Conor McAleny, Jan Mucha, Johan Hammar, Thomas Hitzlsperger, Sam Kelly och Phil Neville

Så här långt har Everton lyckats behålla alla sina stora kanoner, endast unga och äldre spelare har fasats ut. Andra klubbar rycker dock i främst Leighton Baines och Marouane Fellaini, och det är viktigt för Everton att planera både för om de behåller en eller båda av dessa, och om de bestämmer sig för att sälja dem.

:::

Stjärnspelare: Leighton Baines

Med viss marginal Premier Leagues bästa vänsterback under några säsonger. Defensivt stabil samtidigt som han skapar mängder av målchanser framåt för Everton. Det får sägas vara rätt ovanligt att en vänsterback är en av lagets mest profilstarka spelare, men i Everton har så blivit fallet.

Nyckelspelare: Marouane Fellaini

Det är svårt att överskatta betydelsen av Fellaini för Everton. Den hårdföre mittfältaren bidrar till lagets kraft i det defensiva spelet, är en kvalificerad passningsspelare offensivt och är en svårhanterad kraft i motståndarnas straffområde. En spelare motståndarna hatar att möta.

Lagspelare: Leon Osman

Det är de flesta engelska spelares lott nu för tiden att stå lite i skuggan av utländska spelare, oavsett sin egen kvalitet. Med färgstarka spelare som Fellaini och Steven Pienaar på Evertons mittfält så tänker relativt få på Osman, som dock har växt ut till en av ligans bättre mittfältare.

Framtidsspelare: John Lundstram

Everton saknar inte precis unga talanger, men inte minst intressant av dem är 19-årige Lundstram, som redan är vorden att bestämma på mittfältet. Om Everton tappar någon av sina centrala mittfältare, exempelvis Fellaini, så finns i Lundstram i klubben redan en potentiell ersättare.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Kontrollera spelarflykten!

Det är förvisso inte på långa vägar säkert att vare sig Baines eller Fellaini lämnar klubben, även om det finns en del som talar för det. Oavsett hur det ligger till så är Evertons viktigaste uppgift under återstoden av transferfönstret att managera den utvecklingen. Om dessa spelare, en av dem eller båda två, lämnar så måste Everton ha en klar idé om hur de ska agera för att ersätta den eller dem.

Största utmaningen under säsongen: Behålla den defensiva stabiliteten!

Everton var under David Moyes att av ligans allra bästa lag rent defensivt. Wigan å andra sidan under Roberto Martinez var systematiskt ett av ligans sämre lag i defensiv mening. Martinez var något av ett udda val av manager för Everton, givet hur olika Martinez och Moyes är från varandra i val av taktiska upplägg. Evertons prestationer med Moyes som manager är dock svåra att överträffa, och även om Martinez talade stort om Champions League-spel så måste han först visa att han kan bevara det som faktiskt varit och är en av lagets stora styrkor.

:::

Premier League. Everton har slutat strax nedanför Champions League-platserna under flera säsonger nu. Det har varit en bedrift i sig och Martinez stora utmaning kommer vara att först och främst lyckas behålla Everton på samma tabellmässiga position.

FA-cupen. Everton har varit nära på senare år. 2009 gick man till final och 2012 spelade man semifinal. Martinez å sin sida tog Wigan precis hela vägen förra säsongen, och varför skulle Everton inte göra ett allvarligt försök på en cuptitel den här säsongen?

Ligacupen. Everton bör satsa fullt ut på cuperna den här säsongen. Klubben sitter på en mängd unga talanger, som i Ligacupen borde ges sina första riktiga chanser i a-laget. Luke Garbutt, Ross Barkley, John Lundstram, Francisco Junior, Shane Duffy och Gerard Deulofeu, lånet från Barcelona, är samtliga spelare med stor potential.

:::

Målsättning 2013-14: Övre halvan och en cuptitel!

När Martinez strax efter att sin formella anställning i Everton påbörjats började prata om att kvalificera sig för Champions League så gjorde han sig skyldig till den förvisso ringa synden att säga vad publiken ville höra. Till hans försvar fanns där heller inte så mycket annat han kunde säga, ingen vill höra att det kommer att gå sämre. Men det stormar alltmer däruppe på tabellens övre halva och Everton får akta sig så de inte blåser iväg. Ambitionen i ligan är rimligtvis att hålla sig i närheten av de europeiska cupplatserna. I cupspelet kan Everton däremot visa sig bli riktigt farliga, och målsättningen inför säsongens början måste absolut vara att göra slut på klubbens långa väntan på en större titel.

:::

Everton som TV-serie: Deadwood

Deadwood är den färgstarka serien om nybyggarstaden i den amerikanska västern strax efter det amerikanska inbördeskriget. Det är en hård och laglös stad som står som en påminnelse och erinran om den amerikanska andan och kulturen. Det finns mycket med Everton som representerar något liknande för engelsk fotboll. En storklubb förvisso, men olikt de flesta andra storklubbar så bevarar Everton många kännetecken från tiden innan Premier League, både till det bättre och det sämre. Goodison Park på full volym är som att färdas tillbaka i tiden till årtiondena innan 1990-talet, sittplatsläktare och Taylorrapporter, det bästa i den engelska fotbollens vagga.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-03 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons