Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: The Championship 2013-14

Då har vi kommit till den stora försäsongsfinalen. Jag är den siste som förminskar League One och League Two till förmån för The Championship (eller förminskar hela The Football League till förmån för Premier League), men oundvikligen är det The Championship som är den stora stjärnan i trion.

TV-sända matcher över hela världen, utländska stjärnor med Champions League-rutin eller Champions League-potential, Harry Redknapp och en fotboll på hög nivå men fortfarande med plats för känslor, sköna karaktärer och sagor (Yeovil!). Och alldeles för många lag som både tror och kan ta en plats i den absoluta toppen av tabellen.

Det är verkligen logiskt att ligan är full av “Premier League-rejects” sett till det där lustiga fenomenet nedflyttning vi alla älskar men de senaste säsongerna har nerflyttade Premier League-lag i större utsträckning än tidigare inte lyckats ta sig tillbaka upp eller ens på andra försöket och misslyckats extravagant. Vilket lämnat oss med ett gäng av lag som ser ganska bra ut på pappret eller åtminstone känns starka tack vare sin historia men som sedan på planen är en katastrof. Fotbollsmotsvarigheter till nysläppta filmen The Lone Ranger om man så vill.

Placerar man de lagen tillsammans med lag som Nottingham Forest, Leicester och Leeds som visserligen inte föll ur nyligen men lyckas på alla sätt genom uppblåsta förväntningar, dyra misslyckade investeringar eller bara allmänt bedrövligt ägandeskap att vara Premier League-rejects så har man nästan en halv division av högst dysfunktionella lag. Vilket förstås inte bör vara något att uppmuntra men vilket är oerhört fascinerande.

Hur kan till exempel ett Nottingham Forest sparka två managers på en säsong men ända till sista omgången ha en chans på en playoff-plats? Och hur kan Wolves, Blackburn och Bolton alla under samma säsong ha perioder som seriösa playoffkandidater och perioder då man är högst indragna i bottenstriden?

Man intalar sig varje säsong att fokuset ska ligga på de duktiga lagen i klassen som dessutom brukar göra ganska bra resultat(Hull ifjol) men när allt de har att ge oss är en välorganiserad defensiv, stabila segrar och Steve Bruce är man snart upptagen med att räkna hur många matcher Blackburns fem olika managers hade hand om och hur de lyckas hitta fyra olika managers mindre kompetenta än Steve Kean.

:::

NOTERBARA LAG PÅ ÖVRE HALVAN

Bolton Wanderers
Playoffkandidat med momentum

Var kanske ligans bästa lag under senvåren ifjol sedan Dougie Freedman fått i ordning på laget. Har fortfarande en stark trupp efter vissa förändringar. Beckford är ingen dålig värvning men att Holden återigen är skadad är sorgligt men man får åtminstone tillbaka Mark Davies ifrån skada. Viktigast är väl att man får behålla Chris Eagles då hans väldigt imponerande spel och poängplockande går många förbi. 

Nottingham Forest
Playoffkandidater är Forest alltid med Billy Davies

Billy Davies har försökt att samla ihop sitt gamla försvar men varken Wes Morgan eller Kelvin Wilson har nappat ännu. Dock har man fått in en bra målvakt i Dorius De Vries och lånat in Jack Hobbs. Främsta värvningen är nog den av Jamie Mackie men mer exotisk är den av Djamel Abdoun från Olympiakos där han varit ganska bra. Förlusten av Lewis McGugan till Watford är dock tung då det är något av ett tabu för Forest-anfallare att göra mål.

Queens Park Rangers
Direktuppflyttning eller Blackburn 2012-13

Jag var aldrig nådig mot QPR ifjol och jag är inte heller nu imponerad. Flera tippar att de ska studsa tillbaka men jag är inte alls övertygad. Man har en hel del bra spelare men fortfarande inget lag och flera tidigare har visat att det är vad som krävs och att det inte kommer automatiskt.

Redknapp är onekligen en bra manager men truppen känns för dysfunktionell och rimligt är att Redknapp hellre skulle ta första bästa jobb i PL när förste manager får sparken.

Vad man kan hoppas på är att ‘Arry plockar ut de fungerande delarna som finns i truppen och bygger något habilt av dem och sedan försöker integrera mer besvärliga spelare i laget utan att behöva förlita sig på att de ska rädda varje match eller undvika knäskador.

Derby County
Playoffkandidat

Långsamt och metodiskt har man byggt truppen. Plockat in spelare ifrån övriga Storbritannien och Irland och fyllt på underifrån. Sett bra ut i ett par säsonger men fallit kort.

Det troliga är kanske att det händer igen men man har fortsatt att fylla på klokt och väldigt talanfulla spelare som Jeff Hendrick och Will Hughes är ett år äldre. Man har dessutom plockat in John Eustace ifrån Watford som är en bra stabil klok gammal innermittfältare vilket alla lag bör ha. Tillsammans med Craig Bryson, Hendrick, Hughes, Paul Coutts och Michael Jacobs har man ett väldigt klokt och kreativt mittfält som inte alls saknar fysik eller defensiva kvalitét.

Och framför allt Johnny Russell ifrån Dundee som är en målskytt vilket man saknat som kompletteras av Conor Sammon, Chris Martin och Jamie Ward.

Wigan
Stark playoffkandidat med frågetecken kring Coyle

Jag är tveksam till Wigan. De tappar mycket av den identitet man har haft de senaste säsongerna med Roberto Martinez (som valde Everton före spel i Europa League) och genom att ersätta honom med Owen Coyle lyckades inte alls med att återuppliva Bolton ifjol.

Värvningar som Grant Holt, James Perch och Scott Carson är bra även ställt mot förluster av Kone och Alcaraz men man kommer också ha europaspel att jonglera. Det kan dock vara positivt om det bidrar till att man får behålla de spelarna man ännu inte förlorat, för med dem är truppen väldigt stark och balanserad men omställningen spelmässigt och taktiskt till Owen Coyle kan bli problematisk. Av värvningarna att döma känns det nästan som en gentrifiering, ifrån experimentella Wigan till vilket Burnley som helst.

Watford
Titelkandidat

Var inte långt ifrån uppflyttning ifjol men förlorade mot ett lag som lyckades utnyttja lånesystemet ännu bättre än dem själva. Dock ledde Watfords triangelhandel med Udinese och Granada till nya striktare regler kring internationella lån vilket bör kallas Vydra-domen eller liknande. Det har dock inte gjort någon som helst skillnad då man istället bara köpt spelare av Udinese/Granada istället.

Kvar ifrån ifjol är Abdi, Battochio, Ekstrand, Forestieri, Anya, Pudil och Cassetti. Det vill säga ingen Vydra som ryktas annanstans och in har man plockat Iriney, Javier Acuna (väldigt lovande på gamla FM-upplagor), Diego Fabrini (italiensk a-landslagsman!), Marco Faraoni och Gabriele Angella tillsammans med Reece Brown och Lewis McGugan (hur får han plats tillsammans med Abdi?) från andra klubbar. Är nog något svagare denna säsongen utan Vydra men lär inte behöva samma anpassningsperiod i början av säsongen vilket kan jämna ut skillnaden och Fabrini blir intressant att se.

Leeds United
Playoffkandidat men Leeds är Leeds.

Jag har tidigare sagt om Brian McDermott att om han istället för Reading (“The Biscuitmen”) skulle ställa upp med elva män gjorda av kex skulle han kunna ta dem till playoff. Och jag tror fortfarande starkt på McDermott men lite orolig är jag för att det är Leeds som han har hand om.

Bara att Red Bull nämns i samband med en fotbollsklubb ger en kväljningar och det hjälper inte ägarna att bygga förtroende även om befrielsen från Ken Bates hjälper en del. Har faktiskt verkligen ett habilt lag med bra ungdomar, veteraner och kapabla offensiva spelare.

:::

SPÄNNANDE LAG I DET KRIGSHÄRJADE INGENMANSLANDET

Middlesbrough
Mittenlag med potential

På innermittfältet kan man nu spela Grant Leadbitter och Dean Whitehead. Vilket är ett innermittfält svårslaget i engelskhet. Mer engelskt sett till spelstil än Gerrard-Lampard men rimligen mer kompatibelt och de har strålande passande namn. Lägg även till att Leadbitter är ifrån Fencehouses, Houghton-le-spring och Dean Whitehead ser ut som Dean Whitehead.

Förutom det känns Boro ganska bleka och dömda till att vara ett mittenlag med oändliga skador. Man har dock fortfarande intressanta utländska spelare som få andra i ligan med Rhys Williams, Marvin Emnes, Emmanuel Ledesma och Faris Haroun.

Ipswich Town
Mittenplacering

Man har i flera säsonger pratat upp sig och sina oimponerade värvningar och förutsägbart misslyckats under Paul Jewell. Men nu har man Mick McCarthy som gav dem ett rejält lyft i våras och värvningar som Christophe Berra, Jay Emmanuel-Thomas, Jay Tabb, Paul Anderson, Cole Skuse, Anthony Wordsworth och David McGoldrick lovar åtminstone något. Men jag är inte alltför imponerad om tanken är att utmana om en playoffplats. Men det är som sagt Big Mick McCarthy och han brukar föredra att se bra ut på planen (eller ja, resultatmässigt). Inte att underskatta är Ipswich ungdomar och efter ha lånat Daryl Murphy i två säsonger verkar man se något i honom ingen annan ser.

Blackburn Rovers
Titelkandidat om de skulle få ordning på sig själva. Mittenlag

Blackburn ägs fortfarande av Venkys. Men har verkligen en bra trupp som en anfallstrio av Leon Best, Jordan Rhodes (28 mål ifjol!) och DJ Campbell bland andra. Gillar försöket att värva Barry Bannan och att man värvade tillbaka Alan Judge gillar jag kanske ännu mer efter hur han briljerat i Notts.

Men man ägs fortfarande av Venky’s och man har Gary Bowyer som manager som de knappt själva vet vem det är och man bråkar internt och blir fortfarande stämda av före detta kortlivade managers.

Bournemouth
Nedre halvan bortom bottenstriden men med viss playoff-potential

Bournemouth har under Eddie Howe i princip varit oslagbara. Under första sejouren gick man ifrån minuspoäng i League Two till ett topplag i League One som kunde vunnit ligan om inte Howe lämnat.

Nu har han dock återvänt och under Howe var man League Ones bästa lag förra säsongen och ett tag hade man bättre poängsnitt än Man Utd. Vilket verkligen är otroligt då mästerlag i The Football League brukar ta lika många poäng som de som slutar trea eller två i PL trots åtta ytterligare matcher.

Man har också stöd av en rik ryss till ägare vilket lett till värvningar av Elliott Ward, Ian Harte och Andrew Surman tillsammans med flera dyra anfallare ifrån tidigare år och Ryan Fraser som är en väldigt talangfull skotsk talang man snodde ifrån de större skotska lagen.

:::

NOTERBARA LAG PÅ NEDRE HALVAN

Birmingham City
Riskerar nerflyttning men borde klara sig

Ett frågetecken då man har en stabil trupp men ägarproblem (då ägaren Carson Yeung har pengatvätt-problem) och man har tappat Curtis Davies och Nathan Redmond. Intressant är att man släppt fram ungdomar som kan komplettera alla Hayden Mullins.

Doncaster Rovers
Stark Nedflyttningskandidat

Donny har tidigare ofta varit ett fint spelande och inspirerande lag som kämpat i botten trots det. Paul Dickov har tidigare varit manager för ett ofta fint spelande Oldham som kämpat i botten.

Paul Dickov är nu Doncasters manager och allt lär vara som vanligt. David Cotterill, Harry Forrester och James Coppinger tillsammans kan bli spännande och Billy Paynter är nästan Billy Sharp.

Barnsley
Nedflyttningskandidat

Det här är Barnsleys kvarter. De har bott här sedan före man hade rinnande vatten. Nya managers klarar det bra men efter ett tag är man i en nerflyttningstrid och då tar Barnsley in någon ny och klarar sig otroligt nog. Väldigt spännande värvning av Dale Jennings som inte hade någon lyckad tid i Bayern Munchens ungdoms-/reservlag men har något speciellt.

Blackpool
Nedflyttningskandidat men kan räddas av Tom Ince

Man har otroligt nog kvar Tom Ince vilket gör att man kanske förtjänar lite god kritik gällande valet av Paul Ince som manager. Men har tappat allt och Ince Sr var till och med sämre än Appleton som manager ifjol. Intressant är värvningen av Michael Chopra då hans förra säsong främst handlade om hans spelmissbruk. Och apropå spel ligger “Paris Casino” 300 meter ifrån Blackpools hemmaplan Bloomfield Road.

Yeovil Town
Utdömd, uträknad nedflyttningskandidat.

Det är verkligen otroligt att de är i The Championship. Man känns mer som ett starkt League Two-topplag men som ifjol spelade i League One bara för att man inte åkt ur och lyckades överraska alla.

Att Bradford tog sig till Ligacupfinal är enklare och greppa och i ett mer publikt sammanhang men skulle Yeovil klara sig kvar i The Championship är det större. Nästan i klass med att Crystal Palace skulle ta en Champions League-plats denna säsongen.

Alan Tate är en väldigt bra värvning, om än på lån.

Publicerad 2013-08-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons